20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAproape 200 de doljeni și-au cumpărat vechime în muncă

Aproape 200 de doljeni și-au cumpărat vechime în muncă

Imediat ce o persoană achită contravaloarea vechimii cumpărate retroactiv va primi dovada că a căpătat acea vechime în muncă, pe o perioadă de maximum cinci ani
Imediat ce o persoană achită contravaloarea vechimii cumpărate retroactiv va primi dovada că a căpătat acea vechime în muncă, pe o perioadă de maximum cinci ani

Până în aprilie, persoanele care nu au fost asigurate în ultimii ani pot să își cumpere vechime în muncă retroactiv, pe maximum cinci ani în urmă, pentru care să plătească circa 15.600 de lei, în tranșe. Până săptămâna trecută se încasaseră din vechimea cumpărată circa 800.000 de lei. Iată cum vă puteți achiziționa ani de vechime și când trebuie achitate sumele la Casa de Pensii.

Din octombrie 2016 și până pe 27 aprilie 2017, persoanele care nu au avut un loc de muncă și nici contract de asigurare încheiat cu Casa de Pensii și nu au încă vârsta de muncă pot să cumpere vechime în muncă retroactiv pe maximum cinci ani în urmă.
Legea nr. 186/2016 detaliază cum se poate cumpăra vechimea în muncă și când trebuie efectuată plata pentru a putea beneficia de respectivii ani de vechime.
„Poți să îți cumperi vechime în muncă retroactiv pe perioada octombrie 2016-octombrie 2011, dacă în această perioadă nu ai avut calitatea de asigurat sau de pensionar și, totodată, dacă în acest interval de timp nu ai îndeplinit condițiile de vârstă standard de pensionare. Adică un bărbat care în 2014 a împlinit vârsta standard de 65 de ani și nu avea stagiu minim de cotizare și nu se putea înscrie la pensie ar fi vrut să cumpere vechime și ar mai fi avut nevoie de doi ani, să zicem. El putea să cumpere acești doi ani numai până la împlinirea vârstei de 65 de ani, adică până în 2014. Și pe acea perioadă de doi ani înainte de 2014, el trebuie să fi îndeplinit și cealaltă condiție, adică să nu fi fost asigurat în perioada respectivă“, a explicat directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV.

Contribuția minimă este de 15.600 de lei, pentru cinci ani de vechime

Până pe 9 ianuarie 2017 își cumpăraseră vechime retroactiv pe ultimii cinci ani sau mai puțin de cinci ani circa 191 de persoane, care achitaseră deja la CJP Dolj suma de 762.761 de lei. Pot să își cumpere vechime persoanele care nu au lucrat în ultimii ani și mai au nevoie de vechime până la pensie, precum și persoanele care nu au avut calitatea de asigurat în ultimii cinci ani, dar care vor să pornească la drum cu o vechime acumulată, iar de acum încolo să muncească și să cotizeze lunar, ca orice salariat sau să încheie contract de asigurare cu Casa de Pensii. Printre cei care își cumpără vechime pe noua lege se pot număra și persoane care au fost plecate în străinătate și au lucrat acolo fără forme legale și care vor să își cumpere vechime cu banii acumulați din munca prestată în alte state.
O persoană care are nevoie să cumpere din urmă cinci ani de vechime va trebui să achite la Casa de Pensii minimum 15.600 de lei, calculat la cât era minimul de contribuții în fiecare an din cei „cumpărați“, la care se adaugă indicii de inflație pe fiecare an. Stagiul minim de cotizare pentru o persoană care vrea să iasă la pensie este de minimum 15 ani, atât la femei, cât și la bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani la bărbați și 30 de ani și șase luni pentru femei. În cazul femeilor, stagiul complet de cotizare crește gradual, în funcție de anul și luna în care s-a născut fiecare persoană. Stagiul complet se poate găsi în tabelele de la anexele la Legea nr. 263/2010, adică la Legea pensiilor.

Banii trebuie plătiți până în aprilie

Daniela Licu a precizat că persoanele din străinătate pot să împuternicească pe cineva din țară, prin procură specială, să cumpere vechime în locul lor și nu este nevoie să vină în țară pentru acest lucru. Titularul contractului sau beneficiarul vechimii în muncă trebuie doar să vireze banii în contul Casei de Pensii, în intervalul de la semnarea contractului și până pe 27 aprilie, cât este valabilitatea Legii nr. 186/2016. Banii pot fi plătiți în rate, dar nu mai târziu de ultima zi în care legea mai are valabilitate. Cei care nu achită integral suma calculată de CJP Dolj până pe 27 aprilie 2017 nu vor beneficia de vechime pe o perioadă de cinci ani sau pe perioada integrală pentru care au încheiat contractul, ci vor beneficia de vechime doar pentru perioada pentru care au achitat contribuția. Directoarea CJP Dolj a precizat că imediat a doua zi după ziua în care persoana care cumpără vechime retroactiv achită integral suma stabilită, persoana în cauză poate să își depună dosarul de pensionare dacă îndeplinește condițiile pentru a se pensiona (stagiul de cotizare cerut de lege, limita de vârstă etc.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS