7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPiețe din Craiova, supravegheate video

Piețe din Craiova, supravegheate video

SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL vrea să introducă un sistem de supraveghere video în piețele mari ale orașului

SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, societatea deținută de primărie care administrează piețele din oraș și Târgul Municipal, se prezintă joi, în fața Consiliului Local Craiova, cu o propunere de rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2018. În proiectul de hotărâre care va fi supus la vot sunt enumerate obiectivele de investiții vizate de societate în acest an, majoritatea fiind însă la stadiul de intenție și de studiu de fezabilitate. Unul dintre SF-uri ar fi pentru un sistem integrat de supraveghere video, care să fie instalat în mai multe piețe din Bănie.

Construcţii provizorii pe structură uşoară ar urma să se realizeze și în Târgul Municipal Craiova (Foto: Lucian Anghel)

Unele piețe din Craiova ar urma să intre într-un proces de modernizare sau să fie supravegheate video. Intențiile SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, societatea deținută de primărie care administrează piețele din oraș și Târgul Municipal, sunt prezentate într-un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2018, transmis spre aprobare consilierilor locali din Bănie, în ședința ordinară care va avea loc joi, 30 august. Piețele cer fie suplimentări de fonduri, fie sume de bani necesare unor obiective de investiții, dar pomenesc, deocamdată, mai mult de studii de fezabilitate. O singură sumă din cele solicitate ar avea ca destinație finalizarea unei investiții certe, modernizarea pieței de la Gară, pentru care au fost alocați, inițial, 500.000 de lei. Aici ar mai fi nevoie de 25.000 de lei, „deoarece au fost executate lucrări suplimentare, ce au presupus inclusiv suplimentarea cantităţilor de materiale folosite, în baza dispoziţiilor de şantier emise de către proiectant, lucrări care nu au fost prevăzute în Proiectul tehnic întocmit în anul 2015“, după cum se explică în raportul întocmit de societate. În rest, se vorbește de intenții.

În Târgul Municipal ar fi nevoie și de o extindere a reţelei de canalizare – alimentare cu apă (Foto: Lucian Anghel)

Conform precizărilor SC Pieţe şi Târguri SRL, Târgul Municipal ar avea nevoie de unele construcții provizorii pe structură uşoară, în acest sens fiind necesar un studiu de fezabilitate în valoare estimată de 20.000 de lei, în vederea edificării acestora. „Comerţul cu produse second-hand se desfăşoară în prezent în aer liber, pe platforma betonată, fără acoperiş care să protejeze vânzătorii, cumpărătorii şi produsele, fapt ce conduce la depopularea acestuia în zilele ploioase, cu ninsori sau foarte călduroase, reducând nivelul veniturilor realizate“, își motivează societatea inițiativa de a realiza construcțiile respective. Și, ca o continuare a acestei intenții, Piețele cer o suplimentare de 22.000 de lei a sumei prevăzute pentru obiectivul de investiţii „Canalizare – alimentare cu apă spaţii legume – fructe Târg Municipal“, pentru că ar trebui modificat proiectul în vederea extinderii rețelei de canalizare la viitoarele construcţii provizorii care vor fi amplasate aici. Tot pentru Târgul Municipal, societatea mai cere o suplimentare cu 5.000 de lei a sumei necesare pentru achiziționarea unui sistem de bariere, pentru asigurarea accesului cu plată în incinta târgului.

Construcţii provizorii în piața de la Ciupercă

SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL ia în calcul varianta edificării unei construcţii provizorii pe structură uşoară în piața de la Ciupercă (Foto: Lucian Anghel)

La capitolul studii de fezabilitate, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL ar mai avea nevoie de 30.000 de lei. Din acești bani, 10.000 de lei ar fi destinați pentru realizarea unui SF privind edificarea unei construcţii provizorii pe structură uşoară în piața de la Ciupercă. O piață deschisă, de mici dimensiuni, în care comercianţii vând produsele pe tarabe din tablă cu acoperiş din material plastic, fapt ce conduce la rezilierea acordurilor de comercializare în perioadele cu condiţii meteo nefavorabile, după cum explică societatea.
Și Piața Brazda lui Novac, care reprezintă o sursă importantă de venituri pentru SC Pieţe şi Târguri SRL, ar avea nevoie de o modernizare. „Datorită faptului că nu au mai fost efectuate lucrări de reabilitare, se impune modernizarea acesteia, în sensul executării unor lucrări la structură şi acoperiş, precum şi la galantarul de produse lactate“, se specifică în raportul societății. Pentru asta, Piețele propun realizarea unui studiu de fezabilitate cu o valoare estimată de 15.000 de lei.
Alți 5.000 de lei ar fi necesari pentru asigurarea securităţii şi integrităţii bunurilor şi persoanelor în pieţele mari din Craiova şi în Târgul Municipal, iar pentru acest lucru este propus un studiu de fezabilitate privind realizarea unui sistem integrat de supraveghere video, care „să asigure supravegherea obiectivelor şi intervenţia promptă a organelor abilitate“. Pieţele unde ar urma să se instaleze camere de luat vederi sunt Piața Centrală, Craioviţa Nouă – Big, Gării, Valea Roşie şi Târgul Municipal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS