15.3 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe bani mai cheltuie primăria mea: Sufragerie de peste 100.000 de euro sub pasajul suprateran

Ce bani mai cheltuie primăria mea: Sufragerie de peste 100.000 de euro sub pasajul suprateran

Dorința municipalității de a amenaja un spațiu de recreere și petrecere a timpului liber sub pasajul suprateran din Craiova nu a rămas doar la nivelul de discuție. Primăria Craiova a scos la licitație, prin cerere de ofertă, amenajarea acestei zone, și este dispusă să aloce de la bugetul local nu mai puțin de 100.000 de euro fără TVA. Aici, craiovenii ar putea să se reunească, să socializeze, urmând să fie organizate expoziții, târguri și alte evenimente artistice, culturale și sportive.

Primăria Craiova nu renunță la visul de a transforma zona de sub pasajul suprateran în una interactivă, care să „completeze oferta de spații publice de recreere a orașului“, așa cum se arată în caietul de sarcini. Dorința municipalității a prins, inițial, glas, la sfârșitul lunii iunie, când pe lista punctelor de pe ordinea de zi a ședinței consiliului local a apărut aprobarea studiului de fezabilitate pentru amenajarea acestei zone.

Dispute în consiliul local pe tema sufrageriei urbane

Inițial, prețul estimat de primărie era de 600.000 de lei pentru amenajarea mai multor zone în acest perimetru, fiecare cu abordări diferite: una de expunere instalație iluminare, una pentru activități sportive și de relaxare, una de expunere și interacțiune, una de living urban și activități artistice, una de proiecții și activități sportive, iar cea din urmă, zona labirintului.
Atunci, consilierii au fost aprinși de subiect, sugerând că banii pot fi cheltuiți pe o piață de cartier, dar și că amenajarea unei astfel de zone cu jocuri de lumini ar distrage șoferii care tranzitează kilometrul zero al orașului. După acest episod, nu a mai existat nici o discuție despre sufrageria de sub pasaj. Însă, după câteva luni, ea a fost adusă iarăși în discuție la ultima ședință a consiliului local, la un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației pentru concesionarea Pieței 1 Mai.
„Atunci când s-a evaluat terenul, nu am considerat că s-a făcut o evaluare extrem de corectă, ci una la nivelul unei grădini de pe strada Râului. Nu înțeleg nici astăzi de ce Primăria Craiova nu poate să aloce 150.000 sau 200.000 de euro să facem această piață care să genereze profit, având în vedere că deservește foarte multe cartiere din acea zonă. Așa cum am găsit 200.000 de euro să facem jocuri de lumini sub pasajul de la Union, cred că așa am putea să găsim și aici“, a spus consilierul PNL, Marian Vasile.

Pardoseli interactive, holograme și cinema sub pasaj

Ajunși cu discuția în prezent vom vedea că, de la intenția primăriei din iunie, prețul a scăzut pe 5 decembrie, când primăria a transmis în Sistemul Electronic de Achiziții Publice invitația de participare la cererea de ofertă pentru amenajarea zonei de sub pasajul subteran. Municipalitatea este acum dispusă să scoată din buzunarul bugetului local suma de 447.995,01 lei fără TVA pentru această amenajare, fiindcă, așa cum se arată în caietul de sarcini, „Primăria Craiova are ca obiectiv prioritar dezvoltarea din punct de vedere cultural, social și economic a unor spații urbane sărace în activități, cu scopul îmbunătățirii confortului și siguranței cetățenilor orașului“. Proiectul va consta în montarea de mobilier urban, în montarea de pardoseli interactive, holograme 3D și 2D, ecrane info-touch și proiecție video tip „cinema“. În ceea ce privește tipul de finisaj al pardoselii, se vor utiliza pardoseli din elemente prefabricate, iar zona va fi împrejmuită cu gard. În caietul de sarcini sunt sugerate, ca activități, skateboardingul sau mersul pe bicicletă, cinematograful în aer liber, expozițiile temporare, dansul, teatrul experimental etc.
Durata de execuție pentru acest proiect este de maximum trei luni de la primirea ordinului de începere a lucrărilor, iar perioada de garanție este de minimum doi ani de la recepție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS