10.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn sfert din pensionarii doljeni primesc pensia minimă

Un sfert din pensionarii doljeni primesc pensia minimă

Pentru a primi pensia minimă, persoanele care ies la pensie şi nu au o contributivitate prea mare trebuie să aibă o vechime de minimum 15 ani. Pensia minimă este de 640 de lei pe lună. În schimb, pensia medie pe judeţ a crescut în ultima perioadă şi se situează foarte aproape de nivelul salariului minim net pe economie.

În evidenţele Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj există aproximativ 179.000 de pensionari. Dintre aceştia, 151.000 de persoane sunt pensionari din sectorul de stat, 19.000 din sectorul agricol, 7.700 sunt beneficiari de legi speciale şi 557 de persoane sunt beneficiare de pensii comunitare, adică aceştia din urmă au lucrat şi în ţară, şi în străinătate, conform datelor furnizate de CJP Dolj.

Totodată, în Dolj există 44.330 de beneficiari de pensie minimă garantată. Raportat la numărul de pensionari din tot judeţul, totalul persoanelor care primesc pensia minimă în tot judeţul reprezintă 24,76% din totalul pensionarilor. Cu alte cuvinte, aproape un sfert din numărul de pensionari din Dolj încasează pensia minimă garantată.

Pensia minimă a crescut anul trecut de la 520 de lei pe lună, la 640 de lei pe lună. Şi pentru a beneficia de pensie minimă, cei care muncesc trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani. „Vechimea minimă pentru a se înscrie la pensie de limită de vârstă este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Pentru pensia anticipată sau anticipată parţial este nevoie de stagiu complet de cotizare, iar vârsta să fie cu cel mult cinci ani mai mică decât vârsta standard de pensionare“, a precizat, pentru GdS, Daniela Licu, directoarea CJP Dolj. În trecut, cei care ieşeau la pensie aveau nevoie de stagiu de cotizare sub 10 ani pentru a ieşi la pensie. Aşa se explică faptul că persoanele care au lucrat pe vremuri la fostele CAP-uri s-au putut pensiona la vremea respectivă, fără să aibă vechime prea mare în muncă. Între timp, lucrurile s-au schimbat, iar o persoană cu contributivitate foarte mică ajunge să primească pensia minimă garantată doar dacă a lucrat minimum 15 ani. În cazul pensiilor de invaliditate nu mai este necesitatea îndeplinirii stagiului minim de cotizare, deci nu au nevoie de o vechime minimă de 15 ani, această prevedere fiind scoasă din legislaţia care este valabilă la această dată.

Pensia medie a ajuns la 1.097 de lei

În luna decembrie, pensia medie în Dolj a ajuns la 1.097 de lei. Suma medie încasată de un pensionar din Dolj este foarte aproape de nivelul salariului minim net pe economie, care este de 1.162 de lei pe lună, iar în Dolj sunt zeci de mii de oameni plătiţi cu salariul minim pe economie, cel puţin în acte. „A crescut pensia medie în ultimii ani şi anul acesta. După cum ştiţi, anul acesta, de la 1 iulie, valoarea punctului de pensie a fost majorată la 1.100 de lei. Anul trecut, valoarea punctului de pensie fusese de 1.000 de lei“, a mai explicat Daniela Licu, directoarea CJP Dolj.

În calculul pensiei medii s-a ţinut cont şi de cuantumul pensionarilor cu pensii speciale, şi de numărul celor cu pensia minimă garantată, precum şi de numărul pensionarilor de stat şi a celor pensionaţi după ce au lucrat în agricultură şi a rezultat o medie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS