21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDezvăluiri uluitoare despre cum se face dezinfecţia în spitale

Dezvăluiri uluitoare despre cum se face dezinfecţia în spitale

Maria Drăgotoiu a spus că a depistat bacteria extrem de periculoasă piocianic în apa sterilă utilizată de medicii chirurgi (Foto: Eugen Măruţă)
Maria Drăgotoiu a spus că a depistat bacteria extrem de periculoasă piocianic în apa sterilă utilizată de medicii chirurgi (Foto: Eugen Măruţă)

Un fost medic epidemiolog de la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu susține că încă de acum doi ani a sesizat nereguli în ceea ce priveşte calitatea dezinfectaţilor, însă nu a fost luată în seamă. Medicul Maria Drăgotoiu, în prezent pensionar, a declarat că încă din anul 2014 şi-a alertat colegii, dar şi conducerea unităţii medicale în legătură cu faptul că dezinfectanţii folosiţi în unitatea medicală nu sunt eficienţi, iar mulţi microbi, bacterii şi viruşi continuă să se înmulţească, unii chiar în sala de operaţie. Maria Drăgotoiu a mai spus că a depistat bacteria extrem de periculoasă piocianic în apa sterilă utilizată de medicii chirurgi. Aceasta susţine că punctul ei de vedere nu a fost primit cum trebuie de ceilalţi medici şi de şefii unităţii medicale şi a fost nevoită să depună o cerere de pensionare.
„Eu eram necăjită că aveam piocianic (o bacterie periculoasă-n.r.) în apa sterilă de la chirurgie și eu nu puteam să las medicii să se spele cu așa o apă și să introducă în burta bolnavului piocianic, care este cel mai păcătos dintre toți microbii de spital. Dar nu am fost înțeleasă și eu atunci mi-am depus cererea de pensionare. Dar la noi în România trebuie să moară oameni ca să priceapă lumea că există infecții în spital. Nimeni nu raporta infecțiile în spital. La noi se credea că e totul foarte bine. Aveam substanţe dezinfectante foarte puține“, a declarat Maria Drăgotoiu, fost medic epidemiolog în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

Dezinfecţie cu formol…

Piocianicul este o bacterie care este întâlnită de obicei în cadrul infecțiilor dobândite în spital, fiind rezistentă la majoritatea antibioticelor. Cel mai frecvent se poziţionează în căile respiratorii, cutanate și infecții urinare. Stafilococul piocianic poate determina în organism infecții diverse, chiar și infecții generalizate sau șoc toxic. Medicul Maria Drăgotoiu a declarat că, la un moment dat, a fost nevoită să realizeze dezinfecția cu formol. „Am făcut dezinfecție cu formol pentru că nu aveam cu ce să fac și atunci directoarele care erau la momentul respectiv m-au criticat și la radio, și la televiziune, că formolul s-a scos. Nicăieri nu scrie că formolul s-a scos și nu se mai folosește“, a mai declarat medicul epidemiolog.

Audituri interne la spitalele care au cumpărat de la Hexi Pharma

În legătură cu situaţia dezinfectanţilor de slabă calitate folosiţi în spitale, prefectul de Gorj, Gheorghe Paraschivu, a declarat că a dispus efectuarea unor audituri la toate unităţile medicale de pe raza judeţului, pentru a vedea câte au avut contracte cu firma Hexi Pharma: „Am solicitat autorităţilor administraţiei publice locale efectuarea de audituri interne la spitalele care au avut contracte cu firma vizată de această situaţie. Rapoartele de audit vor fi centralizate de către Instituţia Prefectului şi transmise la nivel naţional. În judeţul Gorj au fost identificate probleme la Spitalul din Bumbeşti-Jiu. Nu ştiu ca alte spitale să aibă relaţii contractuale cu firma respectivă care livra dezinfectanţi. Vom vedea ce spun rapoartele de audit“, a spus prefectul de Gorj, Gheorghe Parschivu.

Managerul de la Bumbeşti-Jiu, în analiză

Controlul efectuat de Ministerul Sănătăţii la nivel naţional în sute de spitale a arătat că problema dezinfectanţilor este scăpată de sub control de autorităţile medicale. La 50 de spitale din ţară au fost depistate probleme în privinţa dezinfectanţilor, în sensul slabei concentraţii a substanţelor care erau folosite pentru distrugerea microbilor. Pe lista de 50 de unităţi medicale se află şi Spitalul Orăşenesc de la Bumbeşti-Jiu, care este în relaţii contractuale cu Hexi Pharma. Anchetatorii au ridicat de la unitatea medicală şapte probe de dezinfectanţi care vor fi supuse analizelor de specialitate. De asemenea, au fost ridicate şi toate contractele pe care Spitalul Orăşenesc de la Bumbeşti-Jiu le-a încheiat cu Hexi Pharma. Activitatea managerului Aurel Stolojanu a intrat în atenţia unei comisii constituită din ordinul primarului din Bumbeşti-Jiu, Constantin Bobaru, şi urmează să fie luată o decizie de schimbare sau nu din funcţie a actualului director.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS