9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSituaţie tensionată la CEO: Zeci de ortaci s-au blocat în subteran la Mina Tehomir

Situaţie tensionată la CEO: Zeci de ortaci s-au blocat în subteran la Mina Tehomir

Situaţia a devenit tensionată ieri la Complexul Energetic Ol­te­nia (CEO), ca urmare a protestelor unei părţi a minerilor şi energeticienilor. Câteva zeci de ortaci de la Mina Tehomir, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, s-au blocat ieri în subteran. Este vorba de peste 50 de salariaţi ai unităţii miniere care nu au mai dorit să iasă din schimb şi au decis să rămână în mină. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că administraţia a pregătit un program de disponibilizări colective, cu un număr redus de salarii compensatorii. La faţa locului au ajuns un echipaj de poliţie şi unul de jandarmi.
De asemenea, în jurul amiezii, la Tehomir a sosit şi directorul Diviziei Miniere, Danie Antonie, însă acesta a evitat să mai stea de vorbă cu salariaţii atunci când a văzut că la faţa locului se aflau şi reprezentanţi ai presei. Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că minerii s-au blocat în subteran la presiunea liderilor de sindicat. Administraţia a anunţat deja, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, 2.133 de disponibilizări colective, începând cu 1 iunie. Peste 1.600 dintre disponibilizaţi vor fi muncitori.

Au continuat greva foamei

În timp ce ortacii din schimbul I, din cadrul Minei Tehomir, s-au blocat ieri în subteran, 14 angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia protestau de luni în faţa sediului administrativ al companiei, situat în Târgu Jiu, intrând în greva foamei. La fel ca şi la Tehomir, principala nemulţumire a muncitorilor este legată de modul în care administraţia a decis să realizeze programul de disponibilizări colective, prin acordarea unui număr prea mic de salarii compensatorii. Acestea încep de la unul-două salarii compensatorii şi ajung la lefuri totalizând 20.000 de lei pentru o persoană disponibilizată. Cei 14 salariați ai Complexului Energetic Oltenia, care se aflau în greva foamei, au fost consultați de medici, o ambulanță fiind chemată de administrația CEO la faţa locului. Protestatarii nu au avut probleme medicale.

Proteste şi la carierele Berbeşti şi Alunu

Situaţia a fost tensionată şi la Unitatea Minieră de Cariere de la Berbeşti şi la Cariera Alunu, din judeţul Vâlcea, ambele încă subunităţi în cadrul Complexului Energetic Oltenia. Zeci de mineri de la cele două cariere au intrat în grevă ieri-dimineaţă, fiind nemulţumiţi de faptul că administraţia CET Govora, care urmează să îi preia de la CEO, le-a propus salarii mai mici. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a decis externalizarea activităţii de minerit din Vâlcea şi a celor peste o mie de salariaţi. Minerii şi personalul TESA urmează să fie preluaţi de CET Govora şi să presteze pentru furnizorul de agent termic către populaţie. CEO a luat măsura renunţării la Carierele Berbeşti şi Alunu, din cauză că nu îşi mai putea recupera creanţele de la CET Govora pentru cărbunele livrat în ultimii ani. Pentru creanţele respective, care figurează doar pe hârtie, Complexul Energetic a plătit an de an impozit pe profit.

Bătaie între sindicalişti

Dacă salariaţii au protestat în diferite puncte de lucru ale companiei, liderii de sindicat au participat ieri la reluarea discuţiilor pentru semnarea noului contract colectiv de muncă. Tensiunea a fost maximă şi în rândul liderilor. Altercaţiile verbale s-au transformat în altercaţii de natură fizică. Incidentele au avut loc la sediul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari, unde erau programate negocierile. Potrivit unor surse de la faţa locului, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Constantin Mitrescu, a răbufnit şi l-ar fi lovit cu pumnul în faţă pe liderul de sindicat de la Craiova II, Aurel Nanu Mic.
„Mitrescu mi-a dat un un pumn în faţă, m-a înjurat, m-a îmbrâncit. Am chemat poliţia şi acum aştept“, a spus liderul de sindicat Aurel Nanu Mic. Poliţia a fost chemată ieri să facă lumină în legătură cu cele petrecute la Rovinari. Neînţelegerile dintre liderii de sindicat au legătură şi cu faptul că zece sindicate au semnat un acord cu administraţia CEO şi nu au aşteptat finalizarea negocierilor noului contract colectiv de muncă. Doar membrii sindicatelor care au semnat acordul beneficiază de anumite drepturi.

Consiliul de Supraveghere, înlocuit

Nici în rândul administraţiei nu este mai multă linişte. Adunarea Generală a Acţionarilor, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a propus revocarea din funcţie a Consiliului de Supraveghere. Propunerea de înlocuire a Consiliului de Supraveghere a fost făcută de Directoratul Complexului Energetic Oltenia, condus de managerul CEO, Laurenţiu Ciurel. Au fost invocate motive legate de incompatibilităţi. S-a vorbit despre schimbarea efectivă a componenţei Consiliului de Supraveghere, după sărbătorile pascale.
Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia avea următoarea componenţă: Gabriel Dumitraşcu, Georgiana Porumbel, Alin Chiţu, Răzvan Purdilă, Dorin Spataru şi Daniel Naftali. CEO nu stă bine nici cu vânzările, în prezent funcţionând cu mai puţin de jumătate din grupurile energetice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS