7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostă administratoare de asociație, condamnată pentru înșelăciune

Fostă administratoare de asociație, condamnată pentru înșelăciune

Fosta administratoare de la Asociaţia nr. 3 Siloz-Sărari a fost obligată să înapoieze proprietarilor peste 52.000 de lei
Fosta administratoare de la Asociaţia nr. 3 Siloz-Sărari a fost obligată să înapoieze proprietarilor peste 52.000 de lei

Magistrații de la Judecătoria Craiova au hotărât, la sfârșitul săptămânii trecute, să o condamne la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune pe fosta administratoare a Asociaţiei de Proprietari nr. 3 Sărari-Siloz. În plus, inculpata trebuie să achite suma de 52.721 de lei drept daune materiale asociației pe care a condus-o ani la rând.

Gazeta de Sud a scris despre neregulile de la Asociaţia de Proprietari nr. 3 Siloz-Sărari încă din ianuarie 2011, la scurt timp după ce, în urma unei expertize contabile, a fost descoperită o „gaură“ de 42.470 de lei în bugetul asociației. Responsabilă ar fi fost administratoarea Cornelia Chelu, care, la sfârșitul săptămânii trecute, a fost condamnată.
Actualii reprezentanţi ai proprietarilor au explicat pentru GdS că, practic, fosta administratoare și-a făcut de cap. „Este o întreagă poveste cu această Cornelia Chelu. Ea a fost mult timp administratoare şi a făcut ce a vrut. Şi-a făcut de cap! Cu toate că au existat un cenzor şi un contabil, noi nu am găsit nici un proces-verbal de verificare. Eu eram în comitet şi trebuia să mutăm sediul asociaţiei, iar ea tot ştergea, tot făcea modificări prin registre. Atunci mi-am dat eu seama că este ceva în neregulă. Iniţial, ea a vrut să dea vina pe fostul preşedinte, dar noi am cerut o expertiză contabilă şi atunci au ieşit la iveală neregulile. Ea şi-a recunoscut vina, pentru că a venit şi a plătit 8.562 de lei ca fiind lipsă din casă. S-au găsit facturi neînregistrate. Verificările s-au făcut pentru perioada 2005-2010, dar am solicitat şi pentru 2000-2005“, a declarat preşedintele asociaţiei, Marcel Cumpănaşu.
Verificările au arătat că s-au făcut plăţi din casă mai mari decât încasările, dar şi că mai multe chitanţiere nu erau trecute în registrul de casă. De asemenea, controlul efectuat de inspectorii primăriei au scos la iveală minusuri înregistrate în activul contabil, dar și că administratorul nu făcea toate repartizările în listele de plată și că existau spaţii al căror consum de energie termică nu era repartizat.
Ulterior, noua conducere a Asociaţia de Proprietari nr. 3 Siloz-Sărari a sesizat poliția și Parchetul, cercetările în acest dosar fiind făcute de ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

Condamnată cu suspendare pentru înșelăciune

Cornelia Chelu a fost trimisă în judecată în octombrie 2013, iar Judecătoria Craiova s-a pronunțat vineri, pe 29 mai. Inculpata a fost condamnată la un an și șase luni de închisoare pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune și la șase luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. În final, instanța a contopit cele două pedepse și a dispus ca fosta administratoare să fie condamnată la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.
De asemenea, instanța a admis acţiunea civilă formulată de Asociaţia nr. 3 Siloz-Sărari şi a obligat-o pe inculpată să achite suma de 52.721 de lei drept daune materiale.
Aceeași Cornelia Chelu trebuie să achite și cele două expertize contabile. Pentru cea făcută în faza urmăririi penale trebuie să achite asociației suma de 5.000 de lei, iar pentru a doua expertiză, făcută în timpul judecății, trebuie să achite statului suma de 500 de lei. În februarie, anul acesta, instanța de judecată a fost de acord cu efectuarea unei noi expertize contabile, în urma căreia s-a stabilit un prejudiciu de peste 52.000 de lei.
Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel atât de inculpată, cât și de procurori și reprezentanții Asociaţiei nr. 3 Siloz-Sărari.

Administratoare la închisoare

Pe 15 mai, Doina Liana Paraschiv, fosta administratoare, casieră şi contabilă a Asociaţiei de Proprietari 1A Craioviţa Nouă, a fost condamnată definitiv la doi ani și zece luni de închisoare pentru delapidarea asociației cu aproape o jumătate de milion de lei. De asemenea, inculpata a fost obligată să înapoieze banii asociației, plus 632.662 de lei, penalitățile de întârziere la Termoficare și la Compania de Apă. În total, fosta administratoare, căreia procurorii i-au pus sechestru pe un Matiz, are de achitat asociaţiei 1.081.516 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS