18.3 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcoală închisă într-o localitate cu un singur elev

Școală închisă într-o localitate cu un singur elev

Școala primară Piscani din comuna Brădești a fost închisă pentru că a rămas  cu un singur școlar (Foto: Arhiva GdS)
Școala primară Piscani din comuna Brădești a fost închisă pentru că a rămas
cu un singur școlar (Foto: Arhiva GdS)

Numărul elevilor scade an de an. O localitate din Dolj a rămas în această toamnă cu un singur elev, motiv pentru care școala a fost închisă. Este vorba de satul Piscani, din comuna Brădești. De altfel, în alte 30 de localități, școlile au ajuns să aibă mai puțin de 20 de elevi.

Situată la 35 de kilometri de Craiova, într-o zonă deluroasă a comunei Brădești, localitatea Piscani avea, la începutul acestui an, patru elevi: unul în clasa a IV-a, doi în clasa pregătitoare și unul în clasa I. Toți învățau în aceeași clasă, chiar dacă erau în ani de studiu diferiți. Numărul școlarilor era constant de patru ani, după cum declara învățătorul Cristian Hantea, care se ocupa de pregătirea copiilor. În fiecare an, la școala primară se înscriau unul, maximum doi copii. În această toamnă, în localitate a rămas însă un singur școlar. În aceste condiții, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj a decis să închidă unitatea de învățământ.

Din cei patru elevi de la începutul anului 2015,  la Piscani a rămas un singur școlar, care acum face naveta la Școala Brădești (Foto: Arhiva GdS)
Din cei patru elevi de la începutul anului 2015,
la Piscani a rămas un singur școlar, care acum face naveta la Școala Brădești (Foto: Arhiva GdS)

„Doi dintre elevii de acolo au plecat în străinătate, unul a absolvit clasa a IV-a și s-a dus la gimnaziu, astfel că în localitate a rămas doar un elev pentru învățământul primar. El face naveta la Bratovoiești acum. Se duce un microbuz și îl ia de acolo“, a explicat Doina Iliuță, contabil-șef în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. În comuna Brădești, situația din Piscani nu este singulară. Din cauza numărului mic de elevi s-a închis și Școala din Brădeștii Vechi, satul de vatră al actualei comune, iar elevii fac naveta la școala de centru.

Șapte școli cu maximum zece elevi

Alte șapte localități ale Doljului se confruntă cu situații similare. La Școala primară din localitatea Bodăieștii de Sus, situată în comuna Melinești, la 39 de kilometri distanță de Craiova, sunt doar opt copii. La Lipovu de Sus, școala are nouă elevi. De asemenea, în localitățile Piria (comuna Argetoaia), Răcarii de Jos (comuna Brădești), Frățila (comuna Bulzești), Piorești (comuna Goiești), Izvor (Șimnicu de Sus), în școală sunt doar zece elevi, care învață la simultan. De altfel, în alte 23 de școli sunt mai puțin de 20 de elevi. Unitățile respective se întâlnesc în comunele Brabova, Braloștița, Brădești, Bulzești, Dobrești, Drăgotești, Ghercești, Gre­cești, Orodel, Perișor, Pleșoi, Podari, Poiana Mare, Sălcuța, Secu, Sopot, Șimnicu de Sus, Terpezița și Teslui. Probleme sunt și în Craiova. La Școala primară Izvoru Rece, aflată în subordinea Școlii gimnaziale „Decebal“, sunt șase preșcolari la grădiniță și 17 elevi la școală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS