7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutorităţile vor impune restricţii de 3,5 tone pe podul de la Turcineşti

Autorităţile vor impune restricţii de 3,5 tone pe podul de la Turcineşti

Autorităţile judeţene garantează că reparaţiile la podul de la Turcineşti vor fi gata la finalul lunii septembrie. Traficul pietonal în zonă va fi foarte greu pentru elevii care vor începe şcoala de săptămâna viitoare şi sunt navetişti. Şi bătrânii se descurcă greu. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, a declarat că lucrările au fost ţinute în loc de procedurile privind încredinţarea contractului şi de obţinere a finanţării. Este vorba de un buget total de 9 milioane de lei. În cele din urmă, constructor a fost ales Întreprinderea de Drumuri şi Poduri (IDP) Gorj, care ar mai avea de executat foarte puţin din lucrările de reabilitare la podul avariat de o viitură, la două dintre pile. Contractul cu IDP Gorj a fost semnat pe 7,8 milioane de lei. Ce nu se va consuma se va restitui guvernului. „Este o situaţie pe care nu ne-am dorit-o şi nu o anticipam. Este bine că am primit banii şi a durat cu partea de contract, proiectarea, documentaţiile. Să sperăm că va fi gata la finalul acestei luni. Ce rămâne din bani necheltuit se va întoarce la guvern“, a spus Cosmin Popescu.

Restricţie de 3,5 tone

Potrivit şefului Consiliului Judeţean Gorj, lucrările ar trebui să fie gata în maximum 30 de zile. La finalul lunii septembrie ar putea fi reluată circulaţia auto şi pietonală pe pod. Potrivit lui Cosmin Popescu, pentru a nu mai apărea probleme va fi introdusă o restricţie de tonaj, de până la 3,5 tone. Astfel, doar maşinile mici, maxi-taxi sau dubiţele vor mai putea trece pe pod. „Ştiu că o să fie multă lume nemulţumită, dar trebuie să introducem această restricţie de tonaj. Nu avem altă soluţie. A fost această investiţie importantă. Deocamdată nu ne permitem să rămânem din nou fără pod. Traficul greu ar afecta construcţia şi este recomandarea specialiştilor să limităm tonajul. Se va circula fără probleme cu maşini de tonaj redus“, a mai spus Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Oamenii nu cred că lucrările vor fi gata în 30 de zile

Cetăţenii din zonă sunt nemulţumiţi de faptul că podul nu va fi gata până la începerea noului an şcolar. Aceştia spun că pentru copii va fi foarte greu. Mulţi folosesc rute ocolitoare şi merg peste doi kilometri până la puntea pietonală amenajată în zonă. Anumiţi localnici parcurg traseul şi de trei ori pe zi. Oamenii nu cred că lucrările vor fi gata în 30 de zile și se plâng și de lipsa iluminatului în zonă.
Potrivit constructorilor de la IDP, podul de la Turcineşti a fost dat în folosinţă în 1965. De atunci a rezistat, fără intervenţii majore. Marius Florică, directorul Întreprinderii de Drumuri şi Poduri Gorj, a declarat că reabilitarea podului este o lucrare dificilă. Şi zona este una extrem de grea, neregularizată, iar viiturile care se produc pe râul Jiu nu pot fi monitorizate din timp. La rândul său, Marius Bănică, director adjunct la Întreprinderea de Drumuri şi Poduri Gorj, a precizat că nu s-a lucrat numai la reabilitarea podului, ci au fost executate şi alte tipuri de lucrări. Este vorba de apărările de maluri, calibrarea râului Jiu, printr-un prag de liniştire, execuţia punţii pietonale, deschiderea de şantier, precum şi realizarea drumurilor de acces. Marius Bănică a mai declarat că în prezent 90% din activităţi se concentrează pe finalizarea lucrărilor de reabilitare a podului de la Turcineşti. Este greu de spus când va putea fi construit un pod nou în zonă, însă adjunctul de la IDP a precizat că sunt necesare lucrări de regularizare a râului Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS