15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSăptămână plină de evenimente la Târgu Jiu

Săptămână plină de evenimente la Târgu Jiu

Finalul de vară aduce trei manifestări de tradiţie în Oraşul lui Brâncuşi. Este vorba de o nouă ediţie a Festivalului berii, desfăşurarea Festivalului Internaţional de Folclor de la Târgu Jiu, precum şi organizarea Târgului Meşterilor Populari din România. O nouă ediţie a Festivalului berii va avea loc în perioada 21 – 27 august, în municipiul Târgu Jiu. Zeci de comercianţi sunt aşteptaţi pe insuliţa de pe râul Jiu, în zona unde în mod tradiţional avea loc acest eveniment. La festival vor fi prezenţi zeci de comercianţi şi terase cu mici şi bere. Pe scena de pe insuliţă vor evolua formaţii de muzică uşoară şi populară. Cap de afiş va fi Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“.
Centrul municipiului Târgu Jiu va fi gazda celei de-a XV-a ediţii a Festivalului Internațional de Folclor. Manifestarea debutează astăzi, când va avea loc o paradă a formațiilor participante. Festivalul se va desfășura pe parcursul întregii săptămâni și va reuni ansambluri atât din țara noastră, cât și din țări precum Bulgaria, Germania, Republica Moldova, Serbia, Grecia, Polonia, Turcia, Ungaria şi România. Pentru organizarea Festivalului Internaţional de Folclor de la Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj a alocat suma de peste 200.000 de lei. Artiştii străini care vor sosi la Târgu Jiu vor beneficia şi de o excursie din partea organizatorilor, pe Transalpina.

Târgul Meşterilor Populari din România

Astăzi îşi va deschide neoficial porţile și Târgul Meşterilor Populari din România. Gorjenii au posibilitatea să îşi achiziţioneze produse tradiţionale, de artizanat, şi nu numai. În centrul municipiului Târgu Jiu se va desfăşura cea de-a XII-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România, fiind prezenţi peste 40 de meşteri. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc mâine, la ora 10.00, pe strada Victoria Pietonal. Manifestarea este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. La ediţia din acest an sunt aşteptaţi foarte mulţi meşteri extrem de talentaţi din Hunedoara, Suceava, Bihor, Vâlcea, Bistriţa Năsăud, Neamţ, Argeş, Olt, Alba, Cluj, Mehedinţi, Dâmboviţa, Harghita, Bucureşti, Dolj şi Mureş. Târgul va funcţiona în perioada 21-27 august.

Centenar „Ecaterina Teodoroiu“

Tot la Târgu Jiu sunt programate mâine, manifestări reunite sub titlul „Centenar Ecaterina Teodoroiu – Eroina de la Jiu“. Autorităţile locale şi judeţene vor marca 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a Ecaterinei Teodoroiu. „De la ora 11.00 va avea loc o slujbă de pomenire a eroinei Ecaterina Teodoroiu, la Biserica «Adormirea Maicii Domnului» din Vădeni. În curtea Casei Memoriale din Vădeni va fi sădit un stejar. De asemenea, de la ora 17.00, la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, din Piaţa Prefecturii Gorj, este programat un complex de manifestări culturale şi religioase, dedicate eroinei. Nu va lipsi un moment artistic evocator susținut de Ansamblul Artistic Profesionist «Doina Gorjului». Vor fi depuse şi coroane de flori la mausoleul unde se află osemintele Ecaterinei Teodoroiu. Va defila şi Garda de Onoare. De la ora 18.20 va avea loc o procesiune «In memoriam» pe Axa «Constantin Brâncuși» (Masa Tăcerii-Biserica Sfinții Apostoli «Petru și Pavel» – Coloana Infinitului). Seara se va încheia, în Parcul Coloanei Infinitului din Târgu Jiu, cu o proiecție de filme: Documentar «Cătălina Teodoroiu – Eroina poporului român»; Film artistic «Ecaterina Teodoroiu». Pentru acest eveniment, Consiliul Județean Gorj a realizat medalii omagiale cu efigia: «Ecaterina Teodoroiu. 100 de ani de la trecerea în Eternitate. 1917 – 2017». Cu același prilej, au fost realizate și insigne de rever «Centenar Ecaterina Teodoroiu», cu portretul colorizat al eroinei“, a declarat Gheorghe Nichifor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS