7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Colegiul ”Carol I” informează elevii despre riscurile cetățeniei digitale

Craiova: Colegiul ”Carol I” informează elevii despre riscurile cetățeniei digitale

Colegiul Naţional „Carol I” participă la concursul național Ora de Net „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale”, lansat de Organizația Salvați Copiii Români cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet. Participarea la această competiție are rolul de a informa corect elevii despre riscurile la care se expun atunci când desfășoară activități pe internet.
Principalele informații furnizate de copii pe rețele de socializare sunt: poze în care se distinge clar fața copilului (81%), numele de familie (61%), numele școlii la care învață (59%) și vârsta corectă (47%). Mai mult, 16% dintre copii afirmă că au publicat pe profilul lor adresa de acasă și 10% numărul de telefon, potrivit unui studiu național despre fenomenul de bullying, realizat de Organizația Salvați Copiii în 2016.
Plecând de la cazurile gestionate de specialiștii liniei de consiliere ctrl_ajutor în anul 2017, 327 cazuri din 1067 au implicat folosirea neadecvată a datelor personale, ducând la situații de cyberbullying, sexting și afectare a confidențialității și reputației online.
În acest context, la Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman” Craiova s-a derulat luni ”Biblioteca vie – „Datele cu caracter personal și viața privată în era digitală. Hiperconectivitatea Online – Pro si Contra”, la care au participat profesori și elevi de la Colegiul Național Carol I din Craiova dar și reprezentanți de la mai multe instituiții locale.
În cadrul acestuia, au fost dezbătute aspecte legate de tipurile de date personale, modul de interacțiune online și implicațiile comerciale ale colectării de date. Totodată, a fost promovată linia de informare și consiliere privind siguranța pe internet a copiilor, ctrl_AJUTOR, coordonat de Organizația Salvați Copiii și disponibilă gratuit prin intermediul platformei www.oradenet.ro.
Discuțiile au avut scopul de a crește nivelul de informare a copiilor, părinților și cadrele didactice cu privire la drepturile și responsabilitățile pe Internet privind datele personale. Activitatea a fost coordonată de profesorul Carmen Georgescu.
„Evenimentul a avut rol educativ asupra copiilor și, de ce nu, a publicului, am observat lipsa de informație pe care mulți dintre noi o însușim, atât elevi, părinți cât și cadre didactice.Informațiile pe care le-au primit pe parcursul activității au avut un mare impact asupra elevilor, mai ales datele statistice furnizate, informarea si comunicarea la acest eveniment pentru securizarea datelor personale în mediul online”, a spus profesorul Carmen Georgescu de la Colegiul Național ”Carol I” din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS