6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZăpadă de peste zece centimetri pe Transalpina

Zăpadă de peste zece centimetri pe Transalpina

E zăpadă pe Transalpina, la ieşire din Rânca
E zăpadă pe Transalpina, la ieşire din Rânca

Cea mai înaltă şosea din ţară, Transalpina, va rămâne închisă zilele următoare. La ieşire din Rânca, Gorj, a fost montată o barieră, iar stratul de zăpadă în zonă măsoară peste zece centimetri. Ion Tudor, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu, a declarat că tronsonul din DN 67C Rânca-Obârşia Lotrului va rămâne, deocamdată, închis circulaţiei rutiere, deşi există solicitări să fie redeschis, chiar dacă şoseaua este acoperită cu zăpadă. „Pe munte este zăpadă şi mai mare. Zece centimetri are la ieşire din Rânca. Poate ajunge şi la 40 de centimetri în zona de creastă. Lucrurile se pot schimba de la o zi la alta în privinţa vremii. Între Novaci şi Rânca se circulă normal. Suntem pregătiţi să intervenim cu material antiderapant şi cu utilaje, în caz că va fi nevoie. Tronsonul Rânca-Obârşia Lotrului rămâne închis, indiferent dacă mai încearcă unii să mai treacă, considerând că au maşini puternice“, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

Vor sesiza poliţia, dacă şoferii forţează bariera

Directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu, Ion Tudor, a mai spus că au existat câteva cazuri de conducători auto care au forţat bariera şi au tras de semnele montate de drumari. Problema respectivă a fost ridicată inclusiv în prima şedinţă a Comandamentului de iarnă care a avut loc ieri. Mesajul autorităţilor a fost ca tronsonul de drum Rânca-Obârşia Lotrului să nu fie redeschis şi să se aştepte evoluţia vremii. „Este decizia autorităţilor, după discuţii cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova şi Serviciul Poliţiei Rutiere. Dincolo de Rânca am încercat să intervenim cu utilajele să deszăpezim, dar este multă zăpadă şi vremea nu este încă stabilă. Ne putem apuca de deszăpezit şi ne trezim cu o cantitate foarte mare de zăpadă, mai ales în zona foarte înaltă. Aşteptăm să vedem cum va evolua vremea şi vom lua o decizie. Am făcut tot ce am putut să o ţinem deschisă cât mai mult. Am avut câţiva teribilişti care au tras de parapeţi. Dacă vor trece de zona semnalizată, vom fi obligaţi să sesizăm poliţia, deşi semnele sunt clare şi ştiu că răspund pentru ce fac, din toate punctele de vedere, fie că rămân înzăpeziţi, fie că vor fi amendaţi de poliţie. Vom apela inclusiv la jandarmii montani pentru a patrula în zonă“, a mai spus Ion Tudor.

Pregătiţi să intervină cu utilaje în Rânca, Godeanu şi Defileul Jiului

Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu a precizat că instituţia este pregătită de iarnă cu utilaje proprii şi cu utilaje din partea prestatorului care a câştigat licitaţia privind deszăpezirea şi întreţinerea drumurilor. Firma care asigură deszăpezirea acţionează pe drumurile naţionale în baza unui acord-cadru încheiat cu drumarii. Ion Tudor a precizat că până în momentul de faţă a fost achiziţionată cantitatea de o mie de tone de sare. Mai există de anul trecut 1.500 de tone de material antiderapant. Utilajele se află deja în bazele din Rânca, Godeanu şi în Defileul Jiului. „Avem acelaşi prestator de servicii ca şi anul trecut. Avem utilajele în bazele cele mai importante şi continuăm să aducem. Vom acţiona cu utilaje proprii şi cu utilaje din partea prestatorului. Zonele pe care le vom trata cu maximă atenţie sunt Rânca, Godeanu şi Defileul Jiului“, a mai declarat Ion Tudor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS