5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCazul Toni Greblă a pus Gorjul pe jar

Cazul Toni Greblă a pus Gorjul pe jar

Toni Greblă, la mâna foştilor săi colegi din Senatul României (FOTO: saptamanalulasalt.com)
Toni Greblă, la mâna foştilor săi colegi din Senatul României (FOTO: saptamanalulasalt.com)

Ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) împotriva ex-judecătorului Curţii Constituţionale a României (CCR), fostul senator de Gorj, Toni Greblă, care a demisionat ieri din funcţie, a pus pe jar clasa politică şi mediul de afaceri din judeţ.

Politicienii şi oamenii de afaceri care până mai ieri se afişau alături de Toni Greblă se întreabă acum pe cine vor mai lua la întrebări anchetatorii. Inclusiv Toni Greblă pare să fie surprins de modul în care acţionează procurorii anticorupţie, iar ieri a mers din nou la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a afla despre ce noi acuzaţii este vorba în dosar. „Astăzi (ieri – n.r.) am venit pentru a vedea de ce sunt acuzat, pentru că am impresia că judecarea mea a început în spaţiul public. Nu poate să fie o stenogramă în acest sens. Eu nu ştiu nimic despre acuze, le aflu din spaţiul public, darmite să mă mai interesez la DNA sau în altă parte despre alţii! În cazul avizului pentru arestare, Senatul este suveran și poate lua această decizie“, a declarat Toni Greblă înainte de a intra la DNA. După ce a ieșit de la audieri, acesta a anunţat că demisionează din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a României.

Când avea Greblă timp şi de CCR?

Potrivit referatului în care se află motivarea necesităţii arestării preventive, anchetatorii realizează o imagine extinsă a activităţii extraprofesionale a lui Toni Greblă. Acesta era preocupat ba de afacerile sale, ba de găsirea unor noi oportunităţi de afaceri. La dosar există mai multe stenograme care au devenit publice. Fostul senator s-a implicat şi în promovarea afacerilor cu fier vechi şi energie ale finului său și, de asemenea, i-a spus unui afacerist că ar avea acces la un magistrat pentru a urmări cursul unei anchete penale. Când a fost necesară înfiinţarea firmei pe care să funcţioneze ferma de struţi de la Teleşti, Gorj, Toni Greblă s-a consultat cu o apropiată a lui Marin Condescu, liderul de sindicat din minerit. Ex-senatorul a spus la vremea respectivă că nici el, nici fiii săi nu trebuie să facă parte din firmă, ci aceasta trebuia trecută pe numele unui apropiat. Toni Greblă a avut grijă să se intereseze inclusiv de mersul propriului dosar, astfel că acum anchetatorii vor să afle cum au ajuns în posesia lui acte ale DNA. Pe 22 ianuarie 2015, ofițerii DNA au percheziționat BMW-ul pe care îl folosea fostul judecător. Verificarea a avut loc în parcarea Palatului Parlamentului, în garajul Senatului României. Într-una dintre cotiere, procurorii au găsit o copie a unei adrese a Prefecturii Gorj, din 11 august 2014, către Primăria Teleşti, în care se face referire la dosarul DNA nr. 385/P/2011. Adresa viza condițiile de emitere a titlului de proprietate pe terenul soacrei acestuia, Viorica Tănăsescu. Prin urmare, acesta ştia că este în vizorul anchetatorilor şi nu ar mai fi trebuit ca serviciile secrete să îl avertizeze să facă afaceri legale. Greblă s-a declarat nemulţumit de faptul că SRI nu s-a sesizat că un judecător al CCR se află în contact cu un posibil grup infracţional. Mai mult decât atât, Toni Greblă l-ar fi ameninţat şi pe Laurenţiu Ciurel, actualul manager al Complexului Energetic Oltenia, pentru că nu ar fi vrut să-l ajute pe afaceristul Ion Bârcină.

Cine urmează după Greblă?

La ieşirea de la audierile care au avut loc ieri, judecătorul CCR Toni Greblă a declarat din nou că nu se face vinovat de comiterea vreunei infracţiuni, ci doar că a avut un anumit tip de comportament. Greblă a precizat că la dosar nu există vreun denunţ: „Eu nu am delapidat, luat, băgat mâna în bani publici, acuzele țin de un anumit comportament al meu, de care nu mă pot dezice. Nu există un denunț, de la nicio persoană“, a declarat Toni Greblă, care, la puţin timp după audieri, a decis să demisioneze din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a României, mai ales după ce a aflat că la Senat a ajuns solicitarea procurorului general al României privind arestarea şi trimiterea sa în judecată. Demisia a fost anunţată printr-un comunicat de presă al Curţii Constituţionale a României: „Astăzi, 4 februarie 2015, domnul Toni Greblă s-a prezentat la sediul Curţii Constituţionale şi a comunicat plenului decizia de a demisiona din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Plenul Curţii Constituţionale a luat act de decizia sa, iar Preşedintele Curţii Constituţionale a constatat, în temeiul art. 67 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, încetarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale al domnului Toni Greblă. Curtea constată că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanţei constituţionale în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale prevăzute de Legea fundamentală. În acest context, Curtea Constituţională subliniază necesitatea respectării prezumţiei de nevinovăţie, a respectării tuturor drepturilor şi garanţiilor procesuale în activitatea de urmărire penală, precum şi a respectării dreptului la imagine al persoanei“, potrivit CCR. Fostul senator de Gorj a declarat că nu i-a cerut nimeni să demisioneze din funcție. „Nu am nicio contribuţie la intervenţia pe lângă vreo instituţie a statului, în favoarea cuiva, pentru foloase materiale. M-am implicat şi am sprijinit proiectul «Dropia», un proiect uriaş. Nu am absolut nicio vină şi nu din această cauză am demisionat, pentru că ancheta se va desfăşura în continuare şi la sfârşit vom vedea că sunt nevinovat, însă, fiind responsabil de buna funcţionare a statului român şi pentru a nu pune CCR într-o dificultate şi mai mare, am ales să iau această decizie unilaterală şi să o materializez astăzi (ieri – n.r.)“, a spus Greblă.
Numele lui Toni Greblă este legat atât de politicieni locali, cât şi de reprezentanţi ai mediului de afaceri. Rămâne de văzut cine va mai intra în atenţia anchetatorilor, dacă împotriva fostului judecător va fi luată o măsură privativă de libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS