5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de doljeni nu au contribuțiile virate pe Pilonul II

Mii de doljeni nu au contribuțiile virate pe Pilonul II

Daniela Licu, directorul executiv al CJP Dolj, a spus că aceia care nu se mai regăsesc  în evidențele Pilonului II fie au rămas fără loc de muncă, fie s-au pensionat (FOTO: Ramona Olaru)
Daniela Licu, directorul executiv al CJP Dolj, a spus că aceia care nu se mai regăsesc
în evidențele Pilonului II fie au rămas fără loc de muncă, fie s-au pensionat (FOTO: Ramona Olaru)

Peste 100.000 de doljeni au ieșit din rândurile celor care erau înscriși la Pilonul II de pensii administrate privat, din 2008, până în 2016. Alți aproape 4.000 de doljeni care figurează în sistem sunt cu conturile goale, pentru că angajatorii nu le virează contribuțiile la Pensii. Iată când și cum se pot plăti pensiile administrate privat și cum aflați ce valoare a activului net aveți în cont, valoare care poate să difere de banii efectiv cotizați.

Din 2008 și până în 2016 au aderat la sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II de pensii) 226.962 de persoane, conform datelor de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj. Din 2008, de când cotizarea a devenit obligatorie pe Pilonul II, și până acum nu se mai fac plăți pentru mai bine de 100.000 de persoane, care au ieșit din rândurile celor înscriși la Pilonul II, fie pentru că au rămas fără loc de muncă, fie pentru că au ieșit la pensie sau au plecat în străinătate. Cert este că mai bine de jumătate din numărul doljenilor înscriși la Pilonul II nu mai există în evidențe, iar dintre cei care au rămas sunt aproape 4.000 de persoane cărora angajatorii nu le-au virat nici un leu. „În luna martie din 2016 s-a achitat suma de 9.224.422 de lei, virându-se sumele aferente Pilonului II pentru 103.584 de persoane, iar în evidențele instituției noastre există 3.890 de persoane în conturile cărora nu s-au făcut deloc viramente pentru Pilonul II. Cred că diferența între 226.000 și 103.000 este dată de faptul că o parte dintre acei 226.000 sunt deja pensionari, pentru că altfel ar fi un număr mult mai mare al persoanelor care nu au nimic în conturi. Practic, aceste persoane fie au ieșit din sistem ca urmare a pensionării, fie nu mai au loc de muncă și nu mai are cine să le achite acea contribuție“, a precizat directorul executiv al CJP Dolj, Daniela Licu, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV.
Cei 3.890 de doljeni care figurează ca angajați și în luna martie aveau conturile goale pe Pilonul II se pot afla fie în situația de a nu le depune angajatorul declarația la Fisc (de a nu-i declara ca angajați), fie sunt declarați și li se reține contribuția pe stat, dar aceasta nu este virată la stat, respectiv angajatorul întârzie plata acelor sume către stat.
Situația cu persoanele care sunt înscrise la Pilonul II de pensii administrate privat se centralizează direct la București, la Casa Națională de Pensii Publice, de unde se transmit datele în teritoriu. Din contribuția fiecărui angajat către bugetul asigurărilor sociale de stat (Pensii) de 10,5%, un procent de 4,5% din acea sumă virată la Pensii ajunge la Pilonul II, iar restul rămâne la stat.

Angajații pot afla on-line date despre Pilonul II

Cei care lucrează pot afla de pe internet ce stagiu de cotizare au la Pensii, în sensul că pot verifica pe site-ul www.cnpp.ro ce activitate le-au declarat angajatorii anteriori și cei curenți, însemnând perioada lucrată la fiecare firmă și salariul pe care l-au avut. Dar pentru acest lucru, persoanele interesate trebuie să facă un drum la Casa Județeană de Pensii Dolj, pentru a depune o cerere de obținere a unui nume de utilizator și o parolă, cu care să se conecteze pe site-ul Casei Naționale de Pensii. Tot ce le trebuie oamenilor este o adresă de e-mail la care să le fie trimise datele (userul și parola), a spus Daniela Licu, la emisiunea „Economia Sudului“. Pe acel cont se pot afla și date despre Pilonul II, respectiv dacă angajatorul vă face viramentele la Pensii.

Cum pot afla oamenii dacă angajatorul le plătește contribuția

Persoanele care au un loc de muncă și care știu că au obligația de a cotiza la Pilonul II pot afla de la Finanțe dacă firma la care lucrează le plătește sau nu contribuția către Pensii. Angajatorul este obligat să treacă fiecare angajat, cu nume și CNP, în Declarația 112 care se depune lunar la Fisc și să declare salariul și contribuțiile aferente. La pensiile de stat, dacă angajatul este declarat în acte, dar angajatorul nu-i plătește contribuția, atunci omul poate ieși la pensie, din moment ce i s-a reținut pe stat. În cazul pensiilor private, angajatul poate beneficia de pensie administrată privat doar dacă și contribuie în sistem, deci plata efectivă a sumelor aferente trebuie făcută de angajator.

Este posibilă naționalizarea fondurilor de pensii administrate privat?

Statul a stabilit prin lege că din 2008 o parte din fondurile destinate pensiilor de stat să ajungă la fonduri de pensii administrate privat (Pilonul II). Contribuția la Pilonul II este obligatorie pentru salariați, care la angajare pot opta pentru unul din fondurile de pensii care administrează privat aceste sume. În ultima perioadă s-a vorbit în mass-media centrale despre o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii administrate privat, pe modelul Ungariei și Poloniei. Întrebată în emisiune dacă este posibilă naționalizarea, directoarea CJP Dolj, Daniela Licu, a menționat: „Depinde cum a fost făcută legea privind pensiile administrate privat, iar o astfel de lege poate fi modificată tot printr-o lege și nu printr-o ordonanță de guvern. Legislativul (Parlamentul – n.r.) este cel care poate decide acest lucru, având în vedere că Pilonul II a apărut tot ca urmare a unei inițiative legislative“. Până la această dată nu a fost comunicat ceva oficial despre intenția de naționalizare a pensiilor administrate privat și nici nu s-a adoptat vreun act normativ în acest sens.

Cât aveți în conturile de pe Pilonul II

Fondurile de pensii administrate privat sunt obligate ca o dată pe an să trimită scrisori la domiciliul cotizanților în care să îi informeze câți bani au în contul pe Pilonul II, câte unități de fond au acumulat și care este valoarea acelor unități de fond. Alte fonduri informează lunar persoanele înscrise la Pilonul II ce contribuție i-a virat angajatorul și la ce valoare totală se ridică unitățile din fondul administrat privat.
De exemplu, Alin a aderat la Pilonul II din 2008. El a primit luna trecută un e-mail de la fondul care îi administrează contribuțiile la pensia privată pe Pilonul II. Fondul l-a informat pe Alin că i-a fost virată contribuția pe luna martie, reprezentând 114 lei net și că astfel i-au fost alocate 5,33 unități de fond aferente plății acelei contribuții. Alin a fost informat că în total deține 327 de unități de fond, respectiv a acumulat un activ net personal de 7.004 lei, din 2008 și până acum, activ care diferă în funcție de valoarea unității de fond, care se stabilește zilnic, în funcție de cum investește fondul acei bani. Este posibil ca valoarea investită de un angajat la Pilonul II din 2008 încoace să fie mai mică sau mai mare decât activul net pe care îl are acum omul respectiv în cont. Dacă ar îndeplini acum condițiile să iasă la pensie, Alin ar putea opta să primească toți cei 7.004 lei într-o singură tranșă sau eșalonat pe mai multe luni. Practic, dacă ar primi pe mai multe luni, suma din pensia administrată privat ce îi revine lunar ar fi destul de mică.
La rândul lor, Fondurile private de pensii care administrează banii cotizați pe Pilonul II investesc sumele în titluri de stat, în special obligațiuni ale statului, dar și în acțiuni de pe piața românească de capital. Un procent mai mic din banii strânși pe Pilonul II se investesc în acțiuni de pe bursele străine.
Persoanele care se angajează sunt obligate să cotizeze la Pilonul II și nu se pot retrage oricând și oricum de la fondul de pensii respectiv. În cazul în care persoana care cotizează la Pilonul II decedează înainte să iasă la pensie, atunci activul său net se poate transfera pe numele rudelor, cel mai adesea pe numele copiilor.
Emisiunea „Economia Sudului“ poate fi urmărită pe internet, fie pe site-ul GdS, www.gds.ro, fie pe site-ul televiziunii, www.alege.tv.

Când și cum se pot folosi banii cotizați la Pilonul II

Pentru ca o persoană să beneficieze de pensie administrată privat trebuie să fi cotizat minimum zece ani la Pilonul II. Potrivit datelor publicate pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară, cei care cotizează la Pilonul II, abia după pensionare au dreptul să utilizeze activul personal pentru plata pensiei private; să primească pensia privată într-o rată unică sau eșalonată.
Aceeași Autoritate avertizează firmele că „pentru neachitarea la timp a obligațiilor de plată reprezentând contribuții de asigurări sociale sunt prevăzute majorări de întârziere și chiar măsuri de executare silită în vederea încasării sumelor cuvenite“. Acele măsuri cad în sarcina ANAF.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS