10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘoferul care a acuzat CNADNR de neglijență, condamnat cu suspendare

Șoferul care a acuzat CNADNR de neglijență, condamnat cu suspendare

Un bărbat din Timișoara, autorul unui acci­dent mortal produs în aprilie 2009 în apropiere de comuna doljeană Șimnicu de Sus, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Încă din timpul urmăririi penale, timișoreanul a susținut că Compania de Drumuri are o parte din vină, pentru că a marcat corespunzător drumul abia la o jumătate de an după accident, însă instanța nu a fost de acord cu introducerea în cauză a CNADNR.
Pe 16 aprilie 2009, pe DN 6B, în apropierea comunei Șimnicu de Sus, două autoturisme Opel s-au tamponat frontal. Impactul dintre cele două mașini i-a fost fatal unui bătrân de 79 de ani, pasager în Opelul care, după cum s-a stabilit ulterior, circula regulamentar. Reprezentanții IPJ Dolj au precizat atunci că timi­șoreanul Mihail Pătruț, în timp ce conducea un Opel Astra dinspre Craiova către Melinești, la km 3+700, a intrat într-o depăşire şi a lovit frontal un alt Opel Astra, condus din sens opus de craioveanul Cosmin Bucioagă. În urma impactului extrem de violent, Opelul condus de Bucioagă a ajuns pe câmp, iar cel condus de Petruţ s-a oprit pe marginea drumului. Ion Vlăduțu, de 79 de ani, pasager pe scaunul dreapta față al autoturismului condus de către Bucioagă, a decedat pe loc, iar cei doi șoferi au fost răniți grav și transportați la Spitalul de Urgență Craiova.
Șoferul din Timișoara a susținut că o parte din vină o poartă și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), administratorul DN 6B. În decembrie 2008, drumarii au constatat că în zona în care s-a produs accidentul existau deficiențe privind semnalizarea rutieră, însă abia în octombrie 2009 au schimbat semnalizarea și au interzis depășirea autovehiculelor la km 3+700. Instanța nu a admis însă introducerea în cauză a CNADNR, iar în iulie, anul acesta, Mihail Pătruț a fost condamnat de Judecătoria Craiova la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.
În acest dosar au fost făcute două expertize, însă nu s-a putut stabili viteza celor două autovehicule, ci doar locul impactului. Instanța a reținut că inculpatul nu a supravegheat cu atenție drumul, nu a observat profilul drumului ținând cont de vegetația de pe marginea șoselei și s-a angajat într-o depășire fără a observa că autoturismele care circulau din sens opus coborau o pantă. Hotărârea instanței a fost atacată cu apel de șoferul din Timișoara, dosarul fiind în acest moment pe rolul Curții de Apel Craiova. Joi, judecătorii craioveni au prelungit cu 30 de zile dreptul de circulație al lui Mihai Pătruț.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS