17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrima clasă de școală profesională în sistem dual, în Olt, la cererea ALRO SA

Prima clasă de școală profesională în sistem dual, în Olt, la cererea ALRO SA

Primii elevi care vor semna contracte de școlarizare cu un angajator vor fi, în județul Olt, la Colegiul Tehnic Metalurgic, societatea ALRO vizând un parteneriat cu această școală.
Până la termenul limită în care angajatorii și-au putut manifesta intenția de a susține învățământul profesional dual, o singură firmă a contactat Inspectoratul Școlar Județean Olt. Este vorba de societatea slătineană ALRO SA, care vrea ca la finalul celor trei ani de școală să angajeze mecanici utilaje și instalații în industrie care au făcut pregătirea practică în societate.
Sunt disponibile 20 de locuri, iar clasa se va forma la Colegiul Tehnic Metalurgic. Pot fi admiși atât absolvenți de gimnaziu din promoția curentă, cât și absolvenți din promoțiile anterioare, dar care au vârste care nu depășesc cu trei ani vârsta standard a clasei (au cel mult 18 ani). Cu toții vor primi burse profesionale de 200 de lei din partea statului, la care se adaugă 200 de lei din partea angajatorului, tot angajatorul asigurând echipamentul de protecție și putând să ofere și alte beneficii.
Inspectorul pentru în­vă­țământul tehnic din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Olt, prof. Vera Rachină, a declarat că se miza pe un interes mai larg al angajatorilor, însă speră totodată că lucrurile vor evolua în anii următori cu specializări și în alte domenii: „Începutul e greu, dar sunt convinsă că încet-încet se va extinde“.
Există explicații și pentru interesul relativ scăzut al angajatorilor. Pe de o parte, mulți nu sunt pregătiți pentru a susține ca la manual pregătirea practică, aspect care cade în sarcina angajatorului, iar pe de alta, sunt reticenți gândind că la finalul pregătirii elevii își pot alege oricare alt angajator, specializarea fiind recunoscută în spațiul european. „Au, cred, și această teamă. Se întreabă dacă merită riscul să-i susțină în școală, iar la sfârșit absolvenții să plece la alt angajator sau chiar peste hotare, pentru că legislația nu permite să încheie cu ei un contract prin care să-i oblige să rămână angajați în firmă, dacă au fost susținuți pe perioada școlii“, a mai spus Rachină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS