Profesorii din Băilești s-au trezit cu decontări-surpriză

Maria Rotaru, directorul în funcție al Liceului Tehnologic „Ștefan Anghel“ Băilești, este contestată de o parte din cadrele didactice ale școlii care spun că în scandalul decontărilor au apărut chitanțe cu returnări-surpriză
Autori


Scandalul decontării cheltuielilor de transport la Liceul Tehnologic „Ștefan Anghel“ din Băilești continuă. Unii profesori spun că în iureșul creat de returnarea banilor au început să apară chitanțe cu plăți-surpriză, care nu au fost făcute efectiv de persoanele în cauză. Sumele ar fi fost restituite de conducerea unității de învățământ, însă cadrele didactice susțin că procedura este ilegală și cer să nu le fie folosite numele pe diverse acte fără acordul lor.

Decontarea cheltuielilor de deplasări interne, detașări sau transferuri fără documente justificative de la Liceul Tehnologic „Ștefan Anghel“ din Băilești a fost constatată în urma unui control făcut de Departamentul de Audit al Primăriei Băilești, încheiat în luna noiembrie 2014 cu un raport care consemnează detaliat atât persoanele care au făcut astfel de deplasări, cât și prejudiciul creat. Conform acestui document, în perioada ianuarie – septembrie, atât directorul unității de învățământ, Maria Rotaru, cât și alte 21 de cadre didactice și cadre didactice auxiliare au decontat deplasări în valoare totală de 29.865 de lei fără documente justificative. În ședința de consiliu local din 21 noiembrie s-a solicitat ca suma să fie recuperată. Scandalul a luat însă prin surprindere unele cadre didactice care spun că nu au nici o vină, că s-au trezit pe lista datornicilor. Staicu Angela, profesoară la Liceul „Ștefan Anghel“ din Băilești, figurează în raport că a făcut deplasări în valoare de 896 de lei. Recunoaște că a făcut deplasări, dar susține că la contabilitate nu s-au cerut documente justificative.

„Am participat la diverse cursuri, seminarii și la ședințe de sindicat. Nu mi s-a solicitat decât ordinul de deplasare și nici alt bilet sau document privind decontarea transportului. O astfel de deplasare costa 58-60 de lei. A fost o surpriză să văd că mi s-au dat banii fără documente justificative. Dar tot o surpriză a fost că unii colegi nu apar, că au lăsat bonurile de benzină și că învățaseră procedura de la unitățile de la care veneau. Nu a fost o procedură unitară în contabilitate și, după ce s-a întocmit raportul comisiei de audit, am fost surprins să mă văd pe listă cu astfel de decontări“, a spus dascălul. Șirul surprizelor nu s-a oprit aici. Cadrul didactic s-a trezit că apare cu returnări pe chitanțe.

„Apar o dată cu o chitanță de 58 de lei în raportul de audit, iar ieri (joi, 11 decembrie 2014 – n.r.) am vrut să facem Consiliul Profesoral, însă directorul nu s-a prezentat. Ne-a anunțat nominal că problema decontărilor s-a rezolvat, că s-au returnat banii. Din nou chitanțe cu numele nostru, deși noi nu am făcut plăți. Poate că a vrut să facă pe Moș Crăciun, dar nu este normal să îmi folosească numele în documente fără acordul meu. Problema trebuie rezolvată legal“, a mai spus Angela Staicu.

„Nu vrem să fim amestecați cu cei care au mâncat banii nejustificat“


În situația profesoarei Angela Staicu sunt și alte cadre didactice. Profesorii spun că nu vor să fie amestecați în scandal cu cei care au încasat sume mari de pe urma acestor deplasări. Conform raportului de audit, directorul unității de învățământ, Maria Rotaru, a încasat 8.710 lei numai din aceste deplasări, iar secretara și contabila – sume de 5.763 de lei, respectiv 4.873 de lei.

„Suntem profesori care chiar ne-am deplasat în interesul școlii. Nu am făcut deplasări fictive. Sumele de 300, 500 și chiar 800 de lei sunt reale. Noi nu am dus mai multe ordine de plată într-o zi și asta se poate observa din documente. Nu vrem să fim amestecați cu ceilalți și să avem probleme la un eventual control pentru deplasări și, mai nou, și pentru returnări pe care nu le-am făcut“, a spus liderul de sindicat al profesorilor. Cadrele didactice au mai precizat că nu știu de unde a avut directorul școlii banii să returneze întreg prejudiciul școlii și nici cum se vor recupera banii.

Pentru a lămuri situația l-am contactat și noi pe managerul școlii în cursul zilei de vineri, dar până la închiderea ediției acesta nu a răspuns. Pe de altă parte, reprezentanții administrației locale spun că returnările sunt ilegale, întrucât la nivelul unității nu s-ar fi întrunit consiliul de administrație, pentru a lua act de raport și să dea dispoziție ca suma să fie recuperată nominal de la fiecare persoană menționată. Primarul orașului Băilești, Costel Pistrițu, a precizat că reprezentanții școlii vor avea de dat explicații la noua ședință de consiliu local.

„Vom face o nouă ședință de consiliu local în care reprezentanții unității de învățământ vor fi convocați să dea explicații pentru recuperarea prejudiciului, dar respectând legea. Returnări au mai fost făcute și în luna octombrie după cum arată raportul de audit, dar fără să ofere informații în ce bază s-au făcut viramentele. Când se lucrează cu banii publici, trebuie să se respecte legea“, a subliniat primarul. Scandalul decontărilor a culminat cu demisia depusă de directorul liceului, Maria Rotaru. Pentru numirea noului director, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj au precizat că au trimis propunerea la Ministerul Educației Naționale și așteaptă răspuns.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 15 decembrie 2014

Actualitate

» Acţiunea „De la copii pentru copii, un crâmpei de bucurii“, la Biblioteca „Aman“
» Parlamentul a validat noul Guvern
» Încă o victimă a accidentului aviatic din Constanța a fost adusă la mal
» Cod Galben de ceață în Dolj, Mehedinți și Olt până la ora 23:00
» Facilităţile de transport se vor acorda numai pe baza cardului de sănătate începând din 2015
» A început şedinţa Parlamentului pentru validarea noului Guvern
» Raed Arafat: Trei persoane din elicopterul SMURD prăbușit sunt date dispărute, cea salvată a fost transportată la spital
» Australia: Luarea de ostatici de la Sydney s-a încheiat în urma intervenției poliției
» Bal Vienez la Craiova
» Atenţie la carnea de porc !
» Un copil, pasagerul premiat de Wizz Air
» Manualul digital a ajuns în şcoli
» Constanţa: Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol
» Sistemul de rezervări bilete al CFR, blocat

Publireportaj

» 2014, un an prielnic pentru investiţii în oraşul Filiaşi

Local

» Județele Mehedinți și Dolj, în ceață
» Mehedinţi: 124 de şoferi, sancţionaţi în weekend

Dolj

» Maria Schutz, mai aproape de judecată
» Trei ani și jumătate de închisoare pentru că a încercat să vândă heroină
» Clădire de peste 19 milioane de euro în curtea „Filantropia“
» Peste 370 de angajați ai Ford pe listele de plecări voluntare
» Elevii Colegiului „Carol I“ au fost Moș Crăciun pentru persoanele fără adăpost
» Au venit primele manuale digitale pentru şcolarii din Dolj
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Târg de Crăciun „Winterland“, la Universitatea din Craiova
» Câți bani primește noul „Oblemenco“?
» CJ Dolj, campion național la consum de internet
» Un miliard de euro, datorii irecuperabile din evaziune în Oltenia
» Craiova: Serbare de Crăciun la Lectoratul Francez
» Craiova: Expoziţie-cadou pentru o elevă de la Liceul “Petrache Trişcu”
» Craiova: Cadouri pentru femeile şi copiii de la Centrul pentru Persoane fără Adăpost “Sf. Vasile”
» Craiova: Acţiune caritabilă în sprijinul persoanelor vârstnice
» Craiova, tarâmul iernii pentru o fetiță bolnavă
» Craiova: Voluntarii şi susţinătorii voluntariatului, premiaţi de Direcţia pentru Sport şi Tineret
» Craiova: Festivalul Brazilor de Crăciun, la Galeriile “Cromatic”

Gorj

» Impozitele şi taxele locale din Târgu Jiu rămân neschimbate
» Peste 150 de medici de familie au cititoare de carduri
» Săracii, puşi degeaba pe drumuri
» Gorj: Primăria Târgu Jiu primeşte colindători

Mehedinţi

» S-a oprit apa rece

Sport

» Beldeanu știe ce ar trebui să-i aducă Moșul lui CSU Craiova
» Craiovenii, pregătiți să-i elimine pe unguri
» „Spovedania“ lui Marius Toma
» România a învins Spania, scor 22-20, în grupa principală I la CE de handbal feminin
» „Țâcă Zamfir“, la ceas aniversar
» Învinși de campioană

Bani & Afaceri

» Ofertă din partea unei companii chineze pentru Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea

Sanatate

» Rețeta electronică dă uneori rateuri

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top