6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoctorițe arestate la domiciliu pentru infracțiuni de corupție

Doctorițe arestate la domiciliu pentru infracțiuni de corupție

Două doctorițe din Drăgăşani, Vâlcea au fost arestate la domiciliu miercuri, printr-o hotărâre a judecătorilor de la Tribunalul Vâlcea (Foto: www.economica.net)
Două doctorițe din Drăgăşani, Vâlcea au fost arestate la domiciliu miercuri, printr-o hotărâre a judecătorilor de la Tribunalul Vâlcea (Foto: www.economica.net)

Două doctorițe din Drăgăşani, Vâlcea, una de la Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă, iar alta de la spitalul din municipiu, au fost arestate la domiciliu miercuri, printr-o hotărâre a judecătorilor de la Tribunalul Vâlcea. Cele două inculpate sunt suspectate că au primit bani pentru a pensiona medical peste 200 de persoane.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au comunicat, miercuri, că a fost dispusă începerea urmăririi penale față de șase inculpați. Este vorba de Violeta Bică, medic expert în cadrul Cabinetului de expertiză Drăgăşani, Cristina Orădan, medic psihiatru la Spitalul Drăgăşani, dar și de Violeta Botoran, Maria Iovănescu, Elena Știrbu și Marin Onuț, agent de poliție în cadrul IPJ Vâlcea.
Potrivit procurorilor, în urma anchetei s-a stabilit că, începând cu noiembrie 2014 și până în aprilie, „inculpata Bică Violeta, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale din cadrul Cabinetului de expertiză medicală Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, a pretins şi primit de la 217 persoane sume de bani sau bunuri pentru îndeplinirea unor acte ce intră în atribuţiile sale de serviciu“.
În schimbul banilor sau bunurilor, medicul Violeta Bică ar fi pensionat, cu încălcarea dispozițiilor legale, mai multe persoane pentru incapacitate de muncă, a dispus încadrarea în grade de invaliditate superioare celor iniţiale pentru a asigura în continuare încasarea pensiei pentru incapacitate de muncă cu prilejul revizuirilor periodice şi a eliberat certificate medicale de invaliditate necesare pentru primirea ajutorului social.

Ești nebun cu acte… false? Iei pensie!

În urma cercetărilor, procurorii vâlceni au mai stabilit că o parte din mita primită de medicul Violeta Bică ar fi ajuns la medicul psihiatru Cristina Orădan din cadrul Spitalului municipal Drăgăşani. „De asemenea, din actele dosarului a mai rezultat că din sumele de bani astfel primite, Bică Violeta a remis, în mai multe rânduri, o parte dintre acestea, medicului psihiatru Orădan Cristina Florentina din cadrul Spitalului municipal Drăgăşani“. În schimbul banilor primiți de la doctorița Violeta Bică, medicul psihiatru ar fi întocmit, în fals, acte medicale necesare încadrării ori menţinerii în grade de invaliditate a peste 90% dintre persoanele care beneficiază de pensii pentru incapacitate de muncă după ce au fost examinate la Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacităţii de muncă din municipiul Drăgăşani, acestea fiind diagnosticate, în mod nereal, cu afecţiuni psihice.
Anchetatorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au mai precizat că Violeta Bică este cercetată pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi complicitate la luare de mită, Cristina Orădan pentru luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual, iar ceilalți patru inculpați pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită, trafic de influență, respectiv complicitate la comiterea acestor infracțiuni.
Procurorii vâlceni au fost sprijiniți în instrumentarea acestui dosar de ofițerii SRI și de cei ai Direcţiei Generale Anticorupţie.

Doctorițele arestate la domiciliu, restul sub control judiciar

Miercuri, doctorițele Violeta Bică și Cristina Orădan au fost duse la Tribunalul Vâlcea cu propunere de arestare preventivă, însă judecătorii nu au fost de acord cu solicitarea procurorilor. În schimb, instanța a dispus ca cele două doctorițe să fie arestate la domiciliu pe o durată de 30 zile, începând cu 22 aprilie și până pe 21 mai. Hotărârea instanței nu este însă definitivă și poate fi contestată atât de cele două inculpate, cât și de procurori.
Ceilalți patru inculpați din acest dosar de corupție sunt cercetați în continuare sub control judiciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS