Reguli noi pentru ridicarea mașinilor parcate aiurea

Mașinile de ridicări s-ar putea întoarce pe străzi după ce modificările aduse Codului Rutier vor intra în vigoare (Foto: arhiva GdS)
Autori


Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier, care aduce două mari noutăți: suspendarea înmatriculării mașinilor în cazul în care cumpărătorul „uită“ să o treacă pe numele său în termenul legal, dar și un set de reguli clare prin care se stabilesc condițiile în care pot fi ridicate autoturismele parcate neregulamentar.

În urmă cu un an, mai exact în mai 2015, Curtea Supremă a dat o hotărâre prin care a stabilit că procedura de ridicare a vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale, așa cum se întâmpla și la Craiova. Efectul imediat a fost „sufocarea“ orașelor de mașinile parcate neregulamentar. De exemplu, la Craiova, după decizia Curții Supreme, polițiștii au trecut la amendarea șoferilor care parchează neregulamentar, însă s-au lovit de altă problemă: procedura greoaie de sancționare a șoferilor care nu sunt găsiți la mașină.

La sfârșitul săptămânii trecute, pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost pus în dezbatere un proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului Rutier, care încearcă să rezolve două mari probleme: ridicarea mașinilor parcate aiurea și obligarea celor care își cumpără o mașină la mâna a doua să o înmatriculeze pe numele lor.

Suspendarea înmatriculării

După cum spuneam, o noutate este introducerea noțiunii de suspendare a înmatriculării unui autovehicul. Legiuitorul susține că, potrivit reglementărilor în vigoare, noul proprietar al unui autovehicul poate încălca destul de ușor obligaţia de a-și înmatricula mașina pe numele său.

Asta pentru că pot fi sancționați numai dacă sunt depistați în trafic. Ori în aceste condiții, foștii proprietari se pot trezi acasă cu zeci de amenzi, lucru care s-a și întâmplat. „Mecanismul de sancţionare a nerespectării obligaţiei noului proprietar nu este eficient, sancţiunea fiind aplicată numai în cazul depistării acestuia în trafic. În acelaşi timp, fostul proprietar şi autoritatea în domeniu nu au nici un mecanism real de control asupra situaţiei înmatriculării“, motivează MAI modificările Codului Rutier.

Atunci când scot din evidențe autovehiculul fostului proprietar, funcționarii de la Impozite și Taxe au obligația de a notifica Serviciul de Înmatriculare a Vehiculelor, care operează menţiunea privind înstrăinarea vehiculului în Registrul naţional.

De la data înregistrării notificării, noul proprietar are obligația ca în termen de 60 de zile să solicite înmatricularea mașinii pe numele său. După acest termen „operează de drept suspendarea înmatriculării sau înregistrării vehiculului, până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate“, se arată în proiectul legislativ. În cazul în care până la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul de 60 de zile curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate. După suspendarea înmatriculării, până la transcrierea dreptului de proprietate pot fi eliberate succesiv autorizații de circulație provizorie a căror valabilitate cumulată nu poate depăși 90 de zile pentru același vehicul.

În cazul în care polițiștii de la Rutieră depistează în trafic un autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, șoferul poate fi sancționat cu 9-20 de puncte-amendă. În plus, oamenii legii rețin certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numerele de înmatriculare ale mașinii.

Ridicarea mașinilor staționate neregulamentar

Să vedem acum care sunt regulile privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar.

Încă de la început, oamenii legii enumeră situațiile în care poate fi dispusă ridicarea unui autovehicul: când este staționat pe trecerile la nivel cu calea ferată, pe trecerile de pietoni ori la mai puțin de zece metri înainte de acestea, în intersecții și în zona de preselecție unde sunt aplicate marcaje continue ori la o distanță mai mică de zece metri de colțul intersecției, în stațiile mijloacelor de transport public de persoane, în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjenește circulația vehiculelor.

Noile reguli prevăd ridicarea autovehiculelor și dacă sunt staționate pe pistele pentru bicicliști, pe trotuar (cu excepția situațiilor în care staționarea este permisă prin mijloace de semnalizare rutieră), în zona de acțiune a indicatorului rutier „Oprirea interzisă“ sau „Staționarea interzisă“, atunci când acesta este însoțit de panoul adițional cu semnificația „Ridicare autovehicule parcate neregulamentar“.

Vehiculele staționate neregulamentar pot fi ridicate și atunci când este necesară eliberarea drumului pentru intervenția serviciilor de urgență ori pentru efectuarea unor lucrări urgente.


Ridicarea vehiculului nu se dispune când în acesta se află una sau mai multe persoane, iar când este vorba de un vehicul mai mare de 3,5 tone, polițistul rutier poate dispune blocarea acestuia. Totuși, blocarea acestor vehicule nu poate fi dispusă în zonele în care staționarea lor constituie un pericol imediat pentru siguranța circulației. În aceste situații, polițistul poate dispune deplasarea vehiculului, prin alte mijloace, în zona cea mai apropiată în care poate fi realizată blocarea vehiculului.

Obligațiile primăriei

Acest proiect legislativ introduce o serie de obligații și pentru administratorul drumului public și cei care ridică efectiv vehiculele staționate neregulamentar.

Astfel, ridicarea vehiculelor se face de administratorul drumului public, care poate autoriza un operator economic să execute, în numele său, aceste operațiuni. Administratorul străzilor din municipiul Craiova este Primăria Craiova, iar până la decizia Curții Supreme de această activitate se ocupau angajații RAT.

Operațiunile de ridicare constau în preluarea, transportul și depozitarea vehiculului.

Pentru asigurarea unui serviciu public de calitate, administratorul drumului public are mai multe obligații: de a delimita și semnaliza sectoarele de drum unde este interzisă staționarea vehiculelor, de a crește progresiv numărul locurilor de parcare, de a stabili în mod transparent tarifele operațiunilor de ridicare, de a stabili locurile special amenajate pentru depozitarea vehiculelor ridicate, de a informa șoferii cu privire la locul de depozitare a vehiculelor ridicate și modalitatea de contact prin panouri de informare amplasate la intrarea în localitate, prin mass-media și pe pagina proprie de internet, de a ține evidența vehiculelor ridicate sau blocate.

Același proiect de lege mai prevede că transportul vehiculului ridicat la locul de depozitare se face cu vehicule specializate în astfel de operațiuni, iar depozitarea vehiculelor ridicate se face numai în spații corespunzătoare. Pe perioada depozitării, vehiculele ridicate se află în custodia administratorului drumului sau a operatorului economic autorizat. Mai trebuie spus că administratorul drumului sau operatorul economic autorizat răspunde pentru avariile cauzate de ridicarea sau blocarea vehiculului.

Vehiculul se restituie sau se deblochează după ce se face dovada achitării tarifelor la care are dreptul administratorul drumului sau operatorul economic autorizat. Programul de restituire a vehiculelor se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore/zi, șapte zile pe săptămână.

Prezenta lege intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Ce face polițistul

Ridicarea mașinilor staționate regulamentar poate fi dispusă de polițiști de la Rutieră, iar în orașele și municipiile în care există Poliții Locale, de agenții de la Poliția Locală.

Ridicarea sau blocarea unui vehicul se dispune de polițist în scris, prin dispoziție. Dispoziția scrisă trebuie să cuprindă cel puțin următoarele: data, ora și locul ridicării sau blocării vehiculului, gradul profesional, numele și prenumele polițistului, precum și unitatea/instituția din care face parte, indicarea expresă a temeiului juridic, mențiuni privind înregistrarea foto sau video a staționării vehiculului, după caz, date privind numărul de înmatriculare/ înregistrare, marca și culoarea vehiculului și datele de identificare ale proprietarului sau ale utilizatorului vehiculului. Dispoziția scrisă se încheie în trei exemplare. Originalul rămâne la polițist, al doilea exemplar la societatea care a ridicat mașina, iar al treilea exemplar este pentru proprietarul sau utilizatorul vehiculului. Dispoziția poate fi contestată în instanța ca orice altă sancțiune aplicată de polițiști.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 28 iunie 2016

Actualitate

» Studentă din Craiova la Oxford: „Brexit-ul îi va afecta în special pe cei tineri“
» Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, se va întâlni cu liderii UE pentru a discuta despre posibilitatea ca Scoţia să rămână în UE, separat de Marea Britanie
» Unde pleaca oltenii in vacanta?
» Locurile la scolile profesionale, ocupate pe jumatate
» Cu gunoiul la nas
» Exerciţiu antitero la Craiova
» Alocația de susținere a familiei nu va mai fi condiționată de plata taxelor și impozitelor locale
» CCR: Valeriu Zgonea a fost schimbat legal de la şefia Camerei Deputaţilor
» Deputații europeni cer un Brexit rapid, pentru a pune capăt incertitudinii și o reformă profundă a UE
» Guvernul Statelor Unite ale Americii va dona Jandarmeriei Române patru câini specializați în detectarea explozibililor
» Parlamentul European cere activarea “imediată” a procedurii de ieșire a Marii Britanii din UE
» Lira şi euro cresc, dolarul scade în a treia sesiune după Brexit
» RAR va elibera clienților actualul model al Cărții de Identitate a Vehiculului
» După Brexit, britanicii au depus de 5 ori mai multe cereri de obținere a cetățeniei în Suedia

Publireportaj

» CJ Dolj va distribui alocaţiile pentru elevi şi preşcolari cu cerinţe educaţionale speciale

Dolj

» Dispare cazierul judiciar
» Fostă funcționară la Poștă, condamnată cu suspendare
» „In memoriam Elisa Brătianu“, la Galeriile Cromatic
» Craiovenii, cu gunoiul sub nas
» „Pensionul“ cu gratii de la Pelendava
» Străzi campioane la gropi pe suta de metri
» Mariana Piţigoi Mărăcine: „Ajut pe toţi cei care îmi bat la casa sufletului“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» “Reţeaua Şcolilor Sigure”, proiect derulat de Asociatia Vasiliada
» Examen de licenţă la Facultatea de Teologie din Craiova
» Craiova: Urmărire ca-n filme a unui şofer care nu avea permis de conducere
» Olteancă de 17 ani cercetată pentru furt

Gorj

» Scandal la palatele romilor din Meteor
» Mitropolitul Olteniei, la slujba de resfinţire a Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din Filia Buduhala
» Gala Premiilor Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu
» Dolj: Acțiunile polițiștilor rutieri continuă
» Gorj: Demolare cu scandal în cartierul de rromi Meteor

Olt

» Olt: Se continuă lucrările de efectuarea a marcajelor rutiere pe străzile recent asfaltate

Mehedinţi

» Razie pe şoselele din Mehedinţi
» Mehedinţi: Măsuri pentru protejarea mediului
» Poliţiştii mehedințeni caută un bărbat de 83 de ani dispărut de acasă
» Furtuna a făcut prăpăd în Drobeta Turnu Severin

Sport

» Turnee la Bistrița și Craiova pentru handbaliste
» Narcis Răducan nu se grăbește să transfere
» Semnele de întrebare de la CSU
» Virusul Zika a băgat-o în sperieți pe Simona Halep
» Fotbal / Emil Săndoi a preluat echipa Concordia Chiajna
» Steluţa Luca, noul vicepreşedinte al Federaţiei Române de Handbal
» Fotbal / Șoavă a strigat catalogul
» Fotbal / Vladimir Screciu: Dulapul meu este plin cu pozele lui Oblemenco, decupate din ziare

Bani & Afaceri

» Ce firme au făcut cele mai multe angajări în 2016

Sanatate

» 4.000 de pacienţi înscrişi pe listele pentru transplant

Educatie

» Concurență pe locurile de la școlile profesionale din Segarcea și Plenița

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top