10.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum procedați cu vecinii care fac gălăgie

Cum procedați cu vecinii care fac gălăgie

Terasa din zona Piața Valea Roșie a aprins scandalul cu locatarii
Terasa din zona Piața Valea Roșie a aprins scandalul cu locatarii

Vă mai amintiți de scandalul provocat de barul deschis la parterul unui bloc din Craiova de soțiile unor polițiști de la Secția 3? GdS a relatat recent întreaga poveste. Patroanele au deschis ulterior și o terasă în fața barului. Când programul s-a întins până târziu în noapte, locatarii deranjați de gălăgie au început să facă reclamații. În mod misterios însă, barul nu primea nici o amendă, iar de a doua zi povestea se repeta.
GdS a descoperit că în Craiova instituțiile abilitate nu au instrumente omologate pentru măsurarea nivelului de zgomot în astfel de cazuri.

Ziariștii au aflat despre această poveste de la locatarii blocului M 53 din zona Pieței Valea Roșie, care au sesizat că în luna martie 2017 la parterul blocului în care locuiesc s-a deschis un bar. Proprietarii barului au obținut ulterior de la primărie un acord pentru ocuparea temporară a domeniului public, deschizând și o terasă în fața blocului. Din construcție, blocul este prevăzut cu spații comerciale la parter. Până în vara anului 2017, în acel spațiu au funcționat diverse magazine, niciodată însă un bar cu terasă care să le amenințe liniștea în nopțile toride de vară. Programul terasei s-a prelungit până târziu în noapte, iar din cauza gălăgiei proprietarii stabilimentului au intrat încă de la început în conflict cu locatarii din bloc. Locatarii au făcut nenumărate sesizări, dar de cele mai multe ori la „intervenții“ veneau polițiștii de la Secția 3, în a cărei rază se afla barul. Polițiștii „constatau“ că e liniște și plecau, iar în fiecare zi povestea se repeta. Când au aflat cine patronează barul (Evares Company), locatarii au rămas cu gura căscată: Stăncuța-Mihaela Sălcianu și Eva Andrada Busuioc, soțiile unor polițiști chiar de la Secția 3! După ce povestea a apărut în ziar, programul terasei s-a mai scurtat, spun locatarii. Și parcă nici nu mai era așa gălăgie…

Decibelii nu se lasă înregistrați

Baruri la parterul blocurilor sunt multe în Craiova, iar soluția în astfel de cazuri nu este doar reclamația la presă. Am căutat care sunt reglementările legale în materie și soluțiile la care pot apela locatarii. Normele legale în vigoare (Ordinul Ministerului Sănătății nr. 119/2014, art. 16, alin 1-2) spun că în perioada nopții (orele 23.00 – 7.00) nivelul de presiune acustică măsurat la exteriorul locuinței (la 1,5 m față de sol) nu trebuie să depășească 45 de decibeli, iar în interiorul locuinței nu trebuie să depășească 30 de decibeli. Pentru a ne face o idee, iată și câteva praguri de zgomot apropiate, măsurate de specialiști: liniștea neobișnuită dintr-un studiou de înregistrări – 10 decibeli; foșnetul frunzelor într-o grădină liniștită – 20 de decibeli; zgomotul dintr-un birou liniștit sau bibliotecă, unde se poartă discuții cu voce scăzută – 40 de decibeli; zgomotul ploii sau cel dintr-un restaurant tihnit, pașnic – 50 de decibeli; zgomotul făcut de un automobil în deplasare – 60 de decibeli. În mod normal, constatarea depășirii pragului de zgomot acceptat ar trebui făcută prin Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj. În urma reclamațiilor făcute de locatarii din zona Piața Valea Roșie, reprezentanții DSP au fost în control la barul amintit. Evident, în timpul zilei. Și au „constatat“ că la data și la ora controlului nu se asculta muzică“. În ceea ce privește zgomotul pe timp de noapte, instituția a recunoscut într-o adresă oficială că la data și la ora controlului nu se asculta muzică“. Locatarii de la M 53 au făcut o reclamație și la IPJ Dolj, acuzând modul în care polițiștii au intervenit în acest caz. Și IPJ le-a răspuns că pentru suspendarea activității sau retragerea unei autorizații de funcționare a unui bar care poluează fonic sunt necesare dovezi, „iar acest lucru se poate stabili de către instituțiile abilitate, prin folosirea unor mijloace tehnice omologate, cu care se efectuează măsurători în acest sens“. Având în vedere „inexistența unor probe obținute cu mijloace tehnice omologate“ cu privire la poluarea fonică, „nu s-au constatat deficiențe în activitatea Secției 3 Poliție Craiova“, iar dacă nu le convine cum au acționat polițiștii și consideră că aceștia au încălcat legea, locatarii au posibilitatea să depună o plângere la Parchet. Și aici locatarii s-ar învârti în cerc, pentru că la Parchet li s-ar cere probabil „probe obținute cu mijloace tehnice omologate“.

Amenda și bunul-simț, singura soluție

În cazuri de acest gen, polițiștii pot cel mult să aplice amenzi pentru tulburarea liniștii publice, conform Legii nr. 61/1991(art. 2, pt.26), cuprinse între 500 și 1.500 de lei. Legea invocată spune că se sancționează cu amendă „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00 – 8.00 și 13.00 – 14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora“. Este lesne de înțeles că în lipsa unui aparat omologat, constatarea gălăgiei este mai mult sau mai puțin subiectivă. Dacă polițistul spune că e liniște, deși boxele duduie la maximum, cine îl poate contrazice?
Nici Garda de Mediu Dolj nu poate proba depășirile pragului de zgomot, spune comisarul-șef Gheorghe Călinoiu.
„Avem aparate de control, dar ele nu sunt omologate și rezultatele pot fi contestate în instanță. Noi le folosim ca să ne facem o idee, după care sesizăm Agenția de Mediu Dolj, ca să facă determinările, dar cazurile în care acționăm noi sunt legate de poluările industriale. În mod normal, DSP trebuie să se ocupe de cazuri de genul celor semnalate de dumneavoastră“, ne-a precizat Călinoiu. Cercul vicios fiind așadar închis, craiovenilor care locuiesc în blocuri cu baruri la parter nu le rămâne să se bazeze decât pe bunul-simț al patronilor și clienților sau pe corectitudinea polițiștilor, în cazul în care aceștia ar fi sesizați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS