17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdrian Mititelu, luat în „vizor“ de procurorii DNA Craiova

Adrian Mititelu, luat în „vizor“ de procurorii DNA Craiova

Procurorii anticorupție verifică transferul lui Mihai Costea la clubul Steaua, făcut în martie 2011
Procurorii anticorupție verifică transferul lui Mihai Costea la clubul Steaua, făcut în martie 2011

Procurorii anticorupție încearcă să afle cum a fost făcut transferul lui Mihai Costea de la Universitatea Craiova la Steaua București, în condițiile în care ANAF pusese sechestru pe bunurile SC Fotbal Club U Craiova SA, inclusiv pe toți jucătorii. Anchetatorii susțin că au dispus efectuarea urmăririi penale față de Adrian Mititelu, Gigel Preoteasa și Sorin Joavină, care sunt suspectați de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și înșelăciune, respectiv complicitate la evaziune fiscală.

Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova cercetează „condițiile în care a avut loc transferul unui jucător de la SC Fotbal Club U Craiova SA la alt club din România, realizat în cursul anului 2011. Acest lucru s-a realizat în situația în care Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală instituise măsura sechestrului asupra mai multor bunuri ce aparțineau societății mai sus menționate“, după cum susțin anchetatorii. Aceștia din urmă mai spun că au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții Adrian Mititelu, administrator și director general unic al SC Fotbal Club U Craiova SA, și Gigel Preoteasa, secretarul Clubului, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, în forma înstrăinării de către debitor a bunurilor sechestrate și înșelăciune. În schimb, Sorin Joavină este suspectat de complicitate la evaziune fiscală, în forma înstrăinării de către debitor a bunurilor sechestrate.

„Nu există nici o faptă penală“

Câteva lămuriri a adus chiar Adrian Mititelu pe o pagină de socializare, care susține că procurorii DNA vizează transferul lui Mihai Costea la Steaua, că nu a fost vorba de nici o infracțiune, dar și că din banii primiți pe Costea au fost achitate salarii­le celorlalți jucători.
„Sunt acuzat că am păgubit ANAF prin acordul de transfer încheiat în 23 martie 2011 în ceea ce îl privește pe jucătorul Costea Mihai de la FC Universitatea Craiova la FC Steaua București. Infracțiunea de sustragere de sub sechestru are în vedere așa-zisa prejudiciere a statului român, iar fapta de înșelăciune vizează prejudiciul pe care l-aș fi creat clubului FC Steaua București. Fac precizarea că jucătorul Costea Mihai a fost legitimat la clubul FC Steaua București în calitate de jucător liber de contract în urma deciziei de excludere dată de Comitetul Executiv al FRF în 20 iulie 2011 și nu ca urmare a acordului de transfer.
Toate sumele de bani încasate de FC Universitatea Craiova din tranzacția cu FC Steaua București au fost folosite exclusiv pentru plata salariilor jucătorilor Universității Craiova“, spune Mititelu.
Acesta a adăugat: „ANAF instituise sechestru pentru drepturile federative ale jucătorului Costea Mihai în cuantum de un milion de lei, însă din sumele de bani plătite de FC Steaua București în urma așa-zisului transfer s-a achitat catre ANAF suma de 1,7 milioane de lei. Prin urmare, s-a achitat o sumă mult mai mare decât valoarea sechestrului instituit de către Fisc. În final, vreau să știți că, din punctul meu de vedere, nu există nici o faptă penală săvârșită cu ocazia acestor tranzacții“.

Fiscul a primit o „sumă destul de consistentă“

La începutul lunii februarie 2011, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj anunța că a pus sechestru pe drepturile federative ale unui număr de 39 de jucători ai Universității Craiova, în contul datoriilor de peste două milioane de euro pe care clubul oltean le avea către bugetul de stat. Drepturile federative au fost evaluate la suma de 15.800.000 de lei.
Ulterior, pe 27 martie, patronul echipei Steaua Bucureşti, Gigi Becali, a anunţat că a livrat banii în contul Universităţii Craiova pentru atacantul Mihai Costea. „Am dat banii pe Mihai Costea a doua zi, în contul Universităţii Craiova: 1.400.000 de euro pentru 60% din drepturi. Nu mă interesează unde se duc banii ăştia, la Adrian Mititelu, la Fisc…“, a declarat Gigi Becali la GSP TV.
Totuși, în aprilie 2011, directorul Fiscului spunea că nu a văzut nici un euro din cei 1,4 milioane.
Într-un interviu acordat GdS, directorul Fiscului doljean, Eugen Călinoiu, explica că nu știe unde au ajuns banii cu care a fost vândut Costea, dar și că a formulat o plângere penală. „Nu ştiu în ce cont au fost viraţi banii aceia, de către cine. Eu ştiu doar că există un sechestru asiguratoriu asupra drepturilor federative ale tuturor jucătorilor de la Universitatea Craiova la LPF“, a explicat Călinoiu. Acesta a mai precizat că Mihai Costea putea fi vândut numai cu acordul Fiscului. „Nu ştiu cum şi dacă Steaua a virat banii. Dacă i-a virat, atunci a făcut o greşeală. Steaua poate nu ştia, dar Liga, da. Când vrei să cumperi un jucător te interesezi dacă acel jucător este bun pentru a fi cumpărat. Liga nu poate să elibereze carte verde decât după ce primeşte eventualul acord al celui care a depus sechestrul“, mai spunea Călinoiu. Întrebat dacă se gândește să facă o plângere penală în legătură cu acest transfer, Călinoiu a explicat că făcuse deja o plângere penală pe numele „administratorului şi a celor care se fac vinovaţi şi responsabili“.
Interesant este faptul că, în ianuarie 2013, conducerea DGFP Dolj susținea că, de fapt, după transferul lui Costea, Fiscul a pus mâna pe o „sumă destul de consistentă“. Asta pentru că Steaua a virat banii într-un cont care era sub sechestrul Fiscului.

Dosarul FRF – LPF

În iunie 2013, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Mircea Sandu, fost președinte al FRF, și a lui Dumitru Dragomir, fost președinte al LPF. Cei doi inculpați au fost acuzați de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, folosire a influenței și sustragere de sub sechestru. Anchetatorii au reținut că, pe 20 iulie 2011, Comitetului Executiv al FRF nu a respectat prevederile statutare și a hotărât excluderea provizorie din campionat a Uni­versității Craiova. Sandu și Dragomir au mai fost acu­zați că și-au folosit influența și autoritatea față de ceilalți membri ai Comitetului. În urma deciziei de excludere, jucătorii Universității Craiova au devenit liberi de contract și au fost legitimați la alte cluburi „fără nici o contraprestație aferentă drepturilor federative ale acestora“, au reținut procurorii. Asta deși drepturile federative ale jucătorilor fuseseră puse sub sechestru de DGFP Dolj, instituție care s-a constituit parte civilă în acest dosar.
Dosarul se află pe rolul Tribunalului București, următorul termen fiind stabilit pentru 6 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS