12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjEvaziune record descoperită de Finanţele Publice

Evaziune record descoperită de Finanţele Publice

Finanţele Publice au transmis 90 de sesizări penale
Finanţele Publice au transmis 90 de sesizări penale

Prejudiciile din evaziune fiscală au atins un nivel record în primele opt luni ale acestui an, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit lui Marin Ciumag, directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj, în perioada ianuarie-august a acestui an, inspectorii instituţiei au transmis organelor de anchetă nu mai puţin de 90 de sesizări penale pentru fapte de evaziune fiscală. Prejudiciul estimat de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj este de 63 de milioane de lei. În perioada similară a anului trecut fuseseră depuse 91 de sesizări penale, însă prejudiciul era de numai 21 de milioane de lei, creşterea din acest an fiind de trei ori mai mare. Potrivit lui Marin Ciumag, domeniile de activitate unde agenţii economici încearcă să eludeze legea sunt: construcţiile, industria materialelor reciclabile, restaurante, baruri și hoteluri.

A scăzut numărul firmelor care intră în insolvenţă

Marin Ciumag a declarat că periodic este întocmită o listă cu o sută de agenţi economici unde există suspiciuni de evaziune fiscală. Lista este elaborată pe baza mai multor criterii. Este vorba de prezenţa, în actele firmelor, a unor documente emise de societăţi-fantomă, existenţa unor documente cu date incomplete legate de veniturile firmei sau, mai grav, agenţii economici nu mai depun sau refuză să prezinte o serie de documente. De asemenea, se verifică dacă sunt diferenţe mari între raportările lunare în ceea ce priveşte activitatea firmelor care au probleme cu plata taxelor la bugetul de stat, numărul agenţilor economici care au cerut insolvenţa este în scădere. „Legislaţia în domeniul insolvenţei a fost îmbunătăţită şi a devenit puţin restrictivă, în sensul întăririi disciplinei. Pe primele opt luni ale acestui an, avem 581 de agenţi economici în insolvenţă, faţă de 815 în aceeaşi perioadă. De asemenea, doar 50 au intrat în faliment, faţă de 85 pe primele opt luni ale anului. Şi aici înregistrăm o scădere. Deja mulţi agenţi sunt hotărâţi să se ţină de acele planuri şi reeşalonări de plată a debitelor şi vor să revină la o activitate economică bună. Sunt din ce în ce mai puţini cei care folosesc insolvenţa şi apoi falimentul pentru a scăpa definitiv de plata datoriilor“, a declarat Marin Ciumag.

Datorii uriaşe de recuperat de la ICM

În prezent, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj are de recuperat datorii de 1.700 de milioane de lei de la agenţii economici din judeţ. Potrivit conducerii instituţiei, 92% din debite sunt înregistrate la SC Închidere şi Conservare Mine (ICM). Este vorba de societatea apărută la înfiinţarea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi a fostelor complexuri energetice de la Rovinari, Turceni şi Craiova. ICM a preluat toate datoriile entităţilor din minerit şi sistemul energetic pentru ca noile societăţi să funcţioneze fără probleme. SC Închidere şi Conservare Mine are datorii uriaşe şi nu deţine un patrimoniu important, astfel că recuperarea datoriilor este aproape imposibil de realizat. Marin Ciumag, directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj, a mai spus că în judeţ mai există şase agenţi economici mari. Aceştia înglobează şi cei mai mulţi salariaţi. Este vorba, în primul rând, de Complexul Energetic Oltenia, cu peste 15.300 de angajaţi, apoi SC Artego și SC Succes. În prezent, în Gorj sunt înregistrate 13.300 de firme, din care doar 9.700 sunt active.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS