10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul Stăncioi din Filiași, judecat pentru abuz în serviciu

Primarul Stăncioi din Filiași, judecat pentru abuz în serviciu

Procurorii din Filiași au dispus trimiterea în judecată a primarului Stăncioi, acuzat de comiterea a trei infracțiuni asimilate celor de corupție
Procurorii din Filiași au dispus trimiterea în judecată a primarului Stăncioi, acuzat de comiterea a trei infracțiuni asimilate celor de corupție

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiași au dispus, joi, trimiterea în judecată a primarului Nicolae Stăncioi din Filiași, acuzat de comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție. În același dosar va fi judecat și Gheorghe Dragă, directorul economic al Primăriei din Filiași, care și-a pus semnătura pe o serie de contracte păguboase pentru bugetul orașului, după cum susțin anchetatorii.

Procurorii din Filiași au început cercetările în acest dosar în luna mai, anul acesta, fiind vizat un contract de comodat încheiat între primărie și SC Lujan Bucureşti. Ulterior, anchetatorii au descoperit patru contracte cu probleme încheiate de primarul Nicolae Stăncioi, prejudiciul adus bugetului orașului fiind calculat de procurori la suma totală de 96.463 de lei. În timpul urmăririi penale, din prejudiciu a fost recuperată suma de 42.081 de lei, iar Primăria Filiași s-a constituit parte civilă în dosarul penal cu diferența de 54.382 de lei, sumă care trebuie recuperată de la APIA Dolj.
Este vorba de o serie de mai multe imobile aflate în proprietatea Primăriei Filiași, care au fost închiriate în baza unor contracte de comodat unor societăți comerciale și către APIA Dolj și AJOFM Dolj. Deși în respectivele contracte se preciza că utilitățile trebuia să fie plătite de chiriași, facturile au fost achitate, de fapt, de Primăria Filiași.

Primăria Filiași a plătit tot

În urma anchetei s-a stabilit că, în februarie 2010, primarul Nicolae Stăncioi și directorul Ghorghe Dragă au încheiat şi semnat un contract de împrumut de folosinţă prin Primăria Filiași. Aceasta a pus la dispoziţia APIA Dolj, în mod gratuit, pe o perioadă de cinci ani, un corp de clădire cu suprafaţa de 168 mp, situat în Filiaşi, pe strada Stadionului. Asta, deși consiliul local, administratorul domeniului public şi privat al oraşului Filiaşi, trebuia să aprobe încheierea unui astfel de contract.
În contract s-a stipulat că APIA urma să suporte toate cheltuielile de folosinţă ale imobilului, cum ar fi cele de întreţinere, energia electrică şi termică sau reparaţiile.
Abia în iulie 2011, primarul a solicitat consiliului local încheierea unui contract de comodat cu APIA Dolj, iar după aprobare a fost redactat alt contract, care nu a fost semnat însă înainte de a fi arhivat.
Procurorii au stabilit că „inculpatul Stăncioi Nicolae, în calitate de ordonator principal de credite, şi inculpatul Dragă Gheorghe, în calitate de director executiv, fără a aduce la cunoştinţă existenţa acestui contract celorlalţi funcţionari din cadrul Primăriei Filiaşi cu atribuţii în materia respectivă au aprobat şi efectuat plăţi ale facturilor fiscale emise de terţi ca urmare a cheltuielilor generate de comodatarul APIA Dolj, cheltuieli ce au fost determinate prin expertiză contabilă la suma de 67302,76 lei“. Din această sumă au fost achitate energia termică, energia electrică, apa şi canalizarea pentru clădirea în care funcționează APIA Dolj.
De asemenea, anchetatorii au mai reținut că, deşi Centrul Local Filiaşi al APIA „a funcţionat şi funcţionează şi în prezent în temeiul contractelor de comodat încheiate în modalităţile descrise, predarea-primirea efectivă a suprafeţei de 168 mp a avut loc abia pe 1.07.2015, ulterior sesizării organului de urmărire penală, împrejurare în care s-a determinat consumul comodatarului de energie electrică, termică şi apă“.
Procurorii din Filiași au mai stabilit că în același fel au procedat cei doi inculpați în legătură cu alte trei contracte de comodat. Este vorba de un contract încheiat cu SC Lujan SA București, unul cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, iar altul cu SC TDC SA Filiași. Cele două societăți comerciale și AJOFM Dolj au achitat însă prejudiciul în cursul urmăririi penale.
Joi, procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpați, aflați în prezent sub control judiciar. Atât edilul Stăncioi, cât și directorul Dragă sunt acuzați că au încălcat art. 13 (2) din Legea privind descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Acest articol se referă la infracțiunile de abuz în serviciu, care se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 15 ani.
De asemenea, în același rechizitoriu, anchetatorii au dispus continuarea cercetărilor în cauze separate față de cei doi inculpați, pentru alte infracțiuni. Se continuă cercetările în legătură cu încheierea unei convenții cu SC Retim Ecologic Timișoara, cu privire la angajarea a două persoane la Spitalul din Filiași sau reparațiile la centrala termică a primăriei.

Mai trebuie spus că, în septembrie, anchetatorii au comunicat că s-a propus continuarea urmăririi penale faţă de edilul Nicolae Stăncioi și alți doi inculpați, care ar fi încheiat nelegal o serie de contracte. Potrivit oamenilor legii, cei trei suspecți, în perioada 2010 – 2014, „în calitatea pe care o aveau, au încheiat patru contracte de prestări servicii cu o societate comercială din Craiova cu încălcarea prevederilor OUG nr. 68/2008 privind vânzarea spaţiilor proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ – teritoriale cu destinaţia de cabinete medicale, precum şi a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical şi a prevederilor art. 125 din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, fără a avea aprobarea Consiliului Local Filiaşi, prejudiciind bugetul local cu suma de 60.000 de lei“. Oamenii legii susțin că edilul Stăncioi a încheiat patru contracte prin atribuire directă cu o firmă din Craiova, care a evaluat cele zece cabinete medicale din incinta Policlinicii Filiași. Ori, potrivit OUG nr. 68/2008, aceste rapoarte de evaluare se întocmesc de un evaluator independent, care este selectat prin licitație publică. Întrebat despre aceste acuzații, primarul Nicolae Stăncioi a declarat pentru Gazeta de Sud că nu se consideră vinovat, pentru că documentele au fost întocmite de compartimentul juridic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS