De ce a fost chemată Salvarea la Filarmonica „Oltenia“

Filarmonica „Oltenia”, șir nesfârșit de scandaluri


Cu câteva ore înainte de concertul din 9 iunie 2017, maestrului violoncelist de origine română Mirel Iancovici i s-a făcut rău și a fost chemată Salvarea. Prestația sa din acea seară a fost anulată, spre dezamăgirea melomanilor veniți să-l asculte. În spatele incidentului s-ar afla un conflict cu managerul interimar al filarmonicii, trompetistul Dorin Măciucă. Acesta i-ar fi tăiat din bani pe motiv că „a cântat prost“ la repetiții. Pus să returneze onorariul și abandonat la hotel, maestrul a părăsit Craiova cu un gust amar. „E o porcărie ce s-a întâmplat acolo, nu așa se procedează cu un artist“, spune unul dintre cei mai buni dirijori din țară. La câteva zile de la incident, maestrul a fost aplaudat în picioare la Bacău, iar în iulie va concerta la Ateneul Român.

Stagiunea „Prieteniei“ de la Filarmonica „Ol­tenia“ din Craiova avea programat pe 9 iunie 2017 un concert de excepție, la care invitați de onoare erau dirijorul, Carlo Jans, din Luxemburg și violoncelistul Mirel Iancovici (foto medalion), artist român de talie internațională, stabilit în Olanda. Maestrul Iancovici a beneficiat de o prezentare la superlativ în programul concertului: câștigător a numeroase concursuri internaționale în Italia, Anglia și Spania, concertist pe scene celebre, printre care se numără Carnegie Hall (New York), Kennedy Center (Washington), Concertgebouw (Amsterdam), Palau da Musica (Barcelona) sau Philarmonie (Berlin), profesor de conservator în Maastricht și Tilburg (Olanda), cu numeroase cursuri de master susținute în Franța, Germania, Italia, Irlanda, Olanda, Polonia, România, SUA și Coreea de Sud. Cu siguranță, melomanii au fost impresionați. Cu puțin timp înainte de așteptatul eveniment însă, în broșura-program a fost strecurată o foaie scoasă la imprimantă prin care spectatorii erau informați sec că „în urma unei urgențe medicale, violoncelistul Mirel Iancovici nu mai poate participa la concert“. Programul său („Concertul în Mi minor pentru violoncel și orchestră op. 85“ de Edward Elgar) a fost substituit în ultima clipă. Locul lui Carlo Jans a fost preluat de Ivan Iliev, iar dirijorul a preluat rolul de solist la flaut în „Concertul nr. 2 în Re major pentru flaut și orchestră K314“ de Wolfgang Amadeus Mozart.

Fără îndoială, mulți dintre participanții la concert s-au întrebat ce s-a întâmplat cu maestrul Iancovici și care este starea sa de sănătate. Jurnaliștii GdS au aflat că acesta s-a simțit rău cu câteva ore înainte de concert și a trebuit chemată Salvarea. Avea probleme cu glicemia și tensiunea crescută (19/7). După ce medicii i-au făcut o injecție pentru liniștire, violoncelistul a fost transportat la hotelul în care era cazat. În seara aceleiași zile, jurnaliștii au aflat de la Mirel Iancovici amănunte incredibile despre evenimentele care au precedat acest incident.

I-a venit rău după ce a vorbit cu interimarul Măciucă

Conform uzanțelor, în ziua concertului, artisul s-a prezentat la casieria filarmonicii pentru a-și primi onorariul cuvenit.

Iată ce povestește violoncelistul. „Problema s-a declanșat în momentul în care m-am dus să-mi ridic onorariul, plus decontarea transportului de la domiciliul meu până aici, biletele de avion și biletele de tren, care este o sumă de 2.500 de lei (555 de euro). Casiera m-a pus să semnez contractele și mi-a dat această sumă de bani. Am întrebat-o ce reprezintă această sumă, voiam să știu cât reprezintă onorariul meu. În urmă cu șase luni, eu am avut o convorbire telefonică cu dl. Ivan Iliev, care mi-a propus 500 de euro, plus transportul pentru mine și violoncel. În momentul în care am întrebat, s-au panicat. Dl. Iliev a venit să-mi explice că a auzit că s-a discutat despre prestația mea în Consiliul Artistic și că nu este suficient de bună, motiv pentru care onorariul meu a fost redus. Nu am văzut nici o hârtie, nu știu cât era onorariul“, a spus Iancovici.


Violoncelistul mai spune că la repetițiile din 6-9 iunie totul fusese în regulă, colegii fuseseră impresionați de prestația sa. Lucrurile au degenerat când Iancovici a fost dus în fața managerului interimar al filarmonicii, trompetistul Dorin Măciucă. „Într-un mod agresiv, acesta mi-a spus: «Asta este situația, noi nu putem să-ți dăm mai mult decât primește orice solist normal. Onorariul care ți s-a oferit este mult prea mare. În plus, Consiliul Artistic nu este mulțumit de prestație!». Eu nu am cerut nici o sumă. Eu am cerut la telefon un precontract domnului Iliev, dar nu mi s-a dat. Dacă-mi amintesc bine, propunerea lui a fost de 500 de euro. În România aș fi venit cu drag să cânt și pentru 300 de euro, dar se pare că am nimerit greșit, nu mi s-a mai întâmplat niciodată așa ceva. Dorin Măciucă a ridicat vocea la mine. În momentul acela, am avut o stare de nervozitate excesivă, pentru că sunt și hipertensiv, iau medicamente. Tremuram. I-am spus că în starea în care sunt nu mai pot să mai cânt. A ridicat vocea la mine și mi-a spus: «Ai să plătești tot! O să-ți luăm și onorariul și o să plătești și hotelul!»“, mai povestește artistul. După ce omului i-a venit rău, cei din jurul lui s-au panicat. I-au adus o sticlă cu apă și au chemat medicii. „După ce am primit injecția de calmare, Dorin Măciucă s-a oferit să mă transporte la hotel și mi-a spus că va veni cu jurista ca să găsească o soluție legală de anulare a contractului, pe baza unui certificat medical. După două ore, m-a sunat și a venit la hotel cu jurista. Mi-au pus în față un proces-verbal, apoi mi-au tăiat o chitanță că le-am înapoiat suma de 2.500 de lei reprezentând «onorariu necuvenit», aceasta este formularea. În momentul în care au plecat de la hotel, le-a spus recepționerelor: „Domnul va plăti cazarea!”“.

Calcule financiare meschine pe seama unui mare artist

Abandonat în hotel, maestrul Iancovici a rămas cu un gust amar după vizita la Craiova. A fost dezamăgit și la repetiții, de „absența“ și „indiferența“ unor oameni din orchestră, dar cel mai mult l-au jignit referirile la competența sa profesională.

Am văzut care este povestea, să vedem în cele de mai jos ce prevăd actele. Contractul de execuție muzicală (nr. 1532/6 iunie 2017) încheiat între Dorin Măciucă, în calitate de reprezentat al Filarmonicii „Oltenia“ și Mirel Iancovici avea valabilitate pe perioada 6-9 iunie 2017. Onorariul era de 2.976 de lei, din care i se reținea un impozit de 476 de lei. Artistul a primit de la casierie suma de 2.500 de lei (555 de euro), și spune că nu i s-a decontat transportul (biletele de avion și de tren) în valoare totală de 238 de euro, deși copii de pe biletele de avion și de tren fuseseră trimise filarmonicii prin e-mail, încă din 30 mai. Cu toate că prin contract filarmonica se obliga să suporte transportul și cazarea, artistul spune că toate aceste cheltuieli, în valoare de 380 de euro, le-a suportat din propriul buzunar. Fără transport, onorariul său scade de la 555 de euro la 317 euro, mult mai puțin decât suma pe care Iancovici spune că au convenit-o. În aceste condiții, maestrul antamat pentru concertul de la Craiova nu numai că nu a primit nici un ban, dar s-a ales și cu o pagubă de 380 de euro și probleme de sănătate. După incidentul de la Craiova, maestrul Iancovici a susținut un concert de excepție în 18 iunie la Bacău, iar în perioada 6-8 iulie va concerta în cadrul Marilor Serate Muzicale de la Ateneul Român. De altfel, am încercat să obținem și alte opinii în legătură cu prestațiile violoncelistului Mirel Iancovici. „Am avut ocazia să când anul trecut cu domnul Iancovici. Prestația sa nu a fost doar bună, ci foarte bună. Recent, a avut un concert la Bacău cu sala în picioare“, ne-a precizat Marin Cazacu, solist concertist violoncel al Filarmonicii „George Enescu“ din București. De aceeași părere a fost și maestrul Ovidiu Bălan, dirijorul Filarmonicii „Mihail Jora“ din Bacău, unul dintre cei mai buni din țară. „Mirel Iancovici este un artist foarte bun, care își iubește meseria. E o porcărie ce s-a întâmplat acolo, nu așa se procedează cu un artist. Era dezamăgit și voia să părăsească România. Mă bucur că am reușit să-l întorc din drum și a venit la concert, la Bacău. Orchestra l-a aplaudat după prima repetiție. Sunt mândru că l-am acompaniat cu prilejul sărbătoririi a 50 de ani de la debutul său cu filarmonica din Bacău“, ne-a precizat acesta.

GdS a încercat să stea de vorbă cu trompetistul Dorin Măciucă pentru a afla punctul său de vedere asupra acestui incident, dar managerul interimar al Filarmonicii „Oltenia“ nu a fost de găsit, el aflându-se acum în concediu. Jurnaliștii au solicitat oficial instituției mai multe informații. Din răspunsul sosit pe e-mail, rezultă că între filarmonică și maestrul Mirel Iancovici nu fusese încheiat nici un precontract. Mai mult, reprezentanții instituției spun că „în Consiliul Artistic din săptămâna respectivă nu a fost analizat cazul dlui Iancovici“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 26 iunie 2017

Actualitate

» Lansare de carte la „Aman“
» Iohannis: Il desemnez pe Mihai Tudose ca viitor premier. Această criză politică dăunează grav României
» Fostul soţ al Olguţei Vasilescu, Ovidiu Wlassopol, propus prim-vicepreşedinte al ASF de către PSD
» Dan Barna, USR: Dacian Cioloş ar fi o soluţie pentru a prelua guvernarea
» PMP l-a propus până la urmă pe europarlamentarul Siegfried Muresan pentru funcţia de prim ministru la consultările de la Cotroceni
» Parchetul General a clasat dosarul Ordonanței de Urgență 13
» Sebastian Ghiţă scapă definitiv de mandatul de arestare din dosarul cu Iulian Bădescu
» Surse: PMP merge la Cotroceni cu variantă de premier: Traian Băsescu
» Lucrări pe Autostrăzile A1 şi A2
» Consultările de la Cotroceni au început. PSD şi ALDE îl propun premier pe Mihai Tudose, PNL merge fără propunere
» Craiova: Clubul de pictură, în Galeriile „Cromatic“
» Ludovic Orban, întâlnire cu liderii partidelor de opoziţie înainte de consultările de la Cotroceni
» Mihai Tudose, nominalizarea PSD-ALDE la funcţia de premier
» Rezultatele la Evaluarea Națională au fost publicate

Publireportaj

» Ateliere meșteșugărești în această vară, organizate la Casa „Băniei“
» Membrii Casual Band, pe scenă și dincolo de ea
» Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa, integrare reușită

Local

» Dolj: 200 de absenți și doi eliminați la prima probă scrisă a bacalaureatului

Dolj

» Povestea covorului oltenesc
» Mihail Genoiu: Stadionul nu o fi gata în vară
» Tânăr mort într-un incendiu care a cuprins o cultură de grâu
» Agent de la Penitenciarul Craiova, condamnat definitiv pentru mită
» Drama unui copil crescut de stat
» Se scumpesc apa și canalizarea în Craiova
» Water Park-ul zace-n soare, salvamarii sunt la mare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Dolj: Tânăr mort într-un incendiu care a cuprins o cultură de grâu
» Craiova: Incendiu de vegetaţie în apropierea hipodromului din Parcul Nicolae Romanescu
» Dolj: 38 de incendii de vegetaţie stinse de pompieri în ultimele 3 zile

Gorj

» Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu, condus de un director interimar
» O nouă piaţă de legume-fructe la Târgu Jiu
» Noul primar al municipiului Târgu Jiu depune mâine jurământul
» IDP a câștigat licitația pentru reabilitarea podului de la Turcinești
» Gorj: Cinci persoane depistate că munceau la negru
» CNAIR a recepţionat lucrările de reabilitare a sectorului Rovinari – Bumbeşti Jiu din DN 66
» Gorj: Un elev eliminat şi 141 absenţi la Bacalaureat
» Controale ale inspectorilor DSVSA Gorj

Olt

» Olt: Doi eliminați de la prima probă a Bacalaureatului 2017

Vâlcea

» Vâlcea: Arme şi muniţie confiscate de poliţişti
» Vâlcea: Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiștii de investigare a criminalității economice

Sport

» Campionii lui Cimpoeru, locul doi la Kinder Cup Constanța
» Atleții craioveni, pe podium la mai multe competiții
» Fitness / Anca Bucur a câștigat pentru a cincea oară titlul de Miss Fitness Universe
» Simona Halep – Ying Ying Duan, în turul II al turneului de la Eastbourne

Bani & Afaceri

» În Oltenia apar firme precum ciupercile după ploaie

Educatie

» 69,97% dintre elevii din Dolj au promovat evaluarea națională
» A început o nouă etapă de înscrieri la grădiniță
» Dolj: 11 medii de zece la Evaluarea Națională

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top