10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum i-a mințit JobGo pe craioveni că le oferă slujbe bine plătite

Cum i-a mințit JobGo pe craioveni că le oferă slujbe bine plătite

Firma JobGo România, care îi păcălea pe craioveni promițându-le slujbe bine plătite dacă achitau 68 de lei pentru realizarea unui CV Europass, a dat bir cu fugiții din sediul Camerei de Comerț și Industrie Dolj, acolo unde activa de două luni. Birourile au fost golite, iar afișele smulse. Nimic nu amintește că acolo zeci de oameni veneau la interviu, crezând că-și vor găsi un loc de muncă. JobGo și-a șters urmele și de pe internet. Site-ul jobgoromania.com, pe care erau prezentate în mod fals firme mari drept parteneri de afaceri, a fost închis. Gazeta de Sud a descoperit că unele firme nici nu auziseră de JobGo, darămite să fi făcut angajări prin intermediul lor.

Numeroși craioveni au sesizat GdS în ultimele săptămâni în legătură cu practica firmei JobGo România prin care aceasta făcea bani de pe urma oamenilor în căutarea unui loc de muncă. Metoda era simplă. Firma SC JobGo Arobas SRL, înființată în București astă-vară, și-a deschis un punct de lucru în Craiova, în luna iulie. Pentru a avea credibilitate, JobGo a închiriat un birou la parterul și la etajul unu al Camerei de Comerț și Industrie Dolj, de pe strada Brestei. Apoi a pornit mașina de făcut bani. A publicat masiv anunțuri de mică publicitate în mass-media printate și pe site-uri de anunțuri on-line. În anunțuri nu se preciza că este vorba despre o firmă de recrutare, ci se menționa doar slujba respectivă și salariul, unul atractiv. Iată un exemplu de anunț: „Companie angajează lăcătuși mecanici, sudori CO2, instalatori tehnico-sanitare. Oferim salarii competitive. Cerem și oferim seriozitate. Relații la telefon: 0764.989.622“. Acesta este unul dintre cele două numere de telefon, alături de 0764.311.867, pe care firma le-a folosit pentru a-și atrage clienții. Și în ziare, și pe internet. Cine era interesat era direcționat la angajații firmei JobGo Arobas SRL, care chemau persoana respectivă la un interviu la sediul firmei din strada Brestei. Alte informații nu primea. Ajunsă la interviu, persoanei i se cerea să plătească 68 de lei pentru un CV EuroPass dacă dorea să fie recomandată cu prioritate firmei angajatoare. Nu conta că mulți veneau cu CV-uri făcute profesional de acasă. Era musai să-l cumpere pe cel de la JobGo dacă voiau o șansă să fie angajați. Și cine nu ar fi dorit asta? De aceea, mulți au plătit banii ceruți și au plecat acasă cu CV-ul frumos colorat. Și acasă au rămas. În paralel cu anunțurile din mass-media, JobGo a atacat și pe internet, pe site-urile de anunțuri gratuite, cum ar fi tocmai.ro. Dar a făcut-o de pe conturile unor persoane fizice, chiar dacă numele era al unor firme, creând impresia falsă că anunțul a fost postat de angajator. Un exemplu este cel sesizat de un cititor GdS, care spunea următoarele legate de un anunț privind „operatori introducere și validare date (30 de posturi) publicat pe tocmai.ro de persoana fizică ACEZ NET. «Eu nu am plătit, pentru că mi-am dat seama că ei dăduseră un anunț fictiv de angajare pe tocmai.ro. Eu doream să ajung la angajator, nu la recrutor. I-am întrebat unde sunt posturile respective de operatori introducere date și mi-au spus că sunt la firma ACEZ NET»“, a povestit craioveanul.
Contactat telefonic, reprezentantul firmei ACEZ NET a negat orice legătură JobGo Arobas. „Nu am dat noi niciodată anunțuri de angajare și nu avem nici o legătură cu firma aceea de recrutare. Nu am încheiat nici un contract cu ei și nici cu alt recrutor. Este o măgărie ceea ce se întâmplă, că se folosesc de numele nostru. M-au mai sunat mulți oameni, care
mi-au spus că au luat anunțul de pe tocmai.ro și m-au întrebat dacă angajăm operatori. Nu m-am dus la poliție, pentru că am crezut că e vreo greșeală la numărul de telefon. Noi suntem, într-adevăr, o firmă de IT, cu sediul la Cârcea, dar suntem trei băieți și nu angajăm“, a declarat pentru GdS Florin Mecu, reprezentantul firmei ACEZ NET.

S-au folosit de numele unor firme mari

Ca să pară firmă serioasă, JobGo și-a deschis și un site propriu, jobgoromania.com. În partea de sus erau prezentate firme mari cu care JobGo pretindea că lucrase. Nume precum Nokia, DHL sau Ursus erau garanția că dai un ban pe CV, dar te poți angaja la o firmă de calibru. GdS a reușit să stea de vorbă cu două dintre firmele prezentate drept parteneri ai JobGo: Med Star și Ursus. Nici una nu auzise de JobGo și nici nu lucrase cu ea.
„Noi nu am lucrat niciodată cu această firmă. Politica noastră de recrutări de personal este diferită, nu angajăm prin firme de recrutare. Poate a venit cineva de la această firmă la recepție, dar nu am lucrat cu ea“, au spus reprezentanții Centrului Medical Medstar din Cluj-Napoca, centru dotat cu aparatură medicală de ultimă oră achiziţionată din fonduri europene.
Nici reprezentanții Sab Miller, producătorul berii Ursus în România, nu au auzit de JobGo. „Vă mulțumim pentru mesaj și pentru semnalare. Din verificările noastre interne a reieșit că Ursus Breweries nu a colaborat și nu colaborează cu nici o agenție de recrutare care se identifică conform coordonatelor menționate de dumneavoastră. Mai mult decât atât, procesele noastre de recrutare implică alte modalități decât cea prezentată ca fiind practicată de agenția menționată de dumneavoastră“, se arată într-un răspuns trimis GdS de Robert Uzuna, Corporate Affairs Director la Ursus Breweries.

JobGo – fără acreditare și amendată cu 20.000 de lei

Reprezentanții JobGo din Craiova au devenit violenți verbal și fizic cu echipa GdS și alege tv, care a încercat să le ia un punct de vedere legat de plângerile craiovenilor. Cel care s-a prezentat ca fiind reprezentant al firmei le-a cerut jurnaliștilor să aștepte, apoi a ieșit afară și a chemat alți doi reprezentanți. Unul dintre cei doi, Ovidiu Dănuț Marcu, a început să-i bruscheze pe jurnaliști și să lovească în camera video în timp ce repeta nervos: „Ieșiți din sediul meu!“.  Agresorul este fratele mai cunoscutului Alexandru Ionuț Marcu, concurent la „Românii au talent“ cu numere de magie. Alexandru Ionuț a fost prezent și el la incident, apoi s-a refugiat în sediul Camerei de Comerț. Polițiștii de la Secția 1 din Craiova au început cercetările în acest caz, iar Serviciul de Investigare a Fraudelor, împreună cu inspectorii ITM Dolj, au efectuat un control la punctul de lucru al firmei respective, pentru a se stabili dacă faptele sesizate se confirmă. În prezent, se continuă cercetările“, a declarat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Primii care au găsit nereguli au fost inspectorii ITM Dolj, care au aplicat o amendă de 20.000 de lei firmei JobGo Arobas pentru încălcarea regulilor de sănătate și securitate în muncă. De asemenea, reprezentanții Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj au precizat că firma nu era acreditată să recruteze personal. „Acreditarea furnizorilor  de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă în conformitate cu prevederile HG 277 / 2002 privind aprobarea Criteriilor de acreditare a furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă se realizează de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a municipiului Bucureşti în a căror rază teritorială îşi au sediul. În situaţia în care furnizorul acreditat îşi înfiinţează un sediu secundar/punct de lucru în alt alt judeţ, are obligaţia de a notifica agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă din judeţul respectiv cu privire la acest lucru.

Menţionăm că AJOFM Dolj nu a fost notificată de către SC Jobgo Arobas SRL în sensul  prevederilor legale  mai  sus menţionate“, se arată într-un răspuns trimis GdS de directorul executiv al AJOFM Dolj, Daniela Barbu.

Au închis prăvălia

Văzându-se descoperiți, reprezentanții JobGo au golit birourile închiriate de la Camera de Comerț și Industrie Dolj și au închis prăvălia. În urma lor au rămas doar scaunele goale și o pictură înfățișându-l pe Iisus Hristos. Au închis și site-ul jobgoromania.com, unde se lăudau cu clienți importanți. Site-ul nu se mai deschide, iar singura legătură este un formular la care poți ajunge doar căutând pe google numele firmei. Aici poți trimite CV-ul on-line doar dacă te identifici cu numărul de telefon și adresa de e-mail.
Zecile sau sutele de persoane care au plătit 68 de lei pentru a li se redacta CV-ul cu promisiunea că vor avea întâietate la angajare au rămas cu banii dați și cu un carton frumos colorat care nu le aduce slujba dorită. Cât despre JobGo, nu este exclus să reapară în alt sediu din Craiova sau în alt oraș în căutarea altor oameni cărora să le promită slujbe contra bani pe CV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS