10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPanouri de protecţie pentru şoseaua Transalpina

Panouri de protecţie pentru şoseaua Transalpina

Şoseaua Transalpina, obiectiv turistic de interes naţional (Foto: Eugen Măruţă)
Şoseaua Transalpina, obiectiv turistic de interes naţional (Foto: Eugen Măruţă)

Autorităţile judeţului Gorj au solicitat conducerii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) să aloce fonduri pentru ca până la sfârşitul acestui an să fie montate panouri de protecţie pe Transalpina. Este vorba de tronsonul DN 67 C Novaci – Rânca, în zona Releului de telecomunicaţii. Potrivit prefectului de Gorj, Alin Văcaru, lucrările de montare a panourilor înalte de protecţie vor viza peste 1,5 kilometri din şosea, pe ambele margini ale acesteia. În zona respectivă, zăpada este intens viscolită în perioada de iarnă şi o mare parte a acesteia ajunge pe carosabil. Din cauza vizibilităţii reduse, utilajele intervin cu dificultate, iar traficul este blocat de fiecare dată. Prefectul de Gorj a declarat că măsura montării de panouri înalte care să împiedice zăpada să ajungă pe şosea a fost acceptată de conducerea CNADNR.

Nu mai vrea drumul blocat

Alin Văcaru a precizat că nu mai doreşte ca DN 67 C să fie blocat de fiecare dată de autorităţi pentru că la Rânca este viscol şi că trebuie luate din timp măsuri pentru ca din sezonul următor de iarnă să nu mai fie probleme de acest tip. „Am discutat deja cu domnul Narcis Neaga, şeful CNADNR, pentru a găsi soluţii, să nu mai închidă de fiecare dată drumul. Sunt soluţii moderne, pot fi folosite materiale specifice şi putem avea o protecţie corespunzătoare a şoselei pe o lungime de un kilometru – un kilometru şi jumătate, astfel încât să nu mai avem drumul blocat de fiecare dată când ninge mai puternic sau când este viscol. Aşa este zona respectivă şi nu avem ce să facem. Nu putem schimba vremea, dar putem monta panouri înalte de protecţie pentru ca să se circule normal. Cei de la CNADNR au înţeles problema şi vor aloca fonduri în acest sens. Nu este pentru prima dată când se folosesc astfel de panouri. Au mai utilizat şi alţii, în alte zone montane“, a declarat Alin Văcaru.

Transalpina, luată cu asalt în ultimele zile

Şoseaua Transalpina a fost luată cu asalt în minivacanţa de Rusalii.
Turişti din ţară şi din străinătate au urcat la Rânca şi au traversat Transalpina cu maşinile personale sau cu autocarele. Au mai fost, de asemenea, foarte mulți motociclişti şi biciclişti, dornici să traverseze drumul şi să respire aer curat.
Potrivit autorităţilor locale, câteva mii de turişti au tranzitat DN 67C în ultimele zile, iar sezonul este abia la început. Pe Transalpina şi-au făcut deja apariţia şi localnicii din Novaci sau din Baia de Fier, care au adus cu ei produse alimentare tradiţionale, precum brânză, caşcaval sau siropuri naturale.
Peste două săptămâni, la Rânca va fi şi mai multă aglomeraţie, întrucât aici, pe 13 şi 14 iunie, este programată cea de-a treia etapă a Campionatului Naţional de Viteză în Coastă, organizat sub egida Federaţiei Naţionale de Automobilism Sportiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS