10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO piaţă din Craiova va purta numele Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria

O piaţă din Craiova va purta numele Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria

Aceasta va fi Piaţa Ferdinand şi Regina Maria (FOTO: Claudiu Tudor)

Zona aflată la intersecţia străzilor Lipscani cu Calea Unirii, unde este situată fântâna arteziană, va purta denumirea „Regele Ferdinand şi Regina Maria“. Primăria Craiova a decis atribuirea acestei denumiri „în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, pentru cinstirea personalităţilor ce şi-au adus contribuţia la acest act istoric“. Intenţia administraţiei locale este aceea de-a avea în centrul urbei, pe una dintre cele mai circulate artere de circulaţie, Calea Unirii, „două spaţii publice – pieţe, ce vor aminti de conducătorii țării care şi-au legat numele de actul unirii, respectiv Mihai Viteazul şi Regele Ferdinand şi Regina Maria“.

Regele Ferdinand şi Regina Maria

Regele Ferdinand este unul dintre cele mai importante capete încoronate care au stat pe tronul regatului României. Personalitatea sa este strâns legată de momentul Marii Uniri, precum şi de definitivarea acelei Românii Mari la care visa întreaga naţiune. Om de o vastă cultură, poliglot, Regele Ferdinand a fost sincer dedicat românilor, sub cârmuirea sa înregistrandu-se cea mai înfloritoare perioada a statului românesc modern. El a fost numit „Întregitorul de ţară“ sau „Regele Marii Uniri“.
Regina Maria a întrupat aspirațiile cele mai înalte ale conștiinței românești. Prin modul cum a influențat, în 1916, intrarea României în război, și din nou, în 1918, când aproape numai datorită ei regele Ferdinand nu a ratificat dezastruoasa pace de la București, regina s-a așezat ca şi ctitor al României întregite și ca una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre naționale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS