7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProcurorii vor să îngroape definitiv scandalul „Boeru“

Procurorii vor să îngroape definitiv scandalul „Boeru“

Nimeni nu răspunde pentru intabularea blocului construit ilegal de afaceristul Jan Boeru
Nimeni nu răspunde pentru intabularea blocului construit ilegal de afaceristul Jan Boeru

Procurorii craioveni au menținut recent soluția de clasare a dosarului „Boeru“, despre care GdS a relatat pe larg în ultimele luni. Reamintim, Costinela Chimoiu, șefa registratorilor de la Oficiul de Cadastru Dolj, a fost reclamată la Parchet că a intabulat prin fals un bloc P+4 construit ilegal în spatele magazinului Praktiker de către afaceristul Jan Boeru. Dovezile prezentate de presă nu au fost luate în seamă de procurori. Cazul va ajunge totuși pe masa judecătorilor.

GdS a relatat în ultimele luni povestea afaceristului Jan Boeru, care a ridicat ilegal în spatele magazinului Praktiker din Craiova un bloc de locuințe P+4, pe care l-a intabulat ulterior cu scandal în cartea funciară și l-a vândut către clienți.
Cu toate că imobilul se află într-o zonă industrială a orașului, unde construirea blocurilor de locuințe este interzisă, autoritățile au închis ochii la această afacere. Deoarece era proprietar pe teren, instanța i-a recunoscut lui Boeru dreptul de proprietate asupra blocului P+4, în baza „accesiunii imobiliare artificiale“. Totuși, afaceristul nu a putut inițial să înscrie blocul în cartea funciară, din cauză că nu avea autorizație de construire pentru el. Mai mult, anterior blocului, în acel loc exista o baracă forjată, care figura înscrisă la Oficiul de Cadastru. Baraca nu putea fi radiată pentru intabularea blocului P+4, deoarece Boeru nu avea nici autorizație pentru demolarea ei. În consecință, afaceristul a inventat o șmecherie, spunând că baraca nu a fost demolată, ci a fost extinsă pe laterală și verticală până a devenit bloc. Ca să demonstreze acest lucru, s-a luptat în justiție cu Oficiul de Cadastru Dolj, însă a pierdut definitiv și revocabil. Mai mult, consultând și expertiza depusă la dosar, judecătorii au subliniat că o baracă încorporată în fundație nu putea susține un bloc de patru etaje. Cele patru hotărâri judecătorești pe care Boeru le avea împotriva sa nu au contat însă pentru registratorul-șef de la Cadastru, Costinela Chimoiu. Ea a înscris în cartea funciară blocul lui Boeru, ca „extindere“ a barăcii forjate. De precizat că anterior Chimoiu respinsese solicitarea afaceristului, pe considerentele arătate mai sus.
De ce registratorul-șef și-a schimbat brusc opinia rămâne un mister, mai ales că Boeru nu adusese argumente și dovezi noi pentru cererea sa.

„Clasare“ la foc automat

Costinela Chimoiu a fost reclamată la Parchet pentru fals intelectual, iar dosarul a zăcut într-un sertar al poliției timp de aproape un an și jumătate, până când GdS s-a interesat de această afacere. După ce presa a intrat pe fir, polițiștii au audiat-o pe Chimoiu la foc automat și au întocmit un referat pentru „clasarea“ dosarului. Povestea a ajuns în atenția opiniei publice odată cu primul articol din scandalul „Boeru“, publicat de GdS pe 22 mai 2017.
La audierile de la poliție, Costinela Chimoiu a susținut în mod fals că instanța ar fi recunoscut construirea blocului prin „extinderea“ barăcii forjate, cu toate că judecătorii spuseseră exact contrariul. Mai mult, ea și-a întemeiat înscrierea blocului și pe un certificat de atestare fiscală prezentat de Boeru, cu toate că legea permite intabularea în baza acestui act doar pentru imobilele fără autorizație construite înainte de 31 august 2001. Procurorii de la Parchetul local au luat de bun referatul polițistului care a anchetat cazul și au clasat dosarul pe motiv că „fapta nu există“. Soluția a fost contestată însă la prim-procuror. Potrivit Codului de procedură penală (art. 335, alin 2), în cazul în care apar fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea, prim-procurorul poate infirma ordonanța de clasare și dispune urmărirea penală. Soluția trebuie confirmată însă de judecătorul de cameră preliminară (alin 3). În ciuda probelor prezentate de presă (cele patru hotărâri judecătorești care arată că imobilul nu putea fi intabulat), prim-procurorul a menținut prin ordonanță soluția de clasare. În acest caz, reclamantul poate face plângere în termen de 20 de zile de la comunicare, iar cazul va ajunge la judecătorul de cameră preliminară (art. 340, alin 1). Din informațiile noastre, soluția prim-procurorului va fi atacată în justiție. Oricare va fi ea, decizia judecătorului va avea cu siguranță ecou, atât la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, cât și la Oficiul de Cadastru Dolj. Suntem convinși de acest lucru, având în vedere că la această unitate de Parchet lucrează, printre alții, procurorul Dalida Militaru, soția registratorului Cristian Militaru. În scandalul „Emilio“, numele lui Militaru a apărut frecvent alături de cel al Costinelei Chimoiu, iar sursele noastre spun că el este mâna dreaptă și sfătuitorul registratorului-șef de la Oficiul de Cadastru Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS