6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDouă mașini, avariate de un tei prăbușit

Două mașini, avariate de un tei prăbușit

Două autoturisme au fost avariate joi de un copac care s-a prăbușit peste ele. Acestea se aflau parcate pe strada Matei Basarab, în imediata vecinătate a Colegiului „Frații Buzești“. Incidentul s-a produs la puțin timp după ora 12.00, după ce elevii de la cursul primar ieșiseră de la ore. Un tei aflat pe trotuar s-a prăbușit peste un Ford și un Peugeot, parcate de o parte și de alta a carosabilului. Unul dintre autoturisme aparține unui cadru didactic de la colegiu, care își lăsase autoturismul în apropierea unității de învățământ pentru a merge la cursuri. Cel de-al doilea este al unei craiovence care își lăsase mașina pe strada respectivă pentru că avea treabă în zonă. În aparență un copac sănătos, teiul s-a prăbușit în urma vântului care a suflat cu putere joi, dar mai ales pentru că era putred pe interiorul trunchiului. În cădere, pomul s-a izbit de plafoniera Fordului, izbind cu vârful crengilor Peugeotul, în a cărui roată s-a proptit. În acest fel, toată strada a fost blocată timp de peste o oră, până când angajații RAADPFL au venit la fața locului și au înlăturat trunchiul. În tot acest timp, poliția a oprit circulația pe strada respectivă. Ambele proprietare au rămas uimite când și-au găsit autoturismele cu copacul peste ele. „Nici nu mai pot să vorbesc. Eram în școală când am auzit bufnitura și imediat m-am gândit la mașină. Când am ieșit, am văzut copacul prăbușit“, a spus proprietara Peugeotului.
Sosiți la fața locului, angajații Regiei care administrează domeniul public au înlăturat teiul care era ros pe interior, eliberând mașinile din capcana crengilor. „Aparent, era un copac sănătos, cum par mulți copaci bătrâni și de esență moale din Craiova. Era în vegetație, nu-și dădea nimeni seama că are mijlocul atât de putred. La fiecare furtună pică pomi, încercăm să-i schimbăm pe parcurs. Tendința este să scăpăm de plopi, de copacii de esență moale, teii sunt frumoși, dar iată ce se poate întâmpla. Tot ce se plantează în ultima vreme sunt arbori de esență tare, care nu fac astfel de probleme după 10-20 de ani, când se îmbolnăvesc nu putrezesc din interior. Noi avem activitate de fasonare, de îndepărtare a copacilor uscați de pe domeniul public. Un arbore sănătos nu este tăiat decât cu avizul celor de la Mediu, iar acest tei părea a fi sănătos“, a explicat directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip.
Cea de-a doua proprietară, sosită într-un târziu la fața locului, a izbucnit în lacrimi când și-a găsit mașina avariată de copacul căzut peste plafonieră. „Nu-mi vine să cred așa ceva! Sunt în stare de șoc. Bănuiesc că l-au tăiat și a căzut peste mașină. Nu mă așteptam la așa ceva. Aveam treabă în zonă și din această cauză am parcat aici“, a spus femeia.
Nu este prima dată când se întâmplă astfel de incidente în Craiova, proprietarii aflați în astfel de situații recuperând cu greu daunele pentru pagubele produse, și doar în instanță. „În cazul în care căderile de arbori produc avarii la autoturisme sau alte bunuri, proprietarii se pot adresa instanței pentru recuperarea prejudiciului. Proprietarii autoturismelor avariate în urma căderii unor copaci pot fi despăgubiți numai în baza unei hotărâri judecătorești definitive“, spuneau reprezentanții RAADPFL într-un răspunsul transmis către GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS