7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, sub media pe ţară la bacalaureat

Doljul, sub media pe ţară la bacalaureat

http://www.youtube.com/watch?v=MRmNIsZ5v4g

Emoţii la cote maxime, ieri, la centrele de examen. S-au afişat primele rezultate ale sesiunii de vară a bacalaureatului. În Dolj, promovabilitatea este de 47,10%, sub media pe ţară anunţată de Ministerul Educaţiei, 55,65%. Din primele date se observă că la trei dintre unităţile de învăţământ din Dolj s-a repetat eşecul, în sensul că nici un elev nu a reuşit să promoveze sesiunea.

Elevii au aşteptat trei zile să-şi vadă notele obţinute la bacalaureat. Nerăbdători, unii s-au adunat în faţa avizierelor de la primele ore ale dimineţii. Aşteptarea a fost răsplătită cu rezultate pozitive pentru mai puţin de jumătate dintre cei care au susţinut sesiunea. Astfel că, dintre cei 6.811 participanţi, 601 au absentat, 19 au fost eliminaţi, iar din cei care au rămas în sălile de examen au reuşit să promoveze doar 2.918 elevi, în timp ce peste 3.200 nu au reuşit să obţină media minimă 6.
În comparaţie cu anul şcolar 2012-2013, s-a înregistrat o creştere a promovabilităţii cu şase procente.
Cei care s-au văzut la categoria „Reuşiţi“ au strigat de bucurie, unii chiar izbucnind în plâns. Şi băieţii au lăcrimat. „Plâng. Şi sunt lacrimi de bucurie. Am luat 9,18 şi pot să merg unde vreau eu. Am muncit foarte mult pentru acest an. M-am pregătit intens şi acum îmi văd visul împlinit. Mă pot înscrie la Academia de Poliţie“, a precizat Mihai Nemoiu, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ din Craiova. Alt elev de la acest centru de examen a venit cu şampania, pe care a desfăcut-o, stropind în toate direcţiile, imediat ce s-au afişat notele. „De trei zile aştept aceste rezultate. Şi am luat! Sunt foarte fericit“, a spus Mircea Leliu.

Patru medii de 10

La nivelul judeţului Dolj s-au înregistrat şi patru medii de 10, mai puţine însă decât anul trecut, când zece liceeni au atins această performanţă. Trei dintre candidaţii care au reuşit să obţină nota maximă la toate probele provin de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, iar unul este de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“. În ceea ce priveşte rezultatele pe unităţile de învăţământ, în top cinci anul acesta, la nivel local, sunt Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, Colegiul Naţional „Elena Cuza“, Colegiul Naţional „Carol I“, Liceul Teologic Adventist şi Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“. „Se observă că, spre deosebire de anul trecut, Colegiul Naţional «Elena Cuza» a trecut pe locul II, în locul Colegiului Naţional «Carol I», care este pe locul III. S-a făcut practic rocada între cele două unităţi. De altfel, dacă, în 2012, pe locul IV în top se afla Liceul Teoretic «Constantin Brâncoveanu» din Dăbuleni, acum locul i-a fost luat de Liceul Teologic Adventist“, a precizat Alexandrina Năstase, vicepreşedintele Comisiei de bacalaureat Dolj.

Mulţi picaţi la matematică

Cei mai mulţi candidaţi nu au gustat bucuria victoriei la bacalaureat în mare măsură tot din cauza matematicii, ca şi cei de anul trecut. „Am picat. Nu am altă soluţie acum decât să mă duc să încerc să mă angajez pe baza certificatului de competenţe pe care îl am. Şi, de ce nu, să încerc să mă înscriu şi în cea de-a doua sesiune a bacalaureatului“, a precizat unul dintre candidaţii care au susţinut examen la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ din Craiova. Alt coleg al său şi-a pus speranţa în contestaţii, care s-au depus tot ieri, timp de patru ore. „Am picat la matematică şi nu îmi dau seama cum s-a putut întâmpla. Eu m-am verificat după barem şi ar fi trebuit să iau 5,50, numai că figurez cu 4,15. Voi depune contestaţie, poate am o şansă. Dacă nu reuşesc să modific punctajul, voi reveni în toamnă“, a precizat Bogdan Grigore.

Puţini promovaţi la filiera tehnologică

Pentru a avea o imagine cât mai clară asupra rezultatelor elevilor, s-au calculat mediile pentru fiecare dintre cele trei filiere de învăţământ liceal. Clasamentul arată că rezultatele cele mai slabe sunt la filiera tehnologică, unde promovabilitatea a fost de 18,97%. Procentul creşte la filiera vocaţională, unde s-a înregistrat o promovabilitate de 66,67%. Specializările teoretice au influenţat însă foarte mult creşterea numărului celor care au reuşit să treacă fără probleme peste această sesiune, procentul lor fiind de 73,83%. În ceea ce-i priveşte pe candidaţii restanţi din sesiunile anterioare care s-au înscris şi la examenul de bacalaureat din acest an, la nivelul judeţului Dolj au promovat doar 21,78%.

Trei licee pentru a treia oară cu zero promovaţi

Pentru trei unităţi de învăţământ din judeţul Dolj, sesiunea de bacalaureat din acest an nu a făcut altceva decât să reconfirme faptul că nici un elev nu poate promova. Este vorba de Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu“ din Cârcea, care avea 27 de candidaţi înscrişi, din care doar şapte s-au prezentat până la finalul sesiunii, restul abandonând după primele probe. Alt liceu care rescrie eşecul este „Bethoveen“, unde învaţă elevii cu deficienţe. Ultimul este Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian“ din Malu Mare, unde îşi are catedra şi inspectorul şcolar general Georgică Bercea. Nici unul dintre cei 31 de candidaţi înscrişi nu a reuşit să promoveze. Şi nu este prima dată când se întâmplă un asemenea fapt. Este cel de-al treilea an şcolar când se dovedeşte clar că informaţiile care se transmit elevilor nu ajung nici pentru a obţine nota minimă de promovare a bacalaureatului. Impedimentul a fost matematica, unde s-au înregistrat note între 1 şi 3,6. În cei trei ani de când se tot repetă eşecul, nici la Malu Mare şi nici în cazul celorlalte două locaţii nu s-a luat nici o măsură pentru a se restabili echilibrul. De altfel, întrebat despre liceele cu o astfel de situaţie, inspectorul şcolar general Georgică Bercea a precizat că „situaţia se poate schimba după contestaţii“. Rezultatele la contestaţii se vor afişa vineri, 12 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS