5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMii de participanţi la Festivalul Toamnei

Mii de participanţi la Festivalul Toamnei

Mii de cetăţeni din Târgu Jiu au participat ieri la Festivalul Toamnei organizat de primărie. Ziua Recoltei, cum este cunoscută de toată lumea, şi-a propus să le ofere târgujienilor un complex de manifestări, în afara celor tradiţionale, din principalele pieţe şi târguri. Acţiunile au debutat la ora 10.00, în Piaţa Centrală din municipiu, unde sute de persoane au asistat la spectacolul oferit de artiştii Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“, din cadrul Consiliului Judeţean Gorj. Pe scena amenajată la intrarea în piaţă au urcat primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, întâmpinaţi cu pâine şi sare. Cei doi le-au urat bun venit şi spor la cumpărături celor veniţi la Festivalul Toamnei. Ulterior, primarul şi şeful consiliului judeţean au încins o horă alături de dansatorii Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“. Atmosfera a fost asigurată şi de Fanfara Armonia din Târgu Jiu.

Concursuri cu premii

Festivalul Toamnei a avut loc simultan în Piaţa Centrală, Piaţa 9 mai şi Piaţa Debarcader, precum şi în târgurile de gros. Comercianţii s-au pregătit pe măsură şi le-au oferit cumpărătorilor cele mai bune produse. Vânzătorii au profitat de afluxul ridicat de persoane şi au mai crescut preţurile. Au existat însă şi producători autohtoni de legume şi fructe care au înţeles altfel spiritul sărbătorii şi au oferit produse la preţuri bune. „În Piaţa Centrală, evenimentul s-a desfăşurat pe cinci coordonate. Am pregătit o expoziție de produse: legume, fructe, flori. A mai fost o expoziţie de utilaje agricole.
De asemenea, au avut loc demonstrații realizate de către producătorii specializați în: realizarea vinului prin tescuire; scoaterea vinului cu tâlvul; olărit și încondeiat vase; împletirea coșurilor, cotărițelor; împletirea funiilor de ceapă și usturoi; obținerea untului cu ajutorul putineiului. A avut loc şi premierea concursului dedicat celui mai frumos stand. Nu în ultimul rând, am avut o expoziţie de ceramică şi produse specifice realizate de meşteri gorjeni“, a declarat Alexandru Zaharia, directorul Edilitara Public, administratorul pieţelor din municipiu.

Diplome de participare

Toţi producătorii care au participat la evenimentele din pieţe au primit diplome. De dimineaţă, în Piața 9 Mai cetăţenii au participat la o degustare de preparate culinare realizate cu produse din recolta anului 2015. De asemenea, de la ora 13.00, manifestările dedicate Festivalului Toamnei au continuat în Piaţa Prefecturii şi în centrul oraşului, unde a fost amenajată o piață țărănească, aici fiind expuse produse tradiționale. Au mai fost organizate în premieră două mustării rustice în două locații (CEC Bank şi în fața Teatrului „Elvira Godeanu“). Fiecare mustărie a avut un taraf care a cântat în locația respectivă. Totodată, personaje îmbrăcate în costume populare au împărțit din coșuri de nuiele mere, pere, nuci și au creat atmosferă pe muzica tarafului.
În mustării, mustul s-a servit din căni de pământ pe care cetăţenii le-au primit cadou. Au fost oferite în total 1.000 de căni de lut. Şi Muzeul Judeţean Gorj a organizat în centrul oraşului o expoziţie cu utilaje, teascuri, unelte, butoaie și alte obiecte vechi folosite la producerea vinului. Şcoala Populară de Artă a prezentat standuri dedicate meseriilor de olar, țesător, dogar şi lingurar. Nu în ultimul rând, ziua a fost încheiată cu un spectacol susținut în amfiteatrul central de următoarele tarafuri: Taraful Liceului de Artă „Constantin Brăiloiu“, Taraful Gorjului și Rela Ciulei împreună cu taraful său.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS