7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCanalizare și apă pentru 248 de străzi din Craiova

Canalizare și apă pentru 248 de străzi din Craiova

Peste 200 de străzi vor beneficia de canalizare în viitorul apropiat, iar altele 48 de rețea nouă de apă. Proiectele sunt pe masa de lucru a Companiei de Apă Oltenia (CAO) și vor fi efectuate cu fonduri europene și o cotă-parte de cofinanțare din partea operatorului regional.

Compania de Apă Oltenia face investiții cu bătaie lungă, atât pe componenta de apă, cât și pe cea de canalizare în Craiova, dar și în localitățile din județ. Dincolo de investiția care vizează aducțiunea Izvarna, ceea ce înseamnă că la finalizarea proiectului orașul va beneficia de apă de izvor sută la sută, operatorul mizează pe alte două proiecte cu fonduri europene.
În primul rând, este vorba despre un proiect depus în 2013 la Ministerul Fondurilor Europene și care vizează componenta de canalizare menajeră. Proiectul este în valoare de 438 de milioane de euro cu o cotă de 12% de cofinanțare din partea CAO. Adică 40 de milioane de euro fonduri pe care operatorul le va lua de la BERD. Proiectul este în curs de derulare, s-a scos la licitație asistența tehnică în ceea ce privește întocmirea SF pentru această investiție. Acum s-a depus SF și urmează ca până la sfârșitul anului să se semneze contractul. 90 de străzi în zona de est a Craiovei și altele 107 din zona de vest a orașului vor beneficia de canalizare.
CAO preconizează să semneze proiectul și să demareze licitația pentru execuție pentru ca undeva în vara lui 2019 să începem lucrările, care se estimează să se încheie undeva în 2023. Totodată, se va introduce canalizare în 24 de localități din județul Dolj. Câteva dintre acestea sunt Rast, Mischii, Pielești, Calafat, Băilești, Călărași.
Străzile din Craiova care vor beneficia de canalizare menajeră prin acest proiect pe fonduri europene sunt Plaiul Vulcănești și Drumul Apelor, Drumul Ungurenilor, strada Teilor și aleile adiacente, străzile Gheorghe Donici, Ana Ipătescu, aleea Henry Ford, dar și Calea Brezei și aleile adiacente, străzile Fermierului, Dobroge, Tismana, Banu Stepan, Abatorului și Coșuna, Ialomița, Tisa, Muntenia, Rarău și lista continuă.

Conductă nouă la rețeaua de apă a orașului

Alt proiect vizează modernizarea rețelelor de apă din Craiova pe 48 de străzi. Reabilitarea rețelelor de apă se va face pe străzile Plevnei, Dâmbovița, Peneș Curcanul, Dealul Spirei, Florilor, Mărășești, Căciulata, Drumul Fabricii, Căprioarei.
Se va aduce conductă nouă și vechile conducte vor fi anulate pe străzile pe care avem deja rețea, dar venim și pe stăzile unde nu există la acest moment rețea de apă.
Tot la capitolul investiții, operatorul local anunță și schimbarea a aproximativ 4.000 de apometre cu citire la distanță atât la blocuri, cât și la case.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS