8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDNA ar putea săpa după banii europeni „îngropaţi“ la Rânca - Autorităţile din Gorj îşi bat joc de 8 milioane de euro

DNA ar putea săpa după banii europeni „îngropaţi“ la Rânca – Autorităţile din Gorj îşi bat joc de 8 milioane de euro

Încă nu se ştie în cât timp va fi funcţională canalizarea din Rânca (Foto: Eugen Măruţă)
Încă nu se ştie în cât timp va fi funcţională canalizarea din Rânca (Foto: Eugen Măruţă)

De cinci ani, sistemul de canalizare din Rânca nu are un operator, iar o investiţie de mai multe milioane de euro este nefuncţională. Realizat integral pe fonduri europene, alături de instalaţia de telescaun, sistemul de canalizare nu îşi arată încă folosinţa. Nu este clar nici dacă există sau nu pensiuni sau cabane branşate la sistemul de canalizare şi cine îl va administra până la urmă. Părerile sunt împărţite în privinţa datei la care investiţia ar putea fi pusă în valoare cu adevărat şi ar beneficia de o administrare specializată şi autorizată.

În aşteptare

Sistemul de canalizare din Rânca a fost realizat în cadrul unui proiect cu finanţare nerambursabilă care a mai inclus şi instalaţia de telescaun. Titular de proiect a fost Primăria Novaci, iar parteneri Primăria Baia de Fier şi Consiliul Judeţean Gorj. Pentru ca infrastructura respectivă să devină operaţională, cele trei unităţi administrativ-teritoriale au înfiinţat Asociaţia „Corneşu Mare“, care, la rândul ei, a înfiinţat firma Vârful Păpuşa SA, operatorul care trebuia să administreze telescaunul şi reţeaua de canalizare. Nu s-a întâmplat aşa, pentru că firma a intrat în insolvenţă, din cauza datoriilor apărute ca urmare a exploatării ineficiente a telescaunului. Dosarul de insolvenţă se află pe rolul instanţei de judecată. În aşteptarea lămuririi situaţiei cu insolvenţa, Primăriile Novaci şi Baia de Fier încearcă să găsească un operator autorizat pentru sistemul de canalizare şi reţeaua de apă din zona Rânca.

Aparegio, pe turnantă

Dumitru Leuştean, primarul din Novaci, a declarat că îşi doreşte ca Aparegio să fie societatea care să administreze reţeaua de apă şi canalizare din Novaci şi din Rânca şi a început deja discuţiile cu şefii operatorului respectiv.
„Căutăm împreună cu Primăria Baia de Fier o administrare comună a sistemului de canalizare şi apă din Rânca. Aşa este cel mai bine. Pe partea noastră, noi am început discuţiile şi mergem în direcţia aceasta, cu Aparegio operator. Intenţia este ca Aparegio să devină operator unic la Rânca şi numai aşa vor putea accesa finanţări şi vor putea face investiţii. Până nu se va finaliza insolvenţa Vârful Păpuşa SA nu putem face nimic. Am mai trimis adrese pe la instanţă, dar nu am primit nimic până acum. Investiţia este finalizată în Rânca, dar, din câte ştiu eu, teoretic, nu este nimeni legat la canalizare. Teoretic, aşa stau lucrurile. Nu se plăteşte, nu sunt taxe încasate. Teoretic, toate autorizaţiile de construire s-au eliberat pe construcţii cu fosă septică. Singura soluţie pentru sistemul de canalizare şi apă din Rânca este un operator unic“, a declarat Dumitru Leuştean, edilul din Novaci.

Aşteaptă documente de la primării

Până în prezent, au existat mai multe întâlniri între conducerea Aparegio Gorj şi primarii din Novaci şi din Baia de Fier. Ilie Vlădoescu, directorul tehnic al Aparegio Gorj, a declarat că sunt mai mulţi paşi de parcurs până să se ajungă la preluarea sistemului de canalizare.
„Investiţia a fost predată prin delegare către SC Vârful Păpuşa SA. Varianta legală şi sigură de a prelua noi sistemul de canalizare este ca SC Vârful Păpuşa să intre în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – ADIA, din care facem şi noi parte, şi să ne delege nouă investiţia. Dar acum este situaţia insolvenţei. Au fost comisii de la Aparegio în teren, s-au făcut verificări. Ulterior, am transmis adrese la cele două primării să ne comunice o serie de documente. Totul este în faza de colectare a documentelor, din câte ştiu eu. După ce strângem documentele, vor fi înfiinţate comisiile de preluare, condiţia fiind ca Vârful Păpuşa să intre în ADIA. Rămâne să vedem când se finalizează insolvenţa sau ce se întâmplă acolo“, a declarat directorul tehnic al Aparegio Gorj.

Doar operator unic

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că instituţia pe care o conduce nu poate decât să mijlocească anumite demersuri şi să ofere consultanţă. Potrivit lui Ion Călinoiu, singura soluţie eficientă pentru Rânca este a operatorului unic.
„Canalizarea de la Rânca este în administrarea Primăriei Novaci, ca titular de proiect. Noi nu avem pârghii legale să intervenim în această situaţie. Administraţiile din Baia de Fier şi Novaci sunt cele care au dreptul să facă demersuri pentru rezolvarea situaţiei administrării sistemului de canalizare. S-a pus în discuţie operatorul unic şi este normal să fie aşa, pentru că este nevoie de finanţări şi de un anumit număr de abonaţi care să asigure încasări şi o administrare eficientă. Poate operatorul va înfiinţa un punct de lucru în Rânca, vor fi angajaţi. Este vorba de costuri, care trebuie acoperite cumva din încasări“, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS