Locuinţe ANL, lăsate în paragină

Autori


 

Bătaie de joc pe banii statului în cazul a trei blocuri ANL, la Drobeta Turnu Severin. După ce au fost investiţi bani grei în construcţia a 180 de apartamente, acestea au fost abandonate când erau realizate în proporţie de 90%, în 2012, şi nu au mai fost finalizate. În timp ce imobilele se degradează, 120 de familii tinere care primiseră şi un contract de închiriere așteaptă de cinci ani să intre în noile case.

Cartierul de blocuri ANL din Drobeta Turnu Severin ar fi trebuit să fie completat din anul 2012 cu încă trei blocuri. Este vorba de trei imobile mari, care cuprindeau garsoniere şi apartamente cu două sau trei camere, în total 180 de spaţii locative. 120 dintre acestea erau aproape finalizate, aşa că apropiindu-se campania electorală, dar şi pentru că o parte dintre cei care aşteptau o locuinţă ANL de prea mult timp riscau să iasă din limita de vârstă, iar după aceea pierdeau acest drept, autorităţile s-au grăbit să ofere contractele de închiriere pentru cele 120 de case, deşi nu erau finalizate. Viitorilor locatari li s-a spus că mai sunt câteva finisaje de făcut şi în maximum un an vor intra în noile case. Numai că au trecut de atunci cinci ani şi, cu contractele în buzunar, oamenii încă aşteaptă. Printre cei care sunt în această situaţie este şi Tatiana Coti. Femeia locuieşte cu soţul său şi cei trei copii într-o singură cameră, în apartamentul în care mai stau fratele şi mama sa. Cerere pentru locuinţă ANL a depus acum treisprezece ani. În 2012 a fost chemată la primărie şi i s-a înmânat contractul de închiriere, dar în apartamentul ANL cu trei camere nu a intrat nici până în prezent. „După opt ani de când am depus cererea m-au chemat la primărie să semnăm dosarul de închiriere. Eu am întrebat când se repartizează? Cam într-un an, mi s-a spus! Am aşteptat un an, am aşteptat doi, s-au făcut cinci, nu am primit nici astăzi locuinţă. În fiecare an ne ducem la primărie, tot discutăm problema şi nimic. Ultima dată ni s-a spus că firma care le-a construit a intrat în insolvenţă şi nu sunt finalizate, mai au de făcut interioarele. Noi avem nevoie de o locuinţă ANL pentru că, într-un apartament cu trei camere, locuim nouă oameni. Suntem cinci persoane într-o cameră, familia mea, în altă cameră sunt părinţii, iar într-o altă cameră e fratele meu“. În această situaţie sunt alţi 120 de oameni, care au primit şi ei contractele de închiriere, pe care în fiecare an, în speranţa că blocurile vor fi terminate într-un final, cei de la primărie le reînnoiesc. „În cursul acestui an sunt în curs de finalizare 127 de unităţi locative tip ANL. Solicitări sunt destul de multe, noi ca şi comisie de analiză am început deja verificarea dosarelor pentru că, deşi nu sunt finalizate, avem obligaţia de a face aceste liste, iar în funcţie de data în care vor fi recepţionate de ANL Bucureşti vom pune oamenii în posesie. Am avut trei tronsoane dintr-un bloc care au fost aproape terminate în cursul anului 2012, le-am repartizat cu clauza de a intra efectiv în ele la data finalizării, ceea ce nu s-a întâmplat deoarece constructorul încă nu le-a finalizat“, a declarat Radu Lăpădat, directorul serviciului DADPP din cadrul Primăriei Drobeta Turnu Severin.

Soluţia ieşirii din impas, rezilierea contractului cu firma care a abandonat lucrările

Reprezentanţii Primăriei Drobeta Turnu Severin susţin că problema ar putea fi rezolvată dacă reprezentanţii ANL ar rezilia contractul cu firma care a construit aceste locuinţe şi care, după ce ar fi luat toţi banii pentru investiţie, nu le-a finalizat. „Aşteptăm de foarte mult timp să ne fie predate aceste locuinţe, s-a mers cu construcţia lor până undeva la 90%, s-a oprit, iar noi nu putem să le preluăm până nu sunt terminate. Acest lucru trenează de aproximativ patru, chiar cinci ani. Din câte am înţeles, constructorul a primit întreaga sumă, nu a reuşit să termine, firma a intrat în insolvenţă şi acum nu mai sunt bani să fie finalizate. S-a intrat în acest cerc vicios din care nu putem ieşi, din punctul meu de vedere, decât într-un singur fel: ANL să le finalizeze cu alt constructor şi să-l dea în judecată pe cel care le avea de făcut şi nu a reuşit să le termine“, a declarat Marius Screciu, primarul oraşului Drobeta Turnu Severin.


Blocurile se degradează

Grav este că aceste locuinţe se degradează, iar Agenţia Naţională de Locuinţe a investit acolo sume mari de bani. Firma care a realizat aceste imobile este condusă de un om de afaceri, Trandafir Giuca, în trecut un apropiat al fostului ministru al transporturilor, Miron Mitrea. Building Exim, pentru că aşa se numeşte firma, a fost abonată, în trecut, la contracte „grase“ cu statul român, incluzând aici Compania Naţională de Investiţii sau ANL. Firma respectivă a construit celebra eurogară de la Drobeta Turnu Severin, Sala Polivalentă şi toate blocurile ANL din oraş, iar la primele două chiar au fost unele probleme cu calitatea lucărilor, în sensul că în Polivalentă a plouat la scurt timp după finalizare, iar la eurogară peste 50% din gresia pusă la etajul superior s-a exfoliat după prima iarnă. Totul a culminat cu această ultimă situaţie, în care după ce ar fi primit toţi banii pentru realizarea acestor blocuri ANL, Building Exim nu şi-ar mai fi dus la bun sfârşit obligaţiile contractuale. Contactat telefonic, Trandafir Gica nu a răspuns pentru a-şi expune punctul de vedere cu privire la această situaţie.

Mihai CăruntuComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 17 ianuarie 2017

Actualitate

» Elevii nu vor mai avea trei etape de admitere la liceu
» Kovesi: Nu am de ce să îmi dau demisia că am deranjat inculpați
» Shhaideh va exercita atribuţiile lui Grindeanu în perioada în care acesta se va afla în SUA
» Căutarea epavei avionului Malaysia Airlines, suspendată la aproape 3 ani de la tragedie
» Iohannis: Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic, asupra serviciilor
» Iohannis a semnat decretele de eliberare din funcţie şi trecere în rezervă a generalului Coldea
» Kovesi despre amnistie și grațiere: Inculpații nu vor mai executa pedepsele, banii rămân în buzunarul lor (VIDEO)
» Klaus Iohannis face declaraţii la ora 18.00
» Președintele CSM sesizează Inspecția Judiciară în legătură cu afirmații făcute la postul România TV
» Kovesi: Nu am participat la evenimente private organizate de persoane cu dosare
» Igor Dodon: Acordurile cu UE au fost semnate în grabă, vrem acorduri noi
» 96 de oameni și-au pierdut viața în accidente de muncă petrecute în România în primele 9 luni din 2016
» Petre Roman, inculpat oficial în dosarul Mineriadei din iunie 1990
» Conducerea SRI, audiată pe 25 ianuarie de comisia parlamentară de control privind cazul Coldea și bugetul instituției

Publireportaj

» Licitatia.ro. De ce avem nevoie de un abonament de monitorizări licitaţii publice?

Local

» Circulație îngreunată pe două sectoare de drum din Olt
» 400 de familii din Horezu stau în frig
» Denunţător în dosarul lui Vâlcov – secretar de stat la Ministerul Dezvoltării
» Trenul R 9066 Caracal – Corabia şi retur a fost anulat
» Nu ninsorile ci gerul va avea efecte în Mehedinţi
» Vâlcea: Şofer băut şi fără permis, pus sub control judiciar
» Mehedinţi: Surprinsă în flagrant în timp ce fura dintr-un magazin

Dolj

» Vaccinurile lipsesc, copiii în pericol
» De ce sunt mai mari dobânzile la credite decât cele la depozite
» Craiova şi Sadova, localităţile cu cei mai mulţi şomeri
» Examenul de definitivat, susținut și de profesorii fără posturi
» Adrian Robert a murit pentru prietenul său
» Satele răzleţe din Dolj, izolate din cauza viscolului
» Petrecere mortală
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Agent de poliție, reținut pentru o șpagă de 150 de lei
» Bogdan Dosoftei a fost arestat pentru 30 de zile pentru crima de pe strada Maramureș
» Craiova: Tânăr de 18 ani, accidentat pe trecerea de pietoni
» Dolj: Circulaţie în condiţii de iarnă pe DN 55, spre Dăbuleni

Gorj

» Şef nou la Poliţia Rutieră
» Două cadre medicale, trimise în judecată pentru ucidere din culpă
» Zeci de utilaje au fost scoase la deszăpezit
» Şef nou la Poliţia Rutieră
» Gorj: A murit fostul deputat Severus Militaru
» Gorj: Japonezii de la Rostramo au început recrutările pentru noua fabrică
» Gorj: Mai puţină birocraţie şi mai puţine taxe la înmatricularea autoturismelor
» Expoziţie de pictură şi grafică la Târgu Jiu

Sport

» Volei (m): SCM-U Craiova, învinsă de Modena, în Liga Campionilor
» Mogoșanu nu regretă că a rămas la CSO Filiași
» Naicu sună adunarea la Podari
» Cristina Băran, fata cu mănuși de aur
» Fotbal / Programul etapelor a 22-a și a 23-a din Liga I

Sanatate

» Bolnavii de hepatită, de trei luni fără tratament

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top