10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMitliv reabilitează Parcul „Nicolae Romanescu“

Mitliv reabilitează Parcul „Nicolae Romanescu“

Parcul „Nicolae Romanescu“ urmează să fie reabilitat contra sumei de aproximativ  10,8 milioane de euro fără TVA (Foto: Arhiva GdS)
Parcul „Nicolae Romanescu“ urmează să fie reabilitat contra sumei de aproximativ
10,8 milioane de euro fără TVA (Foto: Arhiva GdS)

Un consorțiu de firme condus de Mitliv Exim SRL a câștigat contractul pentru reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“. Din păcate, proiectul nu va putea fi gata până la sfârșitul anului, așa că o parte din finanțarea europeană va fi pierdută. Din această cauză, cofinanțarea din partea primăriei ar trebui să crească, iar decizia se află în mâna consilierilor locali, care își vor da votul asupra noii contribuții a municipalității în ședința extraordinară de astăzi.

După șase luni de la lansarea licitației pentru reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“, acest contract și-a găsit și un câștigător. Consorțiul de firme condus de Mitliv Exim SRL, în care se mai află Civitas Systems SRL și R&A Partners SRL, toate din Craiova, a câștigat licitația pentru lucrările ample care vor fi executate în Parcul „Romanescu“. Față de valoarea estimată de către Primăria Craiova, de aproximativ 54,4 milioane de lei fără TVA, câștigătorul a licitat o sumă de 47,3 milioane de lei fără TVA, cu aproximativ zece milioane de lei mai puțin. Spre surprinderea tuturor, la acest contract pe o sumă destul de mare nu au existat contestații.
Mitliv are la activ multe lucrări din municipiu, dintre care amintim doar câteva: parcarea subterană de la Teatrul Național, pasajul subteran de la Universitate, dar și lucrările preluate de la societatea TMUCB pe Master Planul de apă și canalizare. Civitas Systems se ocupă de instalații electrice, iar R&A Partners lucrează în domeniul construirii clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Totodată, asocierea mai are un subcontractant, SC Cronos Electric SRL, din Craiova, axat tot pe instalații electrice. „Consorțiul de firme, care este din Craiova, a mai lucrat până acum în municipiul nostru. Proiectul este cu risc de a nu fi finalizat până la sfârșitul anului pentru că este făcut din economii pe fonduri europene. Noi a trebuit să finalizăm toate licitațiile care erau în derulare ca să vedem cât mai rămâne din suma alocată Craiovei ca parte de economii. Inițial, valoarea fusese mult mai mare, pe un studiu de fezabilitate pe care l-am făcut în luna martie 2013, după care valoarea s-a înjumătățit. Am introdus în proiect numai ce era obligatoriu“, a declarat, pentru GdS, primarul Lia Olguța Vasilescu.

Cofinanțare mai mare din partea primăriei

Fiind un proiect cu risc crescut, care va pierde o parte din finanțarea europeană, partea de cofinanțare a Primăriei Craiova va crește. În ședința extraordinară de astăzi, consilierilor locali li se va cere părerea în legătură cu această sumă mai mare. Dacă proiectul va trece de vot, atunci se va putea semna și contractul. „Urmează să supunem din nou votului consilierilor locali care este partea noastră de cofinanțare la acest proiect. Până la sfârșitul anului, din estimările noastre, pot fi cheltuiți jumătate din bani, dar oricum este ceva în plus. Pe următorul ciclu financiar nu se mai deschid axe pentru parcuri deja existente. Atunci, avem de ales între a absorbi cât se poate din fondurile europene sau a pune din 2016 toți banii de la municipalitate. Preferăm să luăm cât putem din fondurile europene, aproximativ jumătate din valoarea investiției, iar cu restul să venim noi. Probabil că vom asigura în jur de 40-45% în noile condiții (…) Din fericire, mâine avem o ședință de consiliu local și ne-am hotărât să punem acest punct peste ordinea de zi. În cazul în care consiliul mă învestește pentru semnarea contractului cu o creștere a cotei municipalității, putem să semnăm contractul. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, probabil contractul va cădea“, a încheiat Lia Olguța Vasilescu.

Lucrările, demarate la sfârșitul lunii octombrie?

Proiectul reabilitării Parcului „Nicolae Romanescu“ constă în refacerea tuturor aleilor din parc și în instalarea de sisteme de irigații pentru spațiul verde. Totodată, lacul urmează să fie golit și vopsit pe fund, podurile și podețele vor fi reabilitate, inclusiv cel suspendat, va fi înlocuită îngrădirea parcului și vor fi reabilitate și cabinele portarilor, și chioșcurile din parc. Proiectul mai prevede schimbarea stâlpilor, a băncilor și a coșurilor de gunoi, instalarea a circa 100 de camere de luat vederi, schimbarea fântânilor cu apă potabilă și instalarea unui sistem de internet wireless. În cazul unui scenariu fericit, lucrările ar urma să înceapă spre finalul acestei luni.

Cine se mai înscrisese la licitație?

– Techbau S.p.A. – subcontractant Nibaco SRL;
– Recon SA – sub­contractanți SC Domarcons SRL, SC Green Box Solutions SRL și SC Electronic Security Systems SRL;
– asocierea ACI Cluj SA – SC Imtech Technology SA, subcontractant SC Valoris SRL;
– asocierea Delta ACM – SC King Industrial Enterprises SRL – SC Cristalin Project Management SRL- SC Orange Steel SRL, subcontractanți SC Syscom Process Control SRL, SC Hiwaters SRL și SC Xvision Communications SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS