7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSindicaliștii doljeni: „O să ajungem să punem lacătele pe posturile de poliție“

Sindicaliștii doljeni: „O să ajungem să punem lacătele pe posturile de poliție“

Reprezentanții polițiștilor spun că vor începe protesteledacă negocierile cu MAI vor rămâne fără rezultat

Eliminarea sporului de permanență în condițiile lipsei de personal, dar și salariile înghețate la nivelul anului 2009, îi nemulțu-mesc și pe polițiștii doljeni. Potrivit reprezentanților Sindicatului Polițiștilor Dolj, polițiștii „sunt foarte nervoși“ și, cel mai probabil, în perioada următoare vor avea loc mișcări de protest.

În timp ce de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se transmite mesajul că polițiștii vor primi salarii mai mari începând cu luna martie, sindicaliștii susțin că situația este cu totul alta. Să vedem, pe rând, care sunt principalele probleme semnalate de oamenii legii. În primul rând, polițiștii spun că salariile lor sunt calculate în baza prevederilor unei legi din 2009, și nu în baza Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Astfel, valoarea de referință utilizată pentru calculul salariilor polițiştilor, inclusiv în anul 2018, este de 197,33 lei. Potrivit reprezentanților Sindicatului Polițiștilor din Dolj, acest coeficient se înmulțește cu 2,70 (de exemplu, agenți de poliție) sau 3 (de exemplu, șefi de post), după care sunt acordate o serie de „sume compensatorii“ până la suma de 1.900 de lei (salariul minim brut pe economie). De aici în sus se mai aplică trei sporuri – de noapte, cel pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă și sporul pentru orele lucrate în zilele de repaus săptămânal ori sărbători legale (75%). Una dintre probleme ar fi, după cum susțin oamenii legii, că, de exemplu, ultimul spor are valoarea de 100% în cazul medicilor. Polițiștii primesc însă mai puțin pentru zielele libere lucrate.
O altă problemă este că în cazul altor categorii de lucrători la stat formula de calcul pornește de la salariul minim de 1.900 de lei, la care se aplică un coeficient și sporurile legale. „Indiferent ce partid a fost la guvernare, și-au bătut joc de noi. Noi suntem singura categorie de angajați la stat al cărei salariu pornește de la 600 de lei. La restul categoriilor de angajați, salariul minim este chiar salariul minim pe economie și de la acela pornesc sporurile. E noaptea minții ce se întâmplă! Trebuie spus că la doamna ministru Carmen Dan, care lucrează în aceeași instituție cu noi, se aplică altă formulă de calcul. La ea se poate aplica Legea nr. 153/2017, pentru că primește remunerație ca ministru de 1.900 lei x 10,5/lună“, a explicat Elvis Măceșanu, reprezentantul Sindicatului Polițiștilor Dolj.

Polițiștii nu vor să mai facă „muncă patriotică“

O altă problemă este eliminarea sporului pentru serviciul de permanență de 40%, primit de polițiști până la sfârșitul anului trecut. Eliminarea acestui spor afectează veniturile a aproape 8.000 de polițiști la nivel național, cei mai mulți lucrând în mediul rural. Mai exact, acest spor s-a acordat oamenilor legii care asigurau permanența din timpul liber.
„Poziția Sidicatului Polițiștilor Dolj este una foarte clară, așa cum am declarat-o public! Singura soluție acceptată de Sindicatul Polițiștilor Dolj este plata orelor suplimentare. Polițiștii nu mai doresc să «execute» muncă patriotică. Nu mai doresc să muncească pro bono pentru acestă instituție care de-a lungul anilor le-a adus numai «satisfacții». Nimeni în această lume nu merge la muncă fără să fie remunerat!“, a mai precizat Elvis Măceșanu.
În schimb, MAI a susținut într-un comunicat de presă că Poliția Română „urmează să prezinte soluții pentru reorganizarea programului de lucru al personalului, astfel încât să fie asigurată continuitatea serviciului polițienesc, în paralel cu respectarea timpului liber necesar recuperării polițiștilor după serviciu“.
„Doamna ministru bate câmpii, ca de obicei!“, este răspunsul sindicaliștilor. Asta pentru că, după cum susțin oamenii legii, oricât ai încerca să reorganizezi programul personalului, nu poți asigura permanența la un post de poliție în care lucrează în medie trei-patru polițiști. „Există numai două posibilități: să plătească orele suplimentare sau să angajeze polițiști. Fără oameni și fără bani nu poți asigura permanența. Cele mai multe posturi de poliție din Dolj funcționează cu trei-patru oameni, iar pentru a asigura permanența e nevoie de cel puțin șase. Oamenii sunt foarte nervoși, iar în final o să ajungem să punem lacătele pe posturile de poliție. Poate așa ajungem să fim apreciați pentru munca noastră.“, a încheiat Elvis Măceșanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS