22.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermo, cu spor(uri) înainte spre faliment

Termo, cu spor(uri) înainte spre faliment

În urmă cu două luni directorii de la SC Termo Craiova SRL, societate aflată în insolvență și care riscă falimentul, se băteau cu pumnul în piept că și-au diminuat salariile cu 15% ca să salveze societatea de la faliment, la negocierea contractului colectiv de muncă au ținut cu dinții să nu-și piardă sporurile de 25% -35% din salariul de încadrare.
Angajații SC Termo Craiova SRL, mai ales cei cu funcții de conducere, merg pe principiul mai bine mor, dar nu se predau. Cam așa au procedat la ultima negociere a contractului colectiv de muncă (CCM), când au fost de acord să renunțe în mare parte la salariile compensatorii pe care le primesc angajații care ar urma să fie concediați. În schimb, șefii de sector, de atelier, de birou și de servicii au ținut cu dinții de sporurile de conducere. Deși societatea este cu un picior în groapă, mulți dintre ei au gândit că este bine să se „înfrupte“ cât se mai poate.
Vechiul contract colectiv de muncă expira pe 14 aprilie 2015 cu posibilitatea de a se prelungi încă 12 luni, dacă nici una din părți nu denunța acest contract. Prin urmare, după aproape o lună de negocieri, după cum spune chiar administratorul judiciar, noul contract a fost semnat și înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj.
„Contractul s-a negociat și s-au mai schimbat salariile compensatorii. În privința sporurilor aici s-a negociat foarte mult. Înainte, sporurile nu erau prevăzute clar în contract, se spunea că se vor acorda sporuri de conducere și erau la latitudinea conducătorului, administratorului societății. Conform noului CCM, maiștri au un spor între 10%-12% din salariul de încadrare, șeful de sector va avea un spor de 15%-18% din salariul de încadrare, șeful de atelier și de birou obține prin noul CCM un spor de 15%-18%, șeful de serviciu încasează un spor de 20-25%, iar șefii mari primesc sporuri între 25%-35% din salariu“, a afirmat Vasilica Ilin, președinta Sindicatului Energia Termică.
Deși nu au fost chemați la negocieri, reprezentanții celuilalt sindicat din Termo, Sindicatul Liber Termo, spun că aceste sporuri mențin salariile angajaților care ocupă funcții de conducere la un nivel ridicat.
„Sunt persoane care încasează pe nedrept aceste sporuri pentru că din muncitori au fost puși pe funcții de conducere. În ultimii ani au fost angajate persoane care au ocupat funcții de conducere. Li s-au dat gradații maxime și promovate pe funcții de conducere fără să aibă studiile corespunzătoare“, susține Dumitra Sîrbu, președinta Sindicatului Liber Termo.

S-a pierdut la salarii

În schimb, prin noul contract s-au diminuat salariile compensatorii pe care angajații societății le încasează în caz că sunt disponibilizați. Angajații care au între zero și cinci ani de vechime primesc la plecare două salarii compensatorii. Cei cu vechime între cinci și zece ani vor beneficia de șase salarii. Opt salarii primesc la disponibilizare angajații care au vechime între 10 și 15 ani și zece salarii angajații cu vechime între 15 și 20 de ani. Cei mai mulți bani în caz de disponibilizare primesc angajații care au peste 20 de ani de vechime, și anume 25 de salarii compensatorii.
„Noul contract colectiv de muncă de la Termo s-a negociat legal și corect cu respectarea prevederilor Codului Muncii. Unele sporuri s-au pierdut, pentru că în viziunea lor să lucrezi la xerox este periculos și ai nevoie de spor de periculozitate, altele au rămas, cum ar fi aceste sporuri de conducere. Nu puteam să tăiem dintr-o dată toate sporurile oamenilor. Eu consider că, față de ce aveau înainte trecut în contractul colectiv, aceste drepturi bănești au fost diminuate cu 40%“, a declarat administratorul judiciar Maria Somnea, reprezentant Siomax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS