8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSubiecte dinainte cunoscute la concursul de la SJU Slatina

Subiecte dinainte cunoscute la concursul de la SJU Slatina

intrare sju slatina

După ce sute de candidați au fost declarați respinși la concursurile organizate de Spitalul Județean de Urgență Slatina în ultimul an, conducerea s-a gândit să schimbe procedura, elaborând 60 de subiecte pe care să le pună concurenților la dispoziție, iar în ziua examenului se vor alege cinci.

După mai multe sesiuni de concurs organizate din primăvara anului trecut și până acum, pentru ocuparea a zeci de posturi vacante de asistent medical, infirmier și brancardier, gradul de ocupare, în medie, pe sesiune n-a trecut de 20%, a declarat managerul unității spitalicești, Elena Vișan. Reprezentanții spitalului s-au văzut nevoiți să scoată posturile la concurs în repetate rânduri, cam de fiecare dată cu aceeași finalitate – câteva posturi ocupate. Pentru că au nevoie de personal, însă își doresc angajați competenți, șefii spitalului s-au gândit să schimbe procedura de concurs.
„Până la sfârșitul acestei luni am hotărât să elaborăm 60 de subiecte, care vor fi postate pe site-ul spitalului la începutul lunii aprilie, să le lăsăm celor interesați de concurs o lună să le aprofundeze, iar din mai să reluăm concursurile“, a mai spus Vișan.

De unde a început calvarul candidaților

Selectarea personalului n-a constituit o problemă la SJU Slatina până în primăvara anului trecut. Se ocupau toate posturile, chiar cu punctaje foarte mari. În oraș circulau, însă, zvonuri fel de fel despre modul cum se desfășoară concursul, așa că după schimbarea conducerii spitalului s-a hotărât ca testele grilă să fie înlocuite cu subiecte clasice. S-a introdus caietul de teză, pe care fiecare candidat îl primește sigilat, în plus concursul fiind supravegeat audio și video.
Rezultatul – 35 posturi de asistent medical scoase la concurs în martie-aprilie, în medie patru candidați pentru un post, un singur post ocupat. Din cei peste 60 de candidați pentru 15 posturi de infirmier au fost admiși patru.
În iunie, la intervenția sindicatului cadrelor medii, care a militat pentru o bibliografie mai aplicată, s-a renunțat la foarte multe teme din listă, comisia concentrându-se pe temele relevante din care să elaboreze subiectele. Același rezultat – 27 de posturi de asistent medical scoase la concurs, 130 de candidați, nici un admis. S-au ocupat, în schimb, șapte din cele zece posturi de infirmier.
Povestea s-a repetat oarecum în octombrie, când la o concurență de șase candidați pe loc, din opt posturi s-au ocupat jumătate. Între sesiunile mari de concurs, în funcție de necesitățile stringente, spitalul a mai scos câte unul-două posturi, care unele s-au ocupat, altele nu.
Povestea pare să se repete din nou acum, din zeci de candidați care au susținut chiar zilele trecute proba scrisă promovând doi-trei, cel mult patru.

„Știu unde vin, nu putem să coborâm prea mult ștacheta“

Problema, consideră managerul spitalului, este exclusiv a candidaților. „Noi chiar am făcut eforturi să le simplificăm demersul. În iunie anul trecut am periat, dacă pot spune așa, mult bibliografia, dar la subiectele de sinteză nu renunțăm, pentru că nu dorim să se revină cu suspiciunile. Acum, sincer, dacă ai elaborat subiectele cu o seară înainte, e imposibil să nu-ți rămână câteva în minte, pe care, dacă ai un interes, să le comunici unui candidat. De aceea am luat hotărârea să adoptăm acest nou sistem, de elaborare a unui set întreg de subiecte, vor fi 60, cunoscute de toată lumea, din care în ziua concursului vom alege cinci. Nu putem să coborâm foarte mult ștacheta, suntem spital județean, știu unde vin“, a declarat managerul spitalului, Elena Vișan.

„Școlile postliceale au promovabilitate 100%, dar uite ce fac atunci când vin la concurs“

Colegi bine pregătiți vor și asistenții și infirmierii din spital. Liderii acestora de sindicat țin partea conducerii și declară că toți cei care au picat examenul au venit complet nepregătiți. „Au fost situații jenante, pur și simplu. Asistent de laborator să nu știi ce fel de probe se recoltează în vacutainer-ul cu capac roșu, ce probe în cel cu capac mov, chestiuni de ABC-ul meseriei. La întrebarea «Ce faci dacă în fața ta un pacient intră în stop cardio-respirator?» o concurentă a răspuns: «Sun la 112.». Cam astfel de concurenți se prezintă, iar temele au fost de bun-simț. Să nu-și închipuie nimeni că au de învățat tratate“, a declarat asistent Mirela Vasile, vicepreședinte al sindicatului SANITAS.
O constatare a conducerii spitalului a fost aceea că infirmierii deja angajați ai spitalului, candidați pe posturile de asistent, s-au dovedit, în general, mai bine pregătiți decât contracandidații lor care nu vin „din câmpul muncii“. Efectul a fost însă acela că cei care au promovat au lăsat descoperite alte sectoare, obligându-i pe reprezentanții spitalului să scoată la concurs posturile de infirmier.
În luna mai va demara o nouă sesiune de concurs, SJU Slatina având în intenție să scoată alte aproximativ 20 de posturi de asistent medical, 20 de infirmier și cinci de brancardier.
„Cred că ne vom opri, deocamdată, aici, deși dacă ne raportăm la posturile normate suntem sub acestea. Realitatea este nu doar că salariile au crescut și efortul financiar este mare, ci și că numărul de pacienți scade constant, așa că resursele de care dispunem mai degrabă le vom reîmpărți, astfel încât să eficientizăm activitatea. Sunt secții cu număr mare de paturi care nu se mai justifică în prezent, în timp ce alte secții au adresabilitate în creștere și acele secții trebuie redimensionate“, a mai spus managerul Elena Vișan.
Cât despre schimbarea „tacticii“ în susținerea concursului, sunt părți bune și altele mai puțin bune, sunt de părere omologii șefilor de la Slatina. „Spitalul are posibilitatea să își aleagă modalitatea de examinare, nu există un model clar care trebuie respectat de toate unitățile. Dacă există astfel de situații în care posturile nu se ocupă din cauza complexității examenului și nu sunt mulți candidați pe un post, normal este să reduci din complexitate. Nu cred că este tocmai potrivit să dai întrebările și răspunsurile, să le memoreze pur și simplu și apoi să dea examen din ele. Oricum, fiind vorba de asistente și infirmiere trebuie să existe și probă practică pentru că acestea trebuie să știe să efectueze o serie de manevre medicale, mai ales dacă merg pe o secție ATI, de exemplu“, a spus managerul unui alt spital din Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS