Mihai Rotaru, judecat pentru „tunul“ de la ANRP

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au anunțat, vineri, că au dispus trimiterea în judecată a omului de afaceri Mihai Rotaru, unul dintre acționarii clubului CSU Craiova, dar și a altor nouă inculpați, printre care se numără deputatul Ioan Oltean și Crinuța Dumitrean, fosta președintă a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Rotaru este acuzat că, cu ajutorul celorlalți inculpați, a obținut de la ANRP o despăgubire de aproape 110 milioane de lei pentru un teren supraevaluat cu… 98 de milioane de lei.

Procurorii DNA au explicat că povestea în acest dosar, unul în care prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la aproape 100 de milioane de lei, începe în noiembrie 2009. Astfel, pe 27 noiembrie 2009, omul de afaceri Mihai Rotaru a cumpărat cu 750.000 de euro drepturile litigioase pe care o persoană le deținea asupra unui teren de 61.857 mp, situat în municipiul Pitești.

Persoana respectivă s-a hotărât să vândă aceste drepturi după ce, timp de opt ani, nu reușise să obțină proprietățile revendicate. Rotaru a avut nevoie de numai câteva luni pentru a obține o sumă consistentă de la ANRP în baza drepturilor litigioase pe care le cumpărase. A fost ajutat de conducerea ANRP, dar și de un evaluator și de Ioan Oltean, spun anchetatorii. Este vorba de Crinuța Dumitrean, fosta președintă a ANRP și a Comisiei Centrale de Despăgubiri, de Sergiu Diacomatu și Cătălin Teodorescu, foști vicepreședinți ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, dar și de Remus Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru și Marko Atilla, membri ai aceleiași comisii. Evaluatorul care ar fi „umflat“ cu aproape 100 de milioane de lei prețul terenului este Sergiu Negurici, iar „pila“ de la ANRP ar fi fost deputatul Ioan Oltean.

„După doar câteva luni, la data de 17 iunie 2010, inculpații Dumitrean Crinuța, Diacomatu Sergiu Ionuț, Teodorescu Cătălin Florin, Marko Atilla Gabor, Baciu Remus Virgil, Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara, în calitățile menționate mai sus, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat în regim de urgență raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 de lei, sumă acordată drept despăgubire inculpatului Rotaru Mihai. De precizat este faptul că membrii comisiei cunoșteau în mod cert că inculpatul Rotaru Mihai nu îndeplinea cerințele de soluționare în regim de urgență a dosarului de despăgubire, acesta din urmă nefiind o persoană în vârstă și nu avea probleme de sănătate“, au reținut anchetatorii. Membrii comisiei au fost sprijiniți de Ioan Oltean, „care avea relații cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai și cu președinta ANRP Dumitrean Crinuța“, după cum au mai explicat procurorii anticorupție.

Prețul terenului, „umflat“ de zece ori

În urma anchetei s-a mai stabilit că expertul evaluator Negurici a crescut prețul terenului, din pix, de zece ori față de prețul real. „Terenul în cauză a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 de lei (de zece ori față de prețul real), ceea ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat, concomitent cu obținerea unor avantaje patrimoniale în același cuantum pentru persoana beneficiară a drepturilor litigioase. În dosarul de despăgubire respectiv, inculpatul Negurici Sergiu, expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internaționale de Evaluare, prin folosirea unor comparabile neconforme“, au mai reținut anchetatorii.

Mai exact, Negurici avea obligația să întocmească o evaluare în care să pună în aplicare în mod corect metodele și tehnicile prevăzute de standardele internaționale de evaluare, lucru care nu s-a întâmplat. În final, raportul a fost aprobat de membrii comisiei, „deși rezulta supraevaluarea vădită efectuată de evaluatorul Negurici Sergiu, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare“, au încheiat procurorii DNA. În acest dosar, care a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, Ministerul Finanțelor s-a constituit parte civilă cu suma de 98.780.835 de lei.

Infracțiunile și sechestrul

Procurorii DNA au mai precizat că, pentru recuperarea celor aproape 100 de milioane de lei, a fost instituit sechestru asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților, dar și pe acțiuni și părți sociale. Numai în cazul lui Mihai Rotaru a fost pus sechestru pe un număr de 1.144.746 de părți sociale și acțiuni.

În acest dosar, șapte dintre inculpați sunt acuzați de comiterea abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, iar Mihai Rotaru, Sergiu Negurici și Ioan Oltean de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 30 iulie 2016

Actualitate

» Tenis: Simona Halep s-a calificat în finala turneului de la Montreal
» Olanda: Măsuri de securitate sporite pe aeroportul Amsterdam-Schiphol
» Aglomeraţie pe DN39, în zona Agigea – Eforie
» Slujbă de pomenire la Clubul Colectiv, la 9 luni de la tragedie
» Trafic intens pe DN 1, pe sensul de mers spre munte
» Erdogan va renunţa la acţiunile împotriva persoanelor acuzate că l-au insultat
» Belgia: Doi suspecţi de terorism, reţinuţi
» Eroare de etichetare a testelor de sânge în cazul transfuziei greşite de la Spitalul CF2
» Turcia: 35 de militanţi ai PKK, ucişi de forţele turce după ce au încercat să ia cu asalt o bază militară
» Temperaturile maxime vor depăşi pragul caniculei, în acest weekend
» Bogdan Olteanu la ieșirea din arest: “Este un moment greu…”
» Peste 20.000 de euro s-au strâns pentru Cuminţenia Pământului, în urma donaţiilor prin SMS
» Nicușor Constantinescu a fost condamnat la 15 ani închisoare
» 40 de studenți, acuzați că au dat mită
» Eveniment cultural unicat la Palatul Marincu din Calafat: Expoziţie cu peste 500 de lucrări Silviu Bârsanu
» Bani mai mulţi la sănătate, educaţie, muncă, la prima rectificare bugetară
» „Salonul de vară“, la Tradem
» „Împărţind aceleaşi puncte imaginare“, la Galeria ARTA
» Prietenia, celebrată prin intermediul fotografiilor

Dolj

» Craiova: Restricții rutiere pe 1 august
» Mihai Rotaru, judecat pentru „tunul“ de la ANRP
» Tot mai mulți doljeni sunt afectați de alergii
» Mega Demo Canină, la Electroputere Parc Mall Craiova
» Doar 1.070 de candidați pentru a doua sesiune a bacalaureatului
» Întreruperi energie electrică de luni
» 241 de profesori din Dolj, așteptați la examenul de definitivat
» Elevii doljeni vor primi tichetele de 200 de euro pentru calculatoare

Gorj

» Un gorjean din Motru, mai bogat cu patru milioane de euro
» Salvat din munţi după ce a fost muşcat de o viperă
» Cristian Coman, ucis în atentatul de la Nisa, înmormântat sâmbătă la Rovinari
» Se opreşte apa
» Şeful DSP a leşinat la Ziua imnului

Sport

» Fotbal / CS Universitatea II Craiova, victorioasă în primul amical sub comanda lui Papură
» Handbal (f): SCM Craiova – Măgura Cisnădie, scor 30-26, într-un meci amical
» Mulțescu: Vrem să fim mai buni

Magazin

» Ia te uită! – Prinţul Persiei: Nisipurile timpului
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Bancul zilei
» Maestrul Iluminismului perfect a stat ascuns 1.000 de ani într-un cufăr antic

Top