De ce nu mai bate clopotul la Lăcrița?Biserica Ortodoxă „Sfinții Mihail și Gavriil“ din satul Lăcrița Mică, ce aparţine comunei Robănești, a rămas fără clopot. De supărare că nu a fost ales pentru următorii patru ani în fruntea comunei, se pare că fostul primar și-a retras donația pe care a făcut-o în timpul exercitării mandatului.

La mica Biserica ortodoxă „Sfinții Mihail și Gavriil“ din satul Lăcrița Mică clopotul nu mai bate de câteva zile. Oamenilor nu le-a mai fost dat să vadă o asemenea ispravă de când sunt ei. Arată cu toții cu degetul spre fostul primar, Mihai Militaru.

„Clopotul l-a luat Mihai Militaru și l-a dus la el acasă să și-l pună la poartă. A fost înainte opt ani primar și patru viceprimar. Acum a fost candidat, dar nu a câștigat și din cauza asta l-a luat. El l-a adus la biserică. Cică l-a cumpărat. Nu știu exact. Spune lumea că acum ar intenționa să fărâme și biserica, de supărare că nu a ieșit primar. Cică și gardul de la cimitirul din deal îl fărâmă, că tot de el e făcut, bineînțeles cu banii oamenilor. El decât stătea cu mâinile în buzunar și cu țigara în gură“, a spus Constantin Badea, un localnic din Lăcrița.

La o gospodărie, pe aceeași uliță, lumea s-a strâns să o conducă pe ultimul drum pe una dintre consătence. Clopotul nu a mai bătut pentru ea la mica bisericuță din margine de sat. „Nu s-a mai pomenit așa ceva“, reclamă oamenii. „Am auzit că s-a luat clopotul alaltăieri seară (luni, 6 iunie – n.r.) de către fostul primar. A zis că ne taie și apa și ne ia și gardul de la biserică, că el le-a făcut“, a povestit Maricica Florea.

O bătrână care trecea pe drum ne-a lămurit și ea. „S-a supărat pe oamenii de la satul mic, pentru că nu l-a votat lumea“, a spus Julia Maria.

La câteva case, pe o bancă, doi localnici încercau să găsească o explicație pentru gestul fostului primar: „E plătit cu banii lui. E marfa omului, așa că și-a luat-o înapoi“, au fost lămuririle pe care le primim din partea lui Gheorghe Mitre.


Oamenii locului caută un răspuns pentru gestul inexplicabil al fostului primar. „Să îl întrebăm pe ăla care l-a pus: de ce l-a pus și de ce l-a luat? Nici acum, după 26 de ani, nu s-a schimbat nimic în țara asta românească?“, a completat Constantin Preda.

Misterul din jurul clopotului

Lipsa clopotului de la Biserica Ortodoxă „Sfinții Mihail și Gavriil“ din satul Lăcrița Mică nu este deloc întâmplătoare. Un telefon primit, în miez de noapte, de fostul primar a creat panică și a dus la ridicarea clopotului. „Acest clopot l-am primit prin donație de la un localnic din Lăcrița Mare. Din banii mei am cumpărat apoi țeavă, tablă, electrozi și am făcut în propria gospodărie scheletul clopotniței și l-am montat la biserică. Noaptea, după ce am pierdut alegerile, am primit un telefon anonim. Pe un ton foarte răgușit și răstit mi s-a spus: «Ai pierdut alegerile, vei pierde și clopotul cât de curând! Îl vom da la topit!» Eu, dimineața, poate am luat cea mai bună măsură. M-am dus, am ridicat clopotul și l-am dat celui care mi l-a donat, cu gândul de a nu-l lua altcineva. Nu ce vorbește lumea, că nu am ieșit în alegeri. E o prostie! Ce parcă toată lumea care candidează iese primar“, a precizat fostul primar al comunei Robănești, Mihai Militaru. În ceea ce privește dărâmarea zidului de la cimitirul din Lăcrița Mică, fostul edil s-a disculpat și a spus că sunt doar răutăți din partea oamenilor.

Realitatea prin ochii unui om simplu

Până când se va găsi o rezolvare a situației, localnicii se mulțumesc să asculte bătăile clopotului de la biserica mare din satul vecin. În liniștea care a căzut peste cătunul lor, e vremea să facă o radiografie a mersului lucrurilor în țara din care face parte și sătucul lor.

„Degeaba lătrăm noi, urlăm, nu ne bagă nimeni în seamă! Nu vedeți că parlamentul este plin de șmecheri. Aici, de 26 de ani ne mint că fac asfaltul. Se întâmplă din patru în patru ani. Acum mai sunt alegeri în 2020. Să vedeți că până atunci nu mai trece unul. Acum s-a schimbat primarul. E unul mai tânăr, cine știe, poate, poate să tragem acum nădejde. Dacă nici cu ăsta nu facem treabă, sănătate și ce-o da Domnul“, a spus cu năduf Constantin Preda. A venit și concluzia, dezamăgitoare: „Treaba nu merge deloc bine. Degeaba se căznesc țăranii. N-ați văzut la parlament? Fluturau doi lei în mână și cu laptele aruncau pe jos. Și ei mănâncă miliarde… Le plasează de colo-colo prin conturi străine și țăranul, vai de mama lui. Dacă nu mai depistau din șobolanii ăștia, până acum îngropau țara asta de vie, că și așa au vândut-o. Pădurile le-au terminat, agricultura e moartă, Electro îl făcură Auchan, tot ce era pe aici, prin Craiova, s-au terminat toate. Când eram eu copil nu era lumea bolnavă ca acum din cauza mâncării. Piața este plină de mărfurile bandiților din Occident care ne-au adus numai otravă“, a spus Constantin Preda.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 9 iunie 2016

Actualitate

» Preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, despre Colectiv: Medicii se temeau să ne spună ce au nevoie
» Livia Stanciu, numită judecător la CCR de președintele Iohannis
» Dan Straja, managerul Institutului Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, la DNA
» BEC, rezultate finale parțiale – Primari: PSD – 34,83%; PNL – 31,49%
» Bogdan Păltineanu, managerul Spitalului ”Bagdasar Arseni”, reținut de DNA
» Fraţii Becali au recunoscut că au mituit-o pe judecătoarea Terceanu
» Fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare
» Vremea va fi în general instabilă vineri şi sâmbătă
» Dolj: A.B.A Jiu a decolmatat pârâul Mereţel
» UPDATE: Alertă cu bombă la o clădire de birouri din Capitală
» Viorel Hrebenciuc, trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă în dosarul ”Mită la PSD”
» Alina Bica, la DNA
» Cel puțin 22 de morți și 70 de răniți în două atentate cu vehicule-capcană la Bagdad
» Ministrul Muncii afirmă că nu este posibilă creșterea punctului de pensie
» Cu Trenurile Soarelui spre litoralul românesc
» Olt: Concurs între pompierii civili
» Craiova: “Povestea mea de lut” la Muzeul Olteniei
» Scriitorul francez Maurice Pons a murit la 91 de ani
» Mii de craioveni la deschiderea centrului comercial Mercur Center
» Creştinii ortodocşi serbează, astăzi, Înălţarea Domnului
» Percheziții DNA la patru spitale din Capitală
» Aproape 1.500 de inculpați trimiși în judecată în dosare de abuz în serviciu în ultimii 10 ani
» Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român

Local

» O lecție de umanitate

Dolj

» Gala Best of Craiova: Alege TV a premiat cele mai bune firme din oraș
» Mii de persoane la deschiderea Mercur Center
» Se mai extinde Târgul, se mai face piața?
» Milioanele din marile dosare TVA rămân în buzunarele inculpaților
» Debranșările de la Termo se pot obține în instanță
» Simpozionul Naţional ProDance ediţia a II-a, la Craiova
» Accident cu şase victime la intrarea în Craiova
» Mercur Center, luat cu asalt la inaugurare
» SoNoRo Conac, la Muzeul de Artă din Craiova
» Pavel Badea a demisionat de la conducerea PNL Craiova
» Craiova: Al şaptelea tramvai s-a defectat pe şine
» Dolj: Infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice

Gorj

» Trei directori din CEO, trimişi în judecată de către DNA
» Depozitul de cărbune de la Roşia a rămas fără autorizaţie de mediu
» UCB, pe locul 6 în topul vizibilității on-line
» Gorjul, în topul judeţelor cu tăieri ilegale de arbori
» Angajaţii Primăriei Bâlteni trebuie să returneze banii de Paşte
» Gorj: Fostul director al CEO, trimis în judecată

Sport

» România e pregătită. Să înceapă Euro!
» Restart cu promisiuni
» Handbal / Cristina Neagu a fost declarată cea mai bună handbalistă din lume în anul 2015
» FC Voluntari, la un pas de menţinerea în Liga I
» Elevii lui Nelu Petrișor încep luptele de la turneul semifinal

Magazin

» Horoscop
» Șapte specii noi de creaturi „drăguţe“, descoperite de oamenii de ştiinţă
» Bancul zilei

Top