12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘapte autobuze noi pentru parcul RAT Craiova

Șapte autobuze noi pentru parcul RAT Craiova

Autobuzele Solaris au venit din Polonia și au costat circa 200.000 de euro bucata
Autobuzele Solaris au venit din Polonia și au costat circa 200.000 de euro bucata

Șapte autobuze noi au ajuns ieri în Craiova. Acestea fac parte din tranșa de 17 autobuze pentru care a fost semnat primul contract subsecvent din acordul-cadru cu firma Solaris. Se preconizează că restul de zece autobuze vor ajunge săptămâna viitoare, atunci când ar trebui să fie introduse în circuit și cele sosite ieri. Conform reprezentanților RAT Craiova, acestea vor fi distribuite uniform pe traseele din oraș.

De săptămâna viitoare, cel mai probabil, craiovenii vor circula cu șapte autobuze noi. Acestea au fost prezentate ieri la sediul Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova, în prezența reprezentanților municipalității. „Autobuzele sunt de proveniență poloneză. Pot să vă spun că este o noutate pentru Craiova: sunt dotate cu un motor care respectă tehnologia de poluare Euro 6. Este și o premieră la nivel național pentru că abia începând de anul acesta, toate autobuzele achiziționate trebuie să aibă o normă de poluare care să aibă condițiile Euro 6. Sunt autobuze de 12 metri, cu aer condiționat atât pentru conducătorul auto, cât și pentru utilizatorii transportului public din Craiova. Sunt dotate cu rampe pentru persoanele cu dizabilități și respectă toate normele europene, din toate punctele de vedere. Au un sistem de informare a călătorilor pe trei laterale, atât în interior, cât și în exterior, astfel încât călătorii să știe clar pe ce rute circulă fiecare mașină pe care o așteaptă în stație. Sistemele de informare sunt atât audio, cât și video și este pentru prima dată în Craiova când avem așa ceva“, a explicat Marius Buzilă, șef serviciu tehnic RAT Craiova.

Autobuzele, introduse uniform pe traseele din oraș

Autobuzele care au venit din Polonia au costat circa 200.000 de euro/bucata și au o capacitate de 100 de locuri, dintre care 27 sunt pe scaune. Acestea nu vor fi introduse doar pe anumite trasee, ci, conform reprezentanților RAT Craiova, vor fi distribuite uniform, astfel încât fiecare utilizator al serviciului public să beneficieze de această investiție. În urma primului contract subsecvent din acordul-cadru cu firma Solaris, 17 autobuze noi trebuia să ajungă în Bănie, însă celelalte zece sunt preconizate să vină săptămâna viitoare, atunci când cele prezentate ieri ar trebui să intre pe trasee.
„Probabil că autobuzele vor fi introduse de săptămâna viitoare, după ce vor fi înmatriculate. Următoarele zece sunt așteptate săptămâna viitoare, iar restul în funcție de cum va avea municipalitatea bani. Dacă avem bani anul viitor, le vom lua anul viitor“, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. Totodată, aceasta a precizat că se continuă ideea de a achiziționa autobuze și pe fonduri europene. „Ne dorim ca anul viitor, dacă se dă drumul la axa pe transport, să putem să le achiziționăm pe restul pe fonduri europene. Asta a fost și ideea, însă nu am mai așteptat să achiziționăm pe fonduri europene, pentru că știm că durează. Știți cum se circula în Craiova și era o urgență, până la urmă. Vom scoate din uz mai multe autobuze, pentru că asta am și vrut: să le înlocuim pe cele care sunt în starea jalnică pe care o știți foarte bine“, a încheiat primarul.
Primul contract subsecvent, ce are în vedere cele 17 autobuze, a fost semnat pe 3 septembrie și are o valoare de 14.871.600 de lei. Acordul-cadru pentru furnizarea celor 50 de autobuze a fost câștigat de asocierea Solaris Bus&Coach SA (lider) împreună cu IAC Management SRL, valoarea contractului fiind de 43.740.000 de lei față de cea estimată de primărie, de 45 de milioane de lei. Câștigătorul a fost stabilit pe 27 iunie, iar firma amintită este singura care s-a prezentat la licitație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS