6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj(GALERIE FOTO) Parcare sub indicatorul „oprirea interzisă“

(GALERIE FOTO) Parcare sub indicatorul „oprirea interzisă“

Parcarea lângă indicatorul „oprirea interzisă“ a devenit, pentru foarte mulţi craioveni, o regulă mai presus de lege. Încurajaţi de lipsa de reacţie a celor îndrituiţi să ia măsuri – Poliţia Rutieră şi Poliţia Locală – şoferii opresc unde şi cum le place lor, fără să ţină seama de faptul că uneori provoacă un rău ireparabil celor din jur. De ce să nu opreşti chiar în faţa magazinului ca să-ţi cumperi ţigări, de ce să nu tragi maşina pe dreapta şi să mergi să-ţi faci piaţa, de ce să nu opreşti chiar lângă indicatorul cu „oprirea interzisă“ şi să te aşezi la coadă la shaorma sau să-ţi bei cafeaua la terasă şi să laşi maşina pe carosabil? Acest lucru se întâmplă de ani buni în zona Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, atât pe bulevardul 1 Mai, cât şi pe strada Tabaci. Zeci de maşini staţionează pe prima bandă de mers de pe bulevardul 1 Mai, începând de la intersecţia cu strada Tabaci până la Facultatea de Medicină, deşi şoferii sunt avertizaţi de un indicator rutier că oprirea este interzisă şi, mai mult, un altul adiţional îi atenţionează că riscă să le fie ridicate autovehiculele. Nepăsători, încălcând cu bună ştiinţă avertizările panoului rutier, conducătorii auto ajung să ocupe, uneori, nu una, ci chiar două benzi de circulaţie. Zona este extrem de circulată şi aglomerată pe această latură a bulevardului. Pe sensul de mers dinspre semafoare spre Parcul „Romanescu“ se află intrarea dinspre şi înspre Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a spitalului, dar şi accesul în SJU şi la Direcţia de Sănătate Publică. Totodată, în vecinătate se găseşte o staţie a Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova şi multe magazine. Şoferii care îşi lasă zeci de minute maşinile parcate în această zonă creează probleme celorlalte autovehicule aflate în trafic, nevoite adeseori să circule pe o singură bandă, dar cel mai grav îngreunează accesul ambulanţelor către UPU. În astfel de situaţii ajung să pună în pericol viaţa unor persoane aflate în ambulanţele prinse în trafic şi care nu pot ajunge în timp util la urgenţă. Despre o astfel de situaţie ne-a sesizat un craiovean pe adresa redacţiei. „În zona Spitalului de Urgenţă Craiova, între semafoarele de la intersecţia bulevardului 1 Mai cu strada Tabaci, autoturismele sunt parcate pe prima bandă, uneori oprite și pe banda a doua, cu toate că există indicator «oprirea interzisă». Zilele trecute, mi-a fost dat să văd cum o ambulanţă, timp de aproape cinci minute, deşi avea şi sirena şi luminile în funcţiune, nu a putut să înainteze. Dacă pentru cel aflat în ambulanţă un minut poate însemna viaţă sau moarte, pentru Poliţia Locală – Serviciul Circulaţie sau Poliţia Rutieră nu înseamnă nimic?“, se întreabă retoric Mihai Ionescu.
Redactorii GdS au încercat să afle care este punctul de vedere al autorităţilor în domeniu, dar nu au primit niciun răspuns până la închiderea ediţiei.

Maşinile parcate neregulamentar pot fi ridicate

În Craiova, ridicarea mașinilor parcate neregulamentar se face în baza Hotărârii Consiliului Local (HCL) nr. 130/2017, care transpune prevederile HG nr. 965/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier. Tariful pentru ridicarea, transportul și depozitarea unui autovehicul parcat neregulamentar este 300 de lei (inclusiv TVA). În situația în care șoferul vine la mașină, trebuie să achite 150 de lei pentru activitatea de ridicare. Tariful de depozitare este de 10 lei pe zi (inclusiv TVA), începând cu ziua următoare momentului depozitării, nefracţionat pe intervale de ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS