7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAnchetă penală după concursul de la „Traian Demetrescu“

Anchetă penală după concursul de la „Traian Demetrescu“

Concursul pentru șefia Casei de Cultură „Traian Demetrescu“ s-a lăsat cu dosare penale
Concursul pentru șefia Casei de Cultură „Traian Demetrescu“ s-a lăsat cu dosare penale

Scandal monstru detonat în urma concursului pentru postul de manager la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“. Comisia de concurs s-a ales cu dosar penal pentru abuz în serviciu, după ce unul dintre concurenți, jurnalistul și scriitorul Mihai Firică, a depus o plângere la Parchet. Firică acuză lipsa de corectitudine și transparență, făcând trimitere la scandalul „Craiova Culturală“, investigat în prezent de procurorii DNA.

În perioada 24 martie – 28 aprilie 2017, Primăria Craiova a organizat concursul de proiecte pentru ocuparea postului de manager la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, instituție de cultură din subordinea consiliului local. Conform anunțului public, proiectele de management și dosarele de concurs au fost depuse până la 14 aprilie 2017. Au urmat apoi etapele de selecție a dosarelor (18-19 aprilie), analiza proiectelor de management (20-26 aprilie) și susținerea proiectelor în cadrul interviului (27-28 aprilie). La concurs s-au înscris două persoane: Remus-Bogdan Vlăsceanu și Mihai Firică. Vlăsceanu a fost notat cu 8,80 la proiect și 8,71 la interviu, în timp ce Firică a primit 7,19 la proiect și 6,83 la interviu. În consecință, concursul a fost câștigat de Vlăsceanu (8,76), în dauna lui Firică (7,01).

Scandal la proba de interviu

După anunțarea câști-gătorului și semnarea contractului de management, au început să iasă la iveală informații extrem de interesante din culisele concursului. Scandalul a fost detonat după ce Mihai Firică a depus o plângere penală la Parchetul local, în care acuză comisia de concurs că a comis numeroase abuzuri. De altfel, printr-o ordonanță din 4 octombrie 2017, procurorii au început urmărirea penală in rem (față de faptă) în acest dosar. Procedural, urmează ridicarea de probe și audierile. Cine face parte însă din comisia de concurs? Componența nominală a comisiei nu a fost publicată niciodată de primărie. Mai mult, când Mihai Firică a făcut o cerere în acest sens, primăria a răspuns că numele și prenumele membrilor sunt „date cu caracter personal“ și nu pot fi furnizate fără „consimțământul expres și neechivoc“ al persoanelor vizate!
Din plângerea la Parchet depusă de jurnalistul și scriitorul Mihai Firică, aflăm însă că printre membri s-a aflat și Marina Andronache, fostă jurnalistă, acum șefa compartimentului Imagine din Primăria Craiova. La etapa interviului, între cei doi foști colegi de presă a izbucnit un conflict, relatează Firică. „La intrarea în sală pentru susținerea probei de interviu, am avut surpriza să constat că din comisia de concurs, compusă din trei membri, făcea parte și numita Andronache Marina, persoană cu care mă aflam de mai mult timp în conflict. La solicitarea mea, a precizat că este reprezentantul Primăriei Craiova, iar ceilalți membri au rostit foarte repede numele și prenumele, fără a le putea reține. (…) Am solicitat să fie pornit reportofonul pentru înregistrarea interviului și în acel moment am solicitat recuzarea numitei Andronache Marina din comisie pe motiv că starea conflictuală dintre noi, adversitatea cunoscută în spațiul public, precum și calitatea sa anterioară de director de marketing al Asociației «Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021» împiedică obiectivitatea și imparțialitatea prevăzute de lege în organizarea concursului“, scrie Mihai Firică în plângere.
Opinia publică cunoaște deja miza scandalului „Craiova Culturală“. GdS a relatat că în perioada 2013-2015 Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“ a primit circa 1.000.000 de euro din bugetul municipiului, bani pe care i-a cheltuit discreționar și netransparent, încălcând mai multe legi. Povestea s-a transformat într-un dosar investigat în prezent de procurorii DNA, în care s-a început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu. Ei bine, în proiectul său de management, Firică vorbea de „modul defectuos“ în care această asociație a gestionat fondurile publice, generând „proiecte nejustificate“ în cadrul Casei de Cultură „Traian Demetrescu“. În ultima vreme, el publicase mai multe articole în care sublinia „necesitatea ca DNA să facă lumină în dosarul de corupție“ referitor la „Craiova Culturală“. În acest context, spune Firică, a cerut recuzarea Marinei Andronache din comisia de concurs. Cum aceasta nu s-a retras, lucrurile s-au complicat. „Starea de tensiune a escaladat, ajungându-se la jigniri și ironii, s-a ridicat tonul de ambele părți, iar simulacrul de concurs a fost înregistrat pe reportofon. Precizez că mi s-a refuzat punerea la dispoziție a unei copii a înregistrării sau a procesului-verbal întocmit după proba de interviu“, a mai scris Firică în plângere. El a contestat procedura de organizare, „fără a putea contesta punctajul, criteriile de evaluare, grila sau alte elemente, care nu mi-au fost comunicate“.

Proiect de buget fără capitolul „cheltuieli“

După finalizarea concursului și încheierea contractului de management, pe site-ul primăriei a fost publicat și proiectul câștigător, cel al lui Remus-Bogdan Vlăsceanu. Mihai Firică l-a analizat amănunțit, concluzionând că din structura și conținutul lui „lipsesc elemente esențiale“. Potrivit legislației în vigoare (Ordinului Ministrului Culturii nr. 2799/2015), proiectele de management trebuie să respecte un model-cadru. Printre altele, proiectul trebuie să conțină și analiza comparativă a cheltuielilor, cu model de tabel și rubrici precum „programul/proiectul“, „devizul estimat“, „devizul realizat“, „observații și concluzii“ (lit. D, pt. 2). Or, din proiectul lui Vlăsceanu aceste informații lipsesc, iar Mihai Firică spune că „nu este un viciu de formă, ci de conținut“. În consecință, „acordarea oricărui punctaj dovedește un abuz al membrilor comisiei“. Altă „încălcare gravă a legii“ o constituie acordarea punctajului de către comisie, deși lipsește și conținutul la capitolul privind previzionarea evoluției economico-financiare a instituției (lit. F, pt. 1). Deși capitolul „Cheltuieli“ din proiectul de buget de venituri și cheltuieli lipsește cu desăvârșire, comisia de concurs „a acordat punctaj pe ceva inexistent“. „Neîndeplinirea acestor cerințe de structură și conținut ar fi trebuit să conducă la respingerea proiectului depus de Vlăsceanu Remus-Bogdan, nu la acordarea notei 8,80“, mai spune Mihai Firică. El a cerut procurorilor să cerceteze „cum a fost posibil ca până și sumele adunate să dea un rezultat eronat, un exercițiu matematic de clase elementare, de care câștigătorul nu s-a putut achita“.
La scurt timp după depunerea plângerii penale, Mihai Firică a revenit cu o completare, descoperind identitatea unui alt membru al comisiei, Argentina Culcuș. La data concursului, aceasta „nu mai îndeplinea funcția de manager al Centrului Cultural Mioveni, fiind demisă încă din luna aprilie 2016“. Îndeplinea Argentina Culcuș cerințele legale de „specialist în domeniu“ sau expert pentru a face parte din comisia de concurs? Procurorii vor cerceta. Reclamantul a indicat în plus și un articol din presa locală, care vorbește de o anchetă penală pe numele Argentinei Culcuș, pentru un prejudiciu de 500.000 de euro. Între altele, Culcuș ar fi dat cu dedicație circa 100.000 de euro pentru publicitate în mass-media, în special către un săptămânal dispărut de pe piață de doi ani, dar rămas ca site pe internet.
Până la redactarea acestui articol, Argentina Culcuș nu a fost de găsit pentru un punct de vedere. Ne-a răspuns, în schimb, Marina Andronache, șefa Imaginii din Primăria Craiova, dar aceasta nu a dorit să comenteze pe marginea scandalului de la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS