7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnată a doua oară pentru delapidarea Asociaţiei de Proprietari

Condamnată a doua oară pentru delapidarea Asociaţiei de Proprietari

Magistrații de la Judecătoria Craiova au hotărât, săptămâna trecută, să o condamne la doi ani de închisoare cu executare pe fosta administratoare a Asociaţiei de Proprietari nr. 10 Rovine, acuzată că a băgat în buzunar aproape 250.000 de lei din banii proprietarilor.

Craioveanca Elena Pîrvulescu, de 44 de ani, a fost trimisă în judecată în mai 2013 pentru comiterea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și delapidare.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj precizau, în februarie 2013, că în urma cercetărilor făcute de ofițerii de la Investigarea Fraudelor s-a stabilit că, în perioada 2006 – 2010, cât a îndeplinit funcţia de administrator la Asociaţia de Proprietari nr. 10 Rovine, femeia şi-a însuşit din gestiune suma totală de 341.747 de lei. „Modalitatea de comitere a faptei a constat în ţinerea unei evidenţe contabile duble, respectiv înregistrarea în mod intenţionat în registrul de casă zilnic a unor sume mai mici faţă de cele încasate pe bază de chitanţă, precum şi prin nepreluarea soldurilor zilnice reale“, au precizat polițiștii doljeni.
Elena Pîrvulescu a fost reținută pe 27 februarie 2013, iar o zi mai târziu a fost dusă la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă. Instanța a respins propunerea anchetatorilor și a dispus ca inculpata să nu părăsească municipiul Craiova. Ulterior, în mai 2013, procurorii craioveni au dispus trimiterea în judecată a inculpatei pentru delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Prima şi a doua condamnare, tot cu executare

În martie 2016, magistraţii de la Judecătoria Craiova au dat o primă sentinţă în acest dosar. Femeia a fost achitată pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, însă a fost condamnată la doi ani de închisoare cu executare pentru delapidare. În plus, Elena Pîrvulescu a fost obligată să achite Asociaţiei de Proprietari nr. 10 Rovine suma totală de 349.353 de lei drept despăgubiri materiale. Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanţă care a dispus, în ianuarie 2017, rejudecarea inculpatei.
Dosarul s-a întors la Judecătoria Craiova, instanţă care s-a pronunţat din nou săptămâna trecută, pe 14 noiembrie.
Magistraţii de la Judecătoria Craiova au hotărât acelaşi lucru ca în martie 2016, inculpata fiind condamnată şi de această dată la doi ani de închisoare cu executare pentru delapidare.
În schimb, instanţa a dispus ca Asociaţia de Proprietari nr. 10 Rovine să primească drept despăgubiri o sumă ceva mai mică. „Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Asociaţia de Proprietari nr. 10 Rovine şi obligă inculpata la plata sumei de 248.342,26 lei, cu titlu de despăgubiri materiale“, se arată în hotărârea instanţei. Sentinţa Judecătoriei Craiova nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de părţile din dosar.

Infracţiunile

Potrivit Codului Penal, delapidarea reprezintă însuşirea de către un funcţionar public de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează. Delapidarea se pedepseşte cu închisoarea de la doi la șapte ani. Falsificarea unui înscris sub semnătură privată se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS