10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPompierii doljeni au aniversat 169 de ani de la bătălia din Dealul Spirii

Pompierii doljeni au aniversat 169 de ani de la bătălia din Dealul Spirii

Cadrele ISU Dolj au premiat ieri, cu ocazia Zilei Pompierilor din România, câștigătorii concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă
Cadrele ISU Dolj au premiat ieri, cu ocazia Zilei Pompierilor din România, câștigătorii concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltenia“ al județului Dolj au sărbătorit, ieri, în prezența reprezentanților administrației publice locale și județene, Ziua Pompierilor din România.
Pe 13 septembrie, s-au împlinit 169 de ani de la istorica bătălie din Dealul Spirii (13 septembrie 1848), când pompierii militari, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, au dat dovadă de spirit de sacrificiu în lupta cu trupele otomane, dată la care se sărbătorește Ziua Pompierilor din România. Cu această ocazie, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia“ al județului Dolj a fost organizată o festivitate la care au participat reprezentanți ai administrației publice locale și județene, dar și ai celorlalte structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Manifestarea a început cu prezentarea mesajelor de felicitare adresate tuturor pompierilor de ministrul afacerilor interne, secretarul de stat și șeful departamentului pentru situaţii de urgenţă, Raed Arafat, și inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Mai departe, subprefectul de Dolj, Cristian Șovăilă, a dat citire ordinelor de înaintare în gradul următor, înainte de îndeplinirea stagiului minim, pentru un ofițer, un maistru militar și șapte subofițeri. Apoi au fost amintiți pompierii care au reprezentat ISU Dolj la o serie de competiții internaționale. Unul dintre aceștia este plutonier major Corina Cucu, care a obținut patru medalii (una de aur şi trei de argint) la atletism la cea mai mare competiţie sportivă destinată pompierilor şi poliţiştilor, World Police and Fire Games. Anul acesta, competiția a fost organizată la West Los Angeles College, în Statele Unite ale Americii, în perioada 8 – 13 august.
De asemenea, în perioada 30 august – 3 septembrie, un echipaj de descarcerare al ISU Dolj a participat la Campionatul Mondial de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat (World Rescue Challenge – WRC) desfășurat la Târgu Mureș, unde s-a clasat pe locul 17.
Nu au fost uitați nici câștigătorii concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă din judeţul Dolj, desfășurate în luna iunie. Au fost premiate Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din Castranova, Plenița și Melinești, dar și Serviciile Private pentru Situații de Urgență de la Electrocentrale Craiova II, Ford România și OMV.
Tot ieri, la toate subunitățile ISU Dolj s-a organizat Ziua Porților Deschise, fiind prezentate exerciţii şi aplicaţii demonstrative, precum şi tehnici de intervenţie la incendii, descarcerare şi alte situaţii de urgenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS