7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCâți bugetari și câți salariați în mediul privat există în Dolj

Câți bugetari și câți salariați în mediul privat există în Dolj

Mai mult de o cincime din numărul total de angajați din Dolj reprezintă personal bugetar și angajați ai unor firme de stat sau ale primăriilor. Conform datelor statistice, există circa 36.600 de lucrători la stat în Dolj, din 166.100 de angajați.

Statul nu știe câți angajați lucrează în total la stat sau se face că nu știe. Nicio instituție nu are în atribuții să numere bugetarii și să îi evidențieze în diverse statistici. Bugetarii sunt amestecați printre alte categorii de angajați din sectorul privat, într-un indicator complex numit „Balanța forței de muncă“. GdS a analizat datele din acest indicator realizat de Direcția Județeană de Statistică Dolj, din care am încercat să extragem numărul de angajați din domeniul privat, pe mai multe domenii de activitate, precum și numărul bugetarilor, pe categorii, respectiv numărul angajaților din firmele ce aparțin unor entități de stat. Din statistica privind balanța forței de muncă lipsesc lucrătorii din armată și poliție, statistica fiind una referitoare doar la populația civilă.
Așadar, populația ocupată civilă a județului Dolj era, la finele lui 2017, în număr de 239.200 de persoane, în creștere față de 2016, când era de 234.500 de persoane. Conform Statisticii, din totalul populației ocupate civile, doar 129.500 de persoane sunt salariați.

În industrie și comerț, cei mai mulți angajați

În domeniul privat, cei mai mulți angajați sunt în industria doljeană, 42.500 de persoane, conform clasificărilor făcute de Direcția de Statistică.
În sectorul privat erau la sfârșitul anului trecut mulți angajați și în comerț și repararea autovehiculelor – respectiv 35.900 de persoane. În construcții existau 17.000 de persoane angajate, în activități de servicii administrative – 16.400 de persoane, în transport și depozitare – 10.400. În hoteluri și restaurante lucrau 4.700 de oameni, în informații și comunicații – 3.400, în intermedieri financiare și asigurări erau 1.900, iar în tranzacții imobiliare lucrau 1.000 de persoane. Pe lângă acești salariați, existau și liber profesioniștii cu venituri (medici la privat și de familie, avocați, experți de mai multe feluri), care totalizează 4.200 de persoane.
În agricultură, numărul total de lucrători care figurează în „Balanța forței de muncă“ este de 75.600 de persoane, din care doar 3.200 sunt salariați. Restul de 72.400 de persoane sunt casnice, adică lucrează doar în gospodăria proprie.

În administrație și asigurări sociale lucrează 5.600 de persoane

În ceea ce privește sectorul de stat, Statistica enumeră anumite categorii de salariați care pot fi identificați ușor drept bugetari sau lucrători la firme de stat, respectiv la foste regii care aparțin de primării sau de consiliul județean.
Potrivit datelor statistice, la sfârșitul anului 2017 lucrau în „administrația publică și în asigurările sociale din sectorul public“ din Dolj 5.600 de persoane, în creștere cu 200 de persoane față de anul 2016. Administrația din Dolj are mai mulți angajați decât cel mai mare angajator din mediul privat, respectiv Ford Craiova. Salariile majorate la mijlocul anului 2017 au atras ca un magnet forța de muncă în administrație, însă unele bugete nu sunt suficiente pentru plata salariilor mari, crescute „din pix“, prin Legea salarizării unitare. În Dolj există 111 unități administrativ-teritoriale, plus Consiliul Județean Dolj.
Conform datelor statistice, în domeniul „producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat“ există 2.700 de angajați. Aici intră și angajații SC Termo SRL, la care asociat majoritar este Primăria Craiova.
În domeniul „distribuția apei, salubrității, gestionarea deșeurilor și activități de decontaminare“ lucrau 2.900 de angajați. Majoritatea sunt încadrați la stat.

Angajați din învățământ, sănătate, cultură

Datele statistice arată că în învățământ lucrau în 2017 aproximativ 12.400 de persoane, în creștere cu 200 față de anul anterior. În sănătate și asistență socială lucrează 13.100 de persoane, iar în domeniul culturii activau încă 2.100 de persoane.
Pe lângă aceste date, mai știm că la Poliția Locală activează 322 de persoane, conform organigramei postate pe site-ul instituției.
Totalizând și aproximând numărul real de lucrători la stat în domeniile detaliate mai sus, fără poliție și armată, constatăm că în Dolj există circa 33.200 de bugetari și angajați la instituții și firme de stat, de regulă la fostele regii.

22% din angajați sunt lucrători la stat

Astfel, din totalul populației ocupate civile de 239.200 de persoane, avem 129.500 de salariați în sectorul privat, 72.400 de persoane casnice (în special în agricultură), mai sunt 36.600 de bugetari și alți angajați la stat, iar diferența până la 239.200 sunt persoane care au firme, desfășoară activitate în acea firmă, dar nu au contract individual de muncă, aspect permis de lege. Cu alte cuvinte, numărul de angajați de la stat și de la privat reprezintă 166.100 de persoane. Din totalul acestor angajați, bugetarii și salariații la firme de stat și ale primăriei sau CJ reprezintă exact 22,03%. Cu alte cuvinte, la fiecare patru angajați din mediul privat există câte un lucrător la stat. Cei mai mulți bugetari sunt concentrați în Craiova. Numai la Primăria Craiova activează 614 persoane, municipalitatea comparându-se ca număr de angajați cu o renumită companie din industrie, care activează în sectorul privat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS