7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎntârzieri mari la închiderea gropilor de gunoi din Cărbuneşti şi Motru

Întârzieri mari la închiderea gropilor de gunoi din Cărbuneşti şi Motru

Gropile de gunoi de la nivelul localităţilor sunt interzise
Gropile de gunoi de la nivelul localităţilor sunt interzise

Autorităţile locale din două localităţi gorjene au mari probleme în ceea ce priveşte închiderea fostelor gropi de gunoi. Cu toate că termenul de conformare în ceea ce priveşte închiderea definitivă a depozitelor de deşeuri menajere era anul 2009, primăriile au beneficiat de o păsuire importantă. Noul termen de finalizare a lucrărilor de închidere a gropilor de gunoi locale este finalul anului 2015. În ciuda amânării de care au beneficiat, Primăriile Târgu Cărbuneşti şi Motru abia au ajuns la jumătate cu executarea lucrărilor de închidere, în conformitate cu parametrii de mediu. Garda de Mediu Gorj monitorizează fiecare depozit de deşeuri menajere de pe teritoriul judeţului şi va aplica amenzi consistente autorităţilor locale care, la finalul acestui an, nu vor respecta prevederile legale.

Vor aplica legea pentru cei care nu se conformează

Gheorghe Sanda, şeful Gărzii de Mediu Gorj, a declarat că mai sunt de închis gropile de gunoi de la Rovinari, Turceni, Ţicleni, Motru, Târgu Cărbuneşti, Bumbeşti-Jiu şi Novaci. Dacă în restul oraşelor lucrurile nu stau atât de prost, la Motru şi la Târgu Cărbuneşti sunt cele mai mari probleme.
„Este o situaţie care trenează de ani întregi. Sunt directivele europene care au prevederi clare când vorbim de managementul deşeurilor. După cum ştim, la nivelul fiecărei localităţi erau gropi de gunoi sau gunoiul era depozitat aşa cum era. Acum mai sunt depozite la nivelul fiecărui oraş şi cele mai mari probleme sunt la Motru şi la Cărbuneşti. Abia au ajuns cu închiderea la jumătate. Ţinem în permanenţă legătura cu autorităţile locale, să vedem în ce stadiu se mai află cu lucrările. Mai au termen până în luna decembrie a acestui an. A fost obţinută o amânare importantă din 2009 şi până în 2015. Era suficient de mult timp la dispoziţie. Nu ştiu ce să spun. Nici nu vreau să mă gândesc la ce vom face dacă nu vor finaliza închiderea gropilor până la sfârşitul acestui an. Vom aplica drastic legea până la urmă“, a declarat Gheorghe Sanda, şeful Gărzii de Mediu Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS