Ai carte și tot riști să n-ai parte de un loc de muncă

Se observă că în mediul urban, cei cu studii liceale, universitare și cei care au o meserie (școală de maiștri etc.) sunt mai mulți decât cei care nu au studii prea multe (Date preluate de la INS)
Se observă că în mediul urban, cei cu studii liceale, universitare și cei care au o meserie (școală de maiștri etc.) sunt mai mulți decât cei care nu au studii prea multe (Date preluate de la INS)

Statisticile arată că cei cu educație precară își găsesc greu serviciu și muncesc la extreme: fie doar câteva ore pe zi, fie mult mai mult decât o persoană cu studii, care lucrează opt ore zilnic. Oltenia stă mai bine la capitolul „Educație“, având absolvenți cu studii superioare la un nivel peste media pe țară. Teoretic, cei cu studii liceale, superioare și cu o meserie au șanse mai mari de angajare. Practic, în Oltenia nu se creează foarte multe locuri de muncă.

Statistica arată că există o strânsă corelație între educația populației și accesul pe piața muncii. În studiul intitulat „Condiții de viață ale populației din România, în anul 2015“, Institutul Național de Statistică (INS) concluzionează că găsirea unui loc de muncă și, implicit, desfășurarea unei activități economico-sociale generatoare de venit este influențată de mai mulţi factori, printre care un rol important îl are nivelul de instruire al persoanelor. „Analizând această legătură, putem constata că ponderile cele mai ridicate ale persoanelor de 16 ani și peste care au lucrat vreodată, atât la bărbați, cât și la femei, se întâlnesc la cei care au un nivel de pregătire relativ ridicat sau care conferă un anumit grad de calificare (studii superioare, postliceale sau profesionale), în timp ce persoanele cu studii de nivel primar sau gimnazial au pătruns pe piața muncii într-o proporție mult mai mică“, se arată în studiul INS publicat recent.

Oltenia are printre cei mai mulți absolvenți de facultăți

 

Date preluate de la INS, din studiul „Condiții de viață ale populației din România, în anul 2015“

Date preluate de la INS, din studiul „Condiții de viață ale populației din România, în anul 2015“

Dacă în funcție de valorile indicatorului numit „sărăcie relativă“ regiunea Sud-Vest Oltenia se situează printre cele mai sărace din țară, la capitolul „Educație“ stăm ceva mai bine. INS arată că în regiunea Sud-Vest Oltenia nivelul de instruire liceal este de 27,6% din populație, peste media pe țară, care este de 25,8%. De asemenea, Oltenia stă bine și la nivelul de instruire la nivel universitar, având un nivel de instruire de 15,9% din totalul populației, peste media pe țară, care este de 13,4%, potrivit Statisticii. Doljul este un județ mare, cu populație numeroasă, și are cei mai mulți elevi și studenți din regiune. Conform anuarului statistic al Doljului, în 2013, în județ, erau înscriși la învățământul liceal 83.000 de elevi, iar în învățământul superior existau 23.000 de studenți înscriși, din care circa 4.000 erau la facultăți particulare.

Revenind la statistica pe regiuni, cu procentul de 15,9% la învățământ universitar, regiunea Sud-Vest Oltenia deține locul doi pe țară ca instruire la nivel universitar, după București-Ilfov, cu 28,4%. Oltenia „bate“ la educație de nivel universitar și alte zone mai dezvoltate ale țării, respectiv regiunile Vest (13,9%) și Centru (13,3%). Cele mai slabe regiuni din punct de vedere al învățământului universitar sunt regiunile Sud-Est (8,7%) și Sud-Muntenia (9,1%).

Legătura între studii și locul de muncă

Statistica relevă faptul că pentru persoanele cu nivel primar de instruire „obstacolele în găsirea unor locuri de muncă decente sunt mai numeroase. De aceea, această categorie de persoane deține cele mai mari ponderi ale celor două extreme: număr mai redus de ore de muncă, sub 30 ore pe săptămână (14,2%), și număr prelungit de ore de muncă, peste 40 de ore pe săptămână (38,7%). Mai puțin de jumătate (47,1%) dintre persoanele cu nivel primar de instruire lucrează cu program obișnuit de lucru, de 30-40 de ore pe săptămână“. Avantajați sunt și cei care au o meserie. La persoanele cu nivel de instruire superior, postliceal sau tehnic de maiștri și respectiv liceal, se observă cele mai ridicate ponderi ale persoanelor ocupate, care lucrează în mod obișnuit 30-40 de ore pe săptămână.

O parte din persoanele care lucrează sub 30 de ore săptămânal s-au aflat în imposibilitatea de a găsi un loc de muncă cu program complet de opt ore pe zi, deci 40 de ore pe săptămână. Acesta constituie principalul motiv pentru 34,9% din cei care lucrează sub 30 de ore pe săptămână. Alte motive invocate țin de dorința proprie a persoanei, respectiv 23,2% dintre persoanele ocupate cu program obișnuit de sub 30 ore nu sunt interesate să lucreze mai mult. Un al treilea motiv vizează situația familială – creșterea sau supravegherea unor copii, îngrijirea unui bătrân sau a unei persoane bolnave -, situație întâlnită la aproximativ una din cinci persoane care lucrează sub 30 de ore săptămânal.

Dintre persoanele aflate în imposibilitatea de a lucra mai mult de 30 de ore, 12,4% au pus acest fapt pe seama existenţei unei boli sau a unui handicap.

Șomeri cu diplomă

Chiar dacă are capacitatea de a scoate mulți absolvenți de studii medii și superioare, Oltenia nu poate „absorbi“ toți absolvenții de licee și de facultăți pe piața muncii, din cauza lipsei locurilor de muncă. Absolvenții de top din domenii precum IT-ul preferă să plece să muncească în alte zone ale țării sau în străinătate, în timp ce alții care nu își găsesc un loc de muncă la nivel local îngroașă rândurile șomerilor cu diplomă. Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) confirmă că anul trecut au devenit șomeri 363 de tineri absolvenți de studii superioare. Dintre aceștia, 219 și-au găsit un loc de muncă și au întrerupt șomajul. Situația este mai delicată în ceea ce-i privește pe absolvenții de liceu, care își găsesc și mai greu un serviciu. Din evidențele AJOFM rezultă că în 2015 au depus cereri pentru a primi indemnizație de șomaj 1.592 de absolvenți de liceu și școli postliceale. AJOFM a răspuns, la solicitarea GdS, că din cei 1.592 de șomeri absolvenți, doar 308 și-au găsit un loc de muncă. Asta înseamnă că doar 19% și-au găsit serviciu în cele șase luni cât au fost șomeri înregistrați. Nu se știe ce s-a întâmplat cu restul.

Absolvenții beneficiază de indemnizație de șomaj timp de șase luni. Apoi, cei care nu se angajează în șase luni pot face o cerere către AJOFM să primească asistență gratuită de la stat, în continuare, pentru găsirea unui loc de muncă. În câteva județe ale Olteniei, în special în Dolj și Mehedinți, se înregistrează printre cele mai mari rate ale șomajului din țară.

Perspective de angajare dezamăgitoare în Oltenia

Angajatorii raportează perspective de angajare dezamăgitoare pentru trimestrul IV din 2016 (octombrie, noiembrie și decembrie), cu o Previziune Netă de Angajare de -3% în Oltenia, se arată în studiul firmei de recrutare de personal Manpower, dat publicității ieri. Mai mulți angajatori din Oltenia participanți la studiu au declarat că intenționează să facă disponibilizări pe final de an. „Doar 11% dintre angajatori intenționează angajări (comparativ cu 19% la nivel național), iar 24% (față de 13% media naționala) intenționează reduceri de personal. Previziunea slăbește cu 12 puncte procentuale în comparație cu trimestrul anterior și este cu opt puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul IV al anului 2015“, se arată în comunicatul de presă al Manpower, transmis GdS.

Ce județe fac parte din fiecare regiune

Regiunea Sud-Vest Oltenia: județele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea;

Regiunea Nord-Est: județele Bacău, Neamț, Suceava;

Regiunea Sud-Est: județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea;

Regiunea București-Ilfov: Capitala și județul Ilfov;

Regiunea Centru: județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu;

Regiunea Vest: Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara;

Regiunea Sud-Muntenia: Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași;

Regiunea Nord-Vest: județele Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

30 septembrie 2016

Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Mehedinţi a anunţat că astăzi sunt vacante 102 locuri de muncă, în următoarele meserii: agent de pază – 2, brutar – 2, barman – 2, confecţioner îmbrăcăminte – 12, cofetar ...

Sumarul ediției de miercuri, 14 septembrie 2016

Actualitate

» Preşedinte ROPEPCA: Rezervele dovedite de gaze ale României se vor epuiza în următorii 9 ani, iar cele de țiței în 12 ani
» Reţeaua teroristă Stat Islamic a pierdut jumătate din teritoriile ocupate în Irak
» Transportatorii nu renunță la proteste şi cer înghețarea tarifelor RCA la valorile medii actuale ale daunelor, nu la cele viitoare
» Cernăteşti – între nemuncă şi ajutoare sociale
» Incendiu la Şimnicu de Sus
» Proiect de ordonanţă privind RCA, pe masa Guvernului: Preţurile RCA ar putea fi îngheţate pentru şase luni.
» Unde e lume multă, e şi înghesuială
» Reinventând bucătăria românească.
» Pensii speciale pentru ambulanțieri
» Italia: Un monument va fi construit în memoria românilor morţi în cutremurul de la Amatrice
» Un deținut aflat în arest la Penitenciarul Rahova a fost găsit spânzurat
» Mai mulţi parlamentari, membri ai Comisiilor de Buget- Finanţe, au cerut demisia conducerii ASF
» Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Cristinei Tarcea în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi
» Ioan Becali, eliberat condiţionat
» CCR a respins sesizarea Guvernului privind acordarea sporului de 15% personalului bugetar cu titlu științific de doctor
» Bărbat reţinut pe Aeroportul din Chişinău după ce a ameninţat că îl va arunca în aer
» Comisia juridică a avizat favorabil cererea DNA prin care Gabriel Oprea poate fi cercetat pentru ucidere din culpă
» CCR: Legea care prevede majorarea salariilor angajaților din Ministerul Transporturilor, neconstituțională
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Fost ofițer SRI, reținut în dosarul Black Cube
» BVB a lansat platforma universală pentru investitori www.fuentinfiane.ro
» Cel puţin 24 de răniţi, în urma unui accident la Barcelona, în care a fost implicat un autocar
» CNADNR a interzis circulaţia TIR-urilor mai mari de 7,5 tone pe DN1
» Gică Popescu, audiat la DNA în dosarul cărților scrise în spatele gratiilor
» Tarifele RCA, înghețate 6 luni
» Mihai Tănăsescu, fost ministru de finanțe, audiat la DIICOT în dosarul Rompetrol II
» Percheziţii la persoane bănuite de şantaj
» Cristian Popescu Piedone, suspectat de noi fapte penale
» Dan Adamescu cere la ÎCCJ anularea condamnării ivocând probleme grave de sănătate
» Sporurile bugetarilor și dezincriminarea conflictului de interese, pe masa CCR

Dolj

» Ambasadorul SUA a făcut declaraţii la Craiova: “Singurele steaguri care contează pentru mine sunt cele ale Americii şi României”
» Ambasadorul SUA în România a ajuns la Craiova
» Două arii naturale protejate din Dolj vor fi incluse în rețeaua ecologică europeană Natura 2000
» Tudor Gheorghe lansează la Craiova prima sa carte
» Dolj: Bărbat decedat într-un incendiu la Dăbuleni
» Craiova: Polițiștii rutieri în acțiune pentru prevenirea accidentelor
» Craiova: Volumul “Focuri pe câmpii” va fi lansat joi la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman”
» Craiova: O nouă serie de ateliere de creaţie la Teatrul Colibri
» Doi doljeni, record de alcoolemie alcool pur în aerul expirat
» Al VIII-lea Simpozion internaţional de italienistică al Universităţii din Craiova
» Doljean reţinut după ce şi-a bătut şi ameninţat soţia
» Percheziţii în Dolj, Bucureşti şi alte 4 judeţe la evazionişti

Gorj

» Gorj: Procurorii au respins cererea de deshumare, în cazul mătuşii tinerei din Dăneşti
» Gorj: Fiul manelistului Guţă, transportat cu elicopterul în Bucureşti
» Gorj: Tineri reţinuţi pentru infracţiuni rutiere

Mehedinţi

» Mehedinţi: Peste 150 de sancţiuni aplicate de poliţişti în 24 de ore

Sport

» Aleksander Ceferin este noul preşedinte al UEFA
» Concurs de table cu premii în bani în centrul Craiovei
» Jocurile Paralimpice: Liam Malone a doborât un record al lui Oscar Pistorius

Magazin

» Program Colours Cinema Craiova în perioada 16 – 22 septembrie

Top