8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAPIA nu mai primește cereri de plată a subvenției

APIA nu mai primește cereri de plată a subvenției

Mai mulți fermieri au stat luni la cozi, la APIA, ore în șir (Foto: Bogdan Grosu)
Mai mulți fermieri au stat luni la cozi, la APIA, ore în șir (Foto: Bogdan Grosu)

Mai mulți fermieri doljeni au lăsat pe ultima zi înregistrarea cererilor unice de plată a subvenției agricole. Ieri a fost ultimul termen de depunere a cererilor la (APIA). Dacă în alți ani, fermierii mai puteau depune documentele la APIA încă 25 de zile, dar cu penalități de 1% pe zi, în 2017 acest lucru nu mai este posibil. În plus, peste 800 de fermieri nu și-au primit nici până acum subvențiile pe anul trecut.

Zeci de fermieri s-au înghesuit, ieri, la sediile Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Dolj, în ultima zi în care puteau să mai înregistreze cererile unice de plată pe baza cărora ar urma să își primească subvențiile pe anul în curs. La sediul APIA din Romanești, fermierii veniți din comunele limitrofe stăteau înghesuiți pe un culoar neiluminat. Doar de la cele două capete ale culoarului răzbătea foarte puțină lumină naturală. O bătrânică stătea pe un scaun, sprijinindu-se în baston. O întrebăm de la ce oră stă la coadă. „Nu aude deloc!. Am venit eu cu ea. Stăm de la 8 și jumătate de azi dimineață (ieri-dimineață -n.r.). Are 85 de ani. De la Teasc suntem“, răspunde din mulțime un tânăr care s-a prezentat ca fiind nepotul bătrânei. În cazul în care urmașii muncesc terenurile şi nu au acte pe pământul părinților sau al bunicilor, la depunerea cererilor trebuie să fie prezenți și proprietarii acelor suprafețe, ca să semneze actele.
„Sunt de pe la 8.30 – 9.00. Acum e aproape 12.00. Mai am o persoană în față. Nu am venit până acum pentru că am avut probleme“, a spus Sorin Ciocan, un fermier din Secui.
Întrebați de ce au riscat să lase pe ultima zi depunerea actelor pe baza cărora își vor încasa subvențiile de la stat, fermierii au invocat diverse motive. „Eu stau de 45 de minute. Băiatul este deja înăuntru și face actele. Am venit în ultima zi că a trecut greșit doctorul niște animale și până am remediat actele… Am tot amânat, zi după zi. M-am dus înapoi la primărie astăzi și am rezolvat. Eu am făcut actele de acum două săptămâni, dar am venit cu un nepot, care a fost prin spital. E vina lui că a venit în ultima zi“, a spus Ion Surugiu, fermier din Bucovăț. „Am lăsat depunerea cererii pe ultima zi, pentru că era vorba că le aduce primarul și le depune el, cum a făcut și în alți ani, dar s-a schimbat situația, nu știu din ce cauză. Mi-a dat primarul telefon să vin să îmi depun eu cererea la APIA, că altfel risc să pierd subvenția. Am vreo trei hectare date în arendă, în Dioști“, a spus Vasile Bălășescu, de 85 de ani.

Cine nu a depus actele până ieri pierde subvenția

Mulți fermieri doljeni au lăsat pe ultima zi depunerea cererilor de subvenție la APIA (Foto: Bogdan Grosu)
Mulți fermieri doljeni au lăsat pe ultima zi depunerea cererilor de subvenție la APIA (Foto: Bogdan Grosu)

Dacă în alți ani fermierii întârziați puteau să mai depună cererile timp de 25 de zile după expirarea termenului legal de depunere, dar cu o penalizare de 1% din subvenție pentru fiecare zi ce trecea peste acel termen, anul acesta lucrurile s-au schimbat radical. Cine nu a depus cererea unică la APIA până ieri va pierde subvenția pe suprafață sau pentru animale.
„Acești fermieri care au venit sunt destul de mulți și majoritatea nu sunt programați să vină astăzi (ieri – n.r.). Au fost programați zilele anterioare, dar nu s-au prezentat. Astăzi ne confruntăm cu situația aceasta de aflux de fermieri și o să stăm până la ora 24.00, și o să fie primiți toți, ca în fiecare an. Cei care nu au depus cererile până astăzi (ieri -n.r.) o să piardă subvenția, pentru că nu se află în sistemul informatic și nu vor putea fi autorizați la plată. Mai sunt de venit 54 de fermieri, care au suprafețe mari. Sunt mai puțini fermieri anul acesta, pentru că se comasează terenurile de la un an la altul și se observă că suprafețele migrează către fermierii mari“, a spus directorul executiv adjunct al APIA Dolj, Dumitru Stroe. El a precizat că până ieri, la orele dimineții, depuseseră cereri pentru subvenții 36.954 de fermieri doljeni, reprezentând 93% din numărul celor care au depus anul trecut cereri pentru subvenții, respectiv 39.741 de fermieri. Totodată, suprafața pentru care s-au depus cereri anul acesta a fost de 353.335 de hectare, reprezentând doar 87% din suprafața pentru care s-au obținut subvenții anul trecut, care a fost de 405.772 de hectare. Suprafața totală pentru care s-au cerut subvenții în Dolj ar putea să crească după ce APIA totalizează și contabilizează și cererile înregistrate ieri de la marii fermieri.

Peste 800 de fermieri nu și-au primit subvențiile pe anul trecut

Directorul adjunct al APIA Dolj, Dumitru Stroe, a precizat că mai au de primit subvențiile pe 2016 circa 800 de fermieri, care au picat la control anul trecut (Foto: Bogdan Grosu)
Directorul adjunct al APIA Dolj, Dumitru Stroe, a precizat că mai au de primit subvențiile pe 2016 circa 800 de fermieri, care au picat la control anul trecut (Foto: Bogdan Grosu)

APIA mai are restanțe de plată la subvențiile pe anul 2016 pentru sute de fermieri, care așteaptă cu nerăbdare să își primească banii, unii având activitatea blocată, din cauză că nu și-au încasat la timp subvențiile cuvenite. Potrivit directorului adjunct al APIA Dolj, Dumitru Stroe, ar mai avea de primit subvențiile pe anul trecut peste 800 de fermieri care au avut ghinionul să pice la controlul pe teren, respectiv la cel efectuat prin teledetecție.
„Mai sunt de autorizat la plată circa 800 de fermieri. Rapoartele de control sunt introduse în baza de date. Mai sunt de introdus circa 116 rapoarte. De mâine (azi – n.r.) începem să lucrăm pe această temă. Cred că pe finalul săptămânii vor fi virați banii și pentru respectivii fermieri. Au fost întârzieri din cauză că la Dolj a fost cel mai mare eșantion de control din țară și nu am făcut față. La noi au venit de la alte centre APIA ca să ne ajute. Au fost verificate circa 24.500 de parcele, ceea ce înseamnă foarte mult și de aceea au apărut întârzieri la plăți“, a explicat Dumitru Stroe, directorul executiv adjunct al APIA Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS