10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSediul dispărut al fundației lui Ion Iliescu, o afacere cu iz penal

Sediul dispărut al fundației lui Ion Iliescu, o afacere cu iz penal

Cristiana Sîrbu, consiliera președintelui Ion Iliescu, s-a aflat în spatele afacerii  din strada Împăratul Traian nr. 28
Cristiana Sîrbu, consiliera președintelui Ion Iliescu, s-a aflat în spatele afacerii
din strada Împăratul Traian nr. 28

Controversata afacere imobiliară din centrul istoric al Craiovei, pusă la cale de consiliera fostului președinte al României, Ion Iliescu, este pe cale să ia o turnură penală. Ultimele informații furnizate de Primăria Craiova conduc la concluzia că imobilul în care a funcționat fundația patronată de fostul șef al statului a fost demolat ilegal. Legea pedepsește demolarea fără autorizație a unei clădiri din centrul istoric cu închisoare de la trei luni la un an.

GdS a scris în ultimele două săptămâni despre o controversată afacere imobiliară derulată în centrul istoric al orașului (strada Împăratul Traian nr. 28) în perioada 2008 – 2015, dar și despre miza și oamenii din spatele ei. Terenul de circa 1.200 mp de la adresa menționată și cele două clădiri existente pe el, o casă și o hală, au aparținut familiei Sorin și Cristiana Sîrbu. El, un om de afaceri de succes, inventatorul trotinetelor electrice E-twow, mai puțin cunoscute la noi, dar la modă în Occident. Ea, absolventă de Horticultură și Drept, doctor în științe și profesor universitar, fost consilier al președintelui României, Ion Iliescu (în ambele mandate, 1990-1996 și 2000-2004). Cristiana Sîrbu a înființat în 2005 o fundație care se numește „Grupul de Inițiativă Ecologică și Dezvoltare Durabilă“ (GIEDD) și al cărei președinte este chiar Ion Iliescu.
Conform mai multor indicii prezentate de GdS, sediul declarat al fundației (Craiova, strada Împăratul Traian nr. 28, etaj 1, camera 1) ar fi fost demolat pe furiș în octombrie-noiembrie 2014, pentru ca în locul lui să fie construit printr-o autorizație de „continuare de lucrări“ un bloc P+5 de către firma afaceristului italian Vincenzo Ioele (Emilio).

Sediul fundației lui Ion Iliescu, dispărut fără urmă

Terenul, „clădirile“ și proiectul imobiliar inițiat de familia Sîrbu în 2008 au fost vândute către Emilio contra sumei de 456.000 de euro, afacerea fiind perfectată la notar în 11 martie 2015. Până atunci însă (2009 – 2014), clădirile au avut altă destinație. Din cauza crizei economice, familia Sîrbu a abandonat proiectul imobiliar privind construirea unui bloc și a închiriat imobilele către Teatrul „Colibri“ (1 aprilie 2009 – 1 octombrie 2013). Până spre sfârșitul lui 2014, aici a funcționat și Fundația GIEDD, patronată de Ion Iliescu.
Trebuie spus că în aceeași perioadă cu primirea autorizației de desființare a clădirilor (29 mai 2008) a fost obținută și o autorizație pentru construirea în locul lor a blocului P+5 (26 iunie 2008). Ea a fost prelungită cu 12 luni, până în 2010, când a expirat.
În 2014, vechile clădiri au dispărut fără urmă, iar familia Sîrbu a resuscitat proiectul imobiliar din 2008, obținând în mod dubios o autorizație de „continuare de lucrări“ (10 decembrie 2014) pentru blocul P+5, pe care a cesionat-o lui Emilio, care după două săptămâni s-a apucat de lucru (23 martie 2015).

Demolarea fără autorizație în centrul istoric, faptă penală

GdS a întrebat primăria dacă pentru demolarea clădirilor cu pricina există vreo autorizație de desființare. În răspuns, municipalitatea susține că există o autorizație, dar care datează de acum nouă ani (nr. 682/29 mai 2008). Potrivit calculelor noastre, autorizația a expirat cel târziu în 2010, cu mult înainte ca cele două clădiri să fie efectiv rase cu buldozerele. Iată mai jos și raționamentul. Legea nr. 50/1991, care reglementează domeniul construcțiilor, spune că demolarea unei clădiri se poate face numai în baza unei autorizații de desființare (art. 8, alin 1), emisă în aceleași condiții ca și o autorizație de construire. Același text de lege (art. 7, alin 5) stipulează că autorizația are o valabilitate de 12 luni, timp în care solicitantul este obligat să înceapă lucrările autorizate. În cazul începerii lucrărilor, autorizația este valabilă pe perioada înscrisă în ea (de regulă, 12 luni). Dacă lucrările nu sunt începute în acest interval, autorizația își pierde valabilitatea (alin 6). În mod excepțional însă, ea poate fi prelungită o singură dată, pentru 12 luni (alin 7). După aceste termene, pentru continuarea lucrărilor este nevoie de emiterea unei noi autorizații. Or, am văzut din răspunsul Primăriei Craiova că altă autorizație nu există. În aceste condiții, concluzia care decurge din cele relatate mai sus este că demolarea imobilelor din centrul istoric, care ar fi avut loc în octombrie-noiembrie 2014, s-a făcut ilegal.
Legea nr. 50/1991 (art. 24, lit a) spune că demolarea fără autorizație a unor clădiri din zonele protejate constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS